Podnikání

Nejbohatším člověkem světa je podnikatel Bernard Arnault, který s rodinou ovládá módní koncern LVMH. V žebříčku nejbohatších lidí světa je i jedenáct Čechů, v jejich čele je Renáta Kellnerová.

Novým majitelem fotbalového klubu Slovan Liberec je podnikatel Ondřej Kania, který koupil 75,65 procenta akcií. Do týmu se jako generální ředitel vrací jeho bývalý hráč a funkcionář Jan Nezmar, informoval klub na svém webu.

V Česku funguje řada firem, které pomáhají sociálně znevýhodněným s návratem na normální pracovní trh. Dosud na ně zákon nepamatoval, vláda nyní posílá do Sněmovny úpravu, která by jim umožnila čerpat na tuto činnost příspěvky od státu.

Investiční skupina Penta se chce podělit o svou druhou největší firmu Fortuna, aby získala více peněz na byznys ve zdravotnictví. Pokud by prodala byť jen polovinu Fortuny, cena transakce se může vyšplhat až na miliardu eur.

Jak se 27letému Janu Kameníčkovi podařilo vybudovat miliardovou firmu a ovládnout žebříček byznysových skokanů Financial Times? Zkušenosti nabíral při nákupu uhlí v Singapuru.

Jak se 27letému Janu Kameníčkovi podařilo vybudovat miliardovou firmu a ovládnout žebříček byznysových skokanů Financial Times? Zkušenosti nabíral při nákupu uhlí v Singapuru. V solární energii ale viděl potenciál, tak kolem ní založil byznys.

Fotovolatické technologie si český Raylyst nejčastěji objednává z Číny nebo z USA. Do Evropy se pak objednané zboží dováží lodními kontejnery. Foto: Raylyst

Nejrychleji rostoucí firmou Evropy je český distributor solárních technologií Raylyst. Vyplývá to z výsledků žebříčku FT 1000 sestaveného listem Financial Times a webem Statista.

Francouzská IT společnost Atos ukončila jednání s firmou EPEI podnikatele Daniela Křetínského. Křetínský chtěl od Atosu koupit konzultační divizi, firmy ale nenašly shodu na ceně ani dalších podmínkách. (Bloomberg)

Finský koncern Metso v první polovině roku uzavře slévárnu v Přerově, podnik zaměstnává 160 lidí. Podle vedení společnosti není továrna na současném trhu konkurenceschopná, také s ohledem na zastaralé technologie.

Polský potravinářský koncern Maspex může koupit karlovarskou Becherovku, transakci posvětil antimonopolní úřad. Becherovku vlastnila od roku 2001 francouzská společnost Pernod Ricard. (ÚOHS)

Kosmetický e-shop Notino vykázal v loňském roce čistý zisk ve výši téměř 650 milionů korun. Oproti předloňskému roku je téměř o čtvrtinu vyšší. Deník N v minulosti zmapoval, kdo vlastně úspěšný obchod přes daňové ráje ovládá.

Evropská komise představuje významný milník k dosažení klimatické neutrality v roce 2050, prohlásil její místopředseda Maroš Šefčovič na tiskové konferenci. Klimatické cíle k roku 2040 považuje za důležité kvůli evropské konkurenceschopnosti.

Objem peněz, které investoři loni vložili do startupů, se výrazně snížil. Ve srovnání s rokem 2022 byly investice na úrovni jedné sedminy. Důvodem byla nepříznivá ekonomická situace i vysoké úrokové sazby. (HN)

Podnikatel Lukáš Vašek chce do pár měsíců otevřít novou pobočku pekárny Oh Deer Bakery. Tu založil před šesti lety, teď ale podnikání kvůli neshodám se společníkem ukončil. Pro Deník N přiblížil, kam se ve svém podnikání chce vydat dále.

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Investice do takzvaného rizikového kapitálu loni v USA klesly o šedesát procent, byly nejnižší od roku 2017. Obdobná situace panuje i v dalších regionech světa, investoři jsou zdrženliví k investicím do startupů, brání tomu i vysoké úrokové sazby. (FT)

Dřív jsem dovážel krámy, teď recykluju, vypráví zakladatel projektu Rehračky Radek Kilevník. Ve dvou kontejnerech na okraji východočeského Vamberka sbírá vyřazené hračky a za symbolický poplatek nebo bezplatně je vrací do oběhu.

„Dvakrát jsem zkrachoval, přes noc jsem dlužil miliony,“ vypráví Kilevník. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Podnikatelka Françoise Bettencourt Meyers se stala první ženou, která nashromáždila majetek v hodnotě 100 miliard dolarů. Je dědičkou francouzského kosmetického impéria L’Oréal. Hranici prolomila včera díky růstu akcií společnosti, které zdědila po své matce. Ta byla až do své smrti v roce 2017 rovněž nejbohatší ženou světa.

Projekt Rehračky shromažďuje vyřazené panenky, skládačky i autíčka a za symbolický poplatek nebo zadarmo je pro zájemce vrací do oběhu. Zakladatel Radek Kilevník Deníku N popsal nejemotivnější i nejpřekvapivější zásilky, s nimiž se setkal.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Projekt vracející do oběhu nevyužívané hračky před Vánoci téměř nestíhá zpracovávat zásilky. Jeho zakladatel Radek Kilevník Deníku N přiblížil, jak se k recyklaci hraček dostal. „Dřív jsem dovážel krámy, teď recykluju,“ popisuje.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Majetek rodiny, která před téměř 200 lety založila luxusní butiky Hermès, nejspíš v budoucnu zamíří do cizích rukou. Bezdětný dědic impéria Nicolas Puech oznámil, že chce polovinu svého majetku v hodnotě 11 miliard dolarů přepsat na svého zahradníka. (Forbes)

Firmy s více než 500 zaměstnanci působící v EU budou muset dbát na životní prostředí a lidská práva. Shodli se na tom europoslanci a členské státy. (ČTK)

Kdo přes daňové ráje ovládá úspěšný e-shop Notino? Připomínáme text o vlastnické struktuře společnosti, o níž soud rozhodl, že musí odtajnit, odkud nakupuje parfémy Chanel.

Český e-shop Notino musí z listopadového pravomocného rozhodnutí Vrchního soudu v Praze odtajnit, odkud nakupuje francouzské parfémy Chanel. Firma totiž není jedním ze sedmi oficiálních prodejců značky v ČR, které si Chanel přísně vybírá.

Daniel Křetínský, který má v plánu převzít francouzský maloobchodní řetězec Casino, tlačí na společnost, aby se zbavila svých největších obchodů. Jejich odprodej má pomoci finančně ozdravit zadluženou společnost. Zakladatel firmy tento scénář dříve odmítal. (FT)

Vyjednávání o výstavbě gigafactory u Plzně Deník N podrobně sledoval od samého začátku. Na české straně při nich došlo k mnoha škobrtnutím, která rozhodnutí německého koncernu Volkswagen mohla vedle globální situace ovlivnit. Možná ponaučení shrnujeme v sedmi bodech.

V insolvenci skončila další česká společnost podnikající v solárním byznysu Alpha Solar. Před jejím podnikáním v minulosti varoval Státní fond životního prostředí. (Obnovitelně)

Bývalý šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj působí v havířovské společnosti Hlimont jako dočasný manažer. On ani nikdo další ze zúčastněných stran nevyjasnil, kdo ho do této funkce přivedl.

Až bude někdo výrobcům čisticích prostředků vyčítat vysoké marže, měl by se podívat na jejich investice do vývoje, argumentuje Lenka Křížová ze společnosti Unilever. Na jedno praní je podle ní dnes potřeba méně prášku.

Čistící prostředky, ilustrační. Foto: Adobe Stock

Vládu dnes čeká klíčové jednání s vedením Volkswagenu. Výsledky schůzky ale kabinet nijak komunikovat nebude, čekat bude až do středy.

Premiér Petr Fiala se dnes setká s šéfem koncernu Volkswagen ohledně továrny na baterie v Česku. Přibližujeme, jak by jednání mohlo dopadnout.

„Chceme ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou. Ale když má přijít záměr s vyšší přidanou hodnotou a vytlačit mzdy nahoru, tak se tomu bráníme,“ říká David Petr z agentury CzechInvest k odporu proti zvažované gigafactory u Plzně.

Premiér Fiala potvrdil, že bude v pondělí jednat se šéfem Volkswagenu, jak dříve informoval Deník N. Budou spolu mluvit i o zamýšleném projektu gigafactory v Česku.

Už v následujících týdnech by se premiér Petr Fiala mohl dozvědět, jestli v Česku vznikne továrna Volkswagenu na baterie pro elektromobily. Deník N zjistil, že se chystá jeho schůzka se šéfem koncernu Oliverem Blumem.

Protest letců a pilotů z celé ČR proti zvažovanému rušení záložního armádního letiště Líně, kde má stát továrna na baterie do elektroaut, 15. listopadu 2022. Foto: ČTK

Německý výrobce obuvi Birkenstock vstoupí na burzu. Pod vedením Olivera Reicherta, bývalého novináře a fotbalisty, jeho tržby vzrostly trojnásobně.

Ruské, ale i české firmy obchází protiruské sankce přes státy, jako je Arménie, Turecko, Kyrgyzstán nebo Moldavsko. Ukazují to data, která analyzoval Deník N. Jak se dá situace řešit, naznačují kroky USA.

Podnikatel Daniel Křetínský má údajně zájem o polovinu ocelářském divize společnosti ThyssenKrupp. Ta je jedním z největších průmyslových podniků v Německu. (Handelsblatt)

Milostivé léto na odvody využilo 143 000 živnostníků a 32 000 zaměstnavatelů, při splacení dluhu se jim odpustí penále ve výši 1,3 miliardy korun, řekl ministr práce Marina Jurečka. (ČTK)

Česko podle Asociace exportérů v posledních měsících rychle ztrácí svoji konkurenceschopnost. V otevřeném dopise premiéru Petru Fialovi (ODS) proto vyzvala, aby vláda stanovila dlouhodobou ekonomickou vizi.

Česká firma Mars Buildings vytvořila koncept futuristických vesmírných domů. Lidé by měli být schopní si je podle plánku sestavit sami jako nábytek z Ikea.

Nejbohatší z Čechů je Renáta Kellnerová s rodinou, majetek dědiců skupiny PPF dosahuje 361 miliard. To je o 16 miliard více než loni, a to navzdory odchodu skupiny z Ruska. Vyplývá to ze žebříčku deníku e15. Na druhém místě nejbohatších Čechů je Daniel Křetínský, jehož majetek významně narostl na 330 miliard korun.

Renáta Kellnerová ve výroční zprávě PPF za rok 2021. Repro: výroční zpráva PPF 2021

Zakladatel Notina skončil v exekuci. Kdo vlastně úspěšný e-shop přes daňové ráje ovládá? Jeden z nejbohatších Čechů, podnikatel Michal Zámec, čelí již několik let exekuci. Zakladatel parfumerie Notino dluží téměř dva miliony korun bývalé manželce, k úspěšnému obchodu s kosmetikou se dlouhodobě nehlásí.

Podnikatelská aktivita v eurozóně klesla více, než analytici očekávali. Ke zpomalení v průmyslu se připojily i služby, vyplývá z dat. Zpomalování by mohlo ovlivnit rozhodnutí Evropské centrální banky dále zvyšovat úrokové sazby. (Reuters)

Vincenza Traniho pojí dlouhodobé osobní i podnikatelské vztahy se špičkami kremelského režimu. Pořádal setkání italských podnikatelů s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V Česku vlastní půjčovnu Anytime, jejíž auta brázdí ulice Prahy a Brna.

Antimonopolní úřad udělil pokutu téměř 64 milionů korun společnosti Tescoma. Zákon podle něj porušila tím, že prodejcům určovala minimální ceny svých výrobků. (ÚOHS)

Český podnikatel Daniel Křetínský by ve spojení s obchodním partnerem Marcem Ladreitem de Lacharrièrem mohl ovládnout obchodní řetězec Casino. Ze souboje o zadlužený podnik se stáhla společnost 3F Holding. (Le Figaro)

Tržby kyberbezpečnostní společnosti Eset v Česku loni překonaly půl miliardy. Růst táhl zejména zájem o bezpečnost v cloudu. (CzechCrunch)

Čeští manželé Jan a Monika Vintrlíkovi díky vstřícným podnikatelským podmínkám vybudovali nedaleko americké Atlanty pobočku rodinné firmy na automobilové díly. Teď o tom dávají vědět i dalším českým firmám a radí jim, jak v Americe podnikatelsky uspět.

Dozorčí rada České pošty schválila plán transformace společnosti. Jeho schválení je podmínkou pro to, aby plán mohla projednat česká vláda. Společnost to sdělila v tiskové zprávě.

České firmy mají potenciál, mozky, ale nemají odvahu, hodnotí čeští podnikatelé Vintrlíkovi, kteří v USA založili pobočku moravské firmy a jsou s ní úspěšní. Teď lákají další české podnikatele, ať si přijdou do Ameriky také vydělat.

Meziroční pokles maloobchodních tržeb se v dubnu snížil na 7,7 % z březnových 9,5 %. V tom za nepotravinářské zboží klesly výdělky maloobchodů o 9,5 % a za potraviny o 9,3 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 6,9 %. Tržby obchodníků klesají už dvanáctý měsíc v řadě. (ČSÚ)

Nové články Deníku N

17:40Loutkáři z Brna spí a schovávají se před bombami v ukrajinském hotelu, vedle nějž zabíjela ruská raketa 17:07Šéfka Akademie věd Zažímalová chce do Senátu. S podporou ODS vyzve Hilšera 16:32Cepín jsem měla zapíchnutý asi úplně všude, říká mistryně světa v ledolezení 16:09Izrael jen testoval vody, nastražil past. Velký úder na Írán teprve chystá, míní západní zdroje 16:08Vývoj bojů (785. den): Byl by to úspěch na úrovni zázraku. Ukrajina se chlubí sestřelením bombardéru, který ničil jejich města 15:19Nenechte to nám gerontům na krku, je to na vás, říká ministr Dvořák ve Studiu N live 15:06Perpetuum mobile vlády nad Mánesem. Správní rada si prodlužuje mandát bez voleb, umělci protestují, víc nemohou 14:56„Bylo to půl milionu.“ BIS pustila poslancům nahrávku, na níž Bystroň přebírá peníze 14:19ANO ruší účast na jednáních o důchodové reformě. „Nemáme se o čem bavit,“ vzkázala Schillerová 13:23„Biden působil klidně a ztišeně.“ Fiala popisuje svou zkušenost z Bílého domu i jednání v CIA 12:51Policie stíhá v Brně šest lidí kvůli podezření z korupce. Ve vazbě je šéf bytového odboru Řečkovic 12:50Proměna PPF: Kellnerův svět zmizel, přicházejí nová pravidla 12:45Šlo to v Izraeli, v čem je problém u Ukrajiny? Co by obnášela „bezletová“ zóna proti ruské agresi 12:22Rusko proti Západu plnému děvek. Nová ruská počítačová hra je vítězstvím ideologie nad profesí 10:26Katyň 1940: proč je osmdesát let starý masakr opakovaně předmětem propagandy? 09:25Aby dědeček mohl zůstat doma. Na jakou péči mají rodiny nárok a kolik stojí? 07:30V íránské provincii Isfahán se ozvaly exploze. Média tvrdí, že zaútočil Izrael 07:04ČR bude mít nárok na výjimku v rámci migračního paktu | USA zablokovaly palestinskou žádost o členství v OSN | Knihou roku se stala Hella Aleny Machoninové 06:30Sedmdesátiletá česká žirafa Lenka a tisíciletá slovenská borovice přivítají návštěvníky česko-slovenského pavilonu v Benátkách 06:12Slováci nejsou rusofilní zabedněnci. Je to mýtus, říká sociální antropolog 06:08Tibet funguje jako test kvality demokracie svobodného liberálního světa 06:06Putinovo Rusko je jaderný psanec 06:04Polární ekoložka vypráví o zlověstném dešti i tiché samotě v Antarktidě 00:03„Je jedním z nejsilnějších hlasů proti ruské agresi.“ Americká CNN přinesla rozhovor s prezidentem PavlemVčera 21:40Pět dobrých zpráv o vítězích Magnesie Litery. A proč je tentokrát rozhodně musíte čístVčera 19:55„Česká republika poslala…“ Fialova vláda se hlásí i k technice pro Ukrajinu, za niž platili jiníVčera 19:41Pointa N: Vládní strany Babiše ani Okamuru nepotřebují, o migraci se umí pohádat bez nichVčera 19:13Eurovolby podle Babiše: členství je výhodné, Unie se musí změnit, zrádci v ANO už nejsouVčera 18:55Česko je v krocení inflace nejdál ze zemí V4Včera 18:40„Nemůžeme někoho vyloučit jen proto, že je Rus nebo Bělorus.“ Žantovský vysvětluje podmínky startu na olympiádě