Sociální politika

Organizace na pomoc potřebným znovu žádají vládu, aby převedla zpátky do Evropského sociálního fondu (ESF+) peníze z jiných fondů. Usilují o vrácení 270 milionů eur (nyní asi 6,8 miliardy korun) na podpůrné služby pro rodiny a děti v tísni, dluhové poradenství, začleňování cizinců či péči o seniory a postižené.

Vedení Prahy poslalo vládě a některým ministrům dopis, ve kterém požaduje změnu způsobu financování sociálních služeb. Současný systém prostřednictvím takzvaného směrného čísla považuje za nespravedlivý, povede podle něj k tomu, že Praha nebude mít v budoucnu peníze na financování sociálních služeb.

Česká společnost stárne rychleji, než se čekalo, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj je reforma penzí nutná. ANO a odbory odmítají růst důchodového věku. (ČTK)

Největší sbírkový portál v Česku Donio lze možná použít jako mapu toho, kde lidem schází pomoc. Ale trochu jinak, než se na první pohled zdá, píše v komentáři Eva Mošpanová.

Prezident Petr Pavel si stojí za výroky po jednání o důchodové reformě s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) a zástupci opozičního hnutí ANO. Na sociální síti X to napsala prezidentská kancelář.

V Česku funguje řada firem, které pomáhají sociálně znevýhodněným s návratem na normální pracovní trh. Dosud na ně zákon nepamatoval, vláda nyní posílá do Sněmovny úpravu, která by jim umožnila čerpat na tuto činnost příspěvky od státu.

Pražský magistrát rozdělí na grantech pro poskytovatele sociálních služeb dvě miliardy korun. Peníze dostanou neziskové organizace, příspěvkové organizace hlavního města a městské části. Schválili to pražští radní na dnešním jednání.

Sněmovna dnes nedokončila projednávání koaličního návrhu na růst většiny příspěvků na péči pro postižené. Debata o novele, která má také zdůraznit podporu poskytování sociálních služeb potřebným lidem v jejich domácím prostředí, by měla pokračovat ve středu.

Česko stále trpí nedostatkem pěstounů, ačkoliv se blíží konec kojeneckých ústavů. Kde nové pěstouny vzít? Tuto otázku se snaží vyřešit druhá řada dokumentárního seriálu Plné hnízdo, který představuje české pěstounské rodiny. V České televizi odstartuje 4. března.

Slevu na sociálním pojištění u zkrácených úvazků za rok fungování systému využilo skoro 26 tisíc firem a 123 tisíc zaměstnanců. Vzniklo díky tomu 22 tisíc nových míst, uvedlo ministerstvo práce.

Představa, že jsou Češi rozdělení na dva tábory, není nijak užitečná a zamlžuje nám schopnost porozumět tomu, co se ve společnosti děje, říká sociolog Martin Buchtík. „Jsme rozbití na střípky,“ tvrdí. A vysvětluje, proč nestačí vést dialog.

Česko poskytlo válečným uprchlíkům z Ukrajiny na humanitárních dávkách od začátku války do poloviny února zhruba 16,33 miliardy korun. Stát přispíval i českým domácnostem, které uprchlíky ubytovaly. Celkem jim na solidárním příspěvku vyplatil 2,84 miliardy korun.

Příspěvky na péči by se neměly od července zvedat plošně. Navýšení u tří vyšších dávek pro děti a dospělé by se mělo pohybovat zhruba od 11 do 40 procent. Nejvíc by měla růst podpora pro lidi s nejvyšším příspěvkem v domácím prostředí.

Jak dobře byste si vedli s méně než tisícovkou na týden? Mnoho z nás má představu, že by nízké příjmy zvládali, ba dokonce že by ušetřili. Jenže občasné a velice nedokonalé pokusy ukazují, že tváří v tvář nízkým příjmům je hrdinou málokdo, píše v komentáři Eva Mošpanová.

Foto: Adobe Stock

Ministerstvo práce chystá spojení čtyř dávek do jedné – dvou dávek na bydlení, na živobytí a přídavku na dítě. Podávat by se měla jedna žádost. Podmínkou pro získání peněz má být práce či její hledání. Změny by se mohly zavést v roce 2025, řekl šéf rezortu Marian Jurečka.

Ministr práce Marian Jurečka představí reformu sociálních dávek. Na tiskové konferenci zveřejní výsledky revize dávkového systému i návrh jeho nového nastavení. Podle vedení ministerstva je cílem zjednodušení a lepší zacílení podpory.

Web ministerstva práce včetně klientské zóny pro vyřizování dávek napadli hackeři. Stránky nejsou přístupné. Úřad na síti X napsal, že pracuje na odstranění potíží. (MPSV)

Opoziční hnutí ANO podalo žádost o svolání mimořádné schůze Sněmovny k navýšení příspěvku na péči. Uskutečnit by se měla příští týden. (ČTK)

Uprchlíci z Ukrajiny by v příštím roce mohli získat přístup do českého systému sociálních dávek. Umožnit to má digitalizace a dávková reforma, přiblížil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Otcové se loučí s rodinami, které se jim podařilo dostat do bezpečí. Nádraží ve Lvově 26. února 2022. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Návrh důchodové reformy by měl jít v únoru na jednání vlády, oznámil ministr práce Marian Jurečka. Nyní je předloha v mezirezortním řízení.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce ještě do konce volebního období stihnout připravit flexibilní novelu zákoníku práce a novelu zákona o zaměstnanosti. Prohlásil to na bilančním setkání s novináři k lidovecké sociální politice.

Ministerstvo práce už tři čtvrtě roku připravuje reformu dávkového systému. Šéf rezortu Marian Jurečka předpokládá, že by reforma mohla nabýt účinnosti už od 1. ledna 2025. Do legislativního procesu by ji chtěl poslat ještě letos.

Vláda zaujala souhlasné stanovisko k novele, jejímž cílem je zakotvení větší podpory poskytování sociálních služeb potřebným v přirozeném prostředí. (ČTK)

Příspěvek na bydlení by se měl příští rok snížit. Proti letošku budou totiž o 1400 až 2800 korun menší takzvané normativní náklady pro výpočet dávky, a to podle počtu členů v domácnosti a vztahu k bytu. Normativy snižuje novela o státní sociální podpoře, která začne platit 1. ledna.

Právník z kanceláře ombudsmana Štěpán Jílka se na několik měsíců nechal zaměstnat v dětském domově se školou. „Skoro každý den musím porušovat zákon, když chci děti ochránit,“ líčí v rozhovoru své zkušenosti.

Příspěvky na péči a dávky pro hendikepované by od roku 2025 nejspíš neměly vyřizovat a vyplácet úřady práce, ale agendu by měla dostat na starost Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

První dáma Eva Pavlová založila se svými spolupracovníky nadační fond. Zaměřuje se na poskytování pomoci dětem, samoživitelům i seniorům. (ČTK)

Minimální mzda by měla vzrůst o 1600 Kč na 18 900 korun. Oznámil to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dále uvedl, že do pár let by se měla ustálit na 45 procentech průměrné mzdy. Příští týden bude o zvýšení jednat vláda.

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů dnes budou společně jednat o valorizaci minimální mzdy, situaci ve zdravotnictví či rozvoji školství v příštích letech. Tripartita by měla debatovat také o strategických investicích či o přípravě reformních změn penzí včetně dřívějších důchodů pro náročné profese.

Senát schválil zvýšení rodičovského příspěvku na 350 000 korun. Nárok na vyšší příspěvek mají mít jen rodiče dětí narozených od roku 2024. Příspěvek se zvýší o 50 000 korun ze současného stavu.

V téměř devadesáti procentech případů stojí v čele sólo rodin matka. Více než třicet procent samoživitelů je ohroženo chudobou. Často se potýkají se stereotypizací či s nedostatkem informací o tom, na co vlastně mají nárok. To chce změnit i první dáma Eva Pavlová.

„Řeknu to upřímně. Nejeli bychom sem, nechceme místní stát zatěžovat. Ale máme doma takový případ – máme válku,“ říká ukrajinská uprchlice Halyna. V Česku nechce být na obtíž, chápe, že Praha nemůže pomoct všem, od léta ale dostává nižší podporu a situace její rodiny je horší.

Premiér Petr Fiala se sešel se signatářem Charty 77 Jiřím Gruntorádem, který drží před sídlem vlády protestní hladovku. Na ničem se ale nedohodli a Jurečka odstoupit nehodlá. Gruntorád protestuje proti nízkým penzím disidentů a disidentek, požaduje odstoupení ministra práce Mariana Jurečky.

Disident Jiří Gruntorád zahájil protestní hladovku, aby upozornil na neřešení problému nízkých penzí disidentů a disidentek. Požaduje kvůli tomu odstoupení ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

V sociálních službách v Česku chybí téměř 3000 pracovníků, což je třikrát víc než v roce 2020. V tiskové zprávě o tom informovala Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, která po třech letech udělala mezi zařízeními dotazníkový průzkum.

Ministr práce Marian Jurečka a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek navrhli novelu zákoníku, která umožní v nemocnicích službu 24 hodin. Má zrušit úpravu přesčasů, proti které protestují mladí lékaři. (ČTK)

Počet lidí bez domova v Německu se výrazně zvýšil, ke konci loňska jich bylo 447 tisíc, rok předtím 268 tisíc. Důvodem je podle organizace pomáhající lidem bez domova zejména zvýšený počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří nemají bydlení. (BAG W)

Novela „Lex Ukrajina V“ od léta dopadla nejhůř na ty uprchlíky, kteří z různých důvodů v Česku nemohou pracovat, úředně ale nespadají mezi tzv. zranitelné. Mapujeme osudy rodin, které se potýkají s přísnějšími pravidly vyplácení podpory.

Viktoria uprchla s rodinou z ukrajinského Charkova, v Česku porodila dítě. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Stovky až tisíce Ukrajinců v Česku z různých důvodů nemohou pracovat a nemají stálý příjem, úředně ale nepatří mezi zranitelné a dostávají nižší státní podporu. Vyprávíme příběhy uprchlíků, kterým novela zákona od července změnila život.

Šedesátnice Halyna (vlevo) spolu se švagrem pečuje o ochrnutou sestru. Ač má sama fyzický hendikep, na vyšší státní podporu nedosáhne a obtížně shání živobytí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vláda ustupuje. Zákaz umisťovat alespoň ty nejohroženější nejmenší děti do ústavů oddaluje novela ministerstva práce a sociálních věcí o rok. Stát nemá dostatek pěstounů.

Zástupci odborového svazu zdravotnictví předložili ministrovi práce Jurečkovi (KDU-ČSL) návrh na zvýšení platů sociálních pracovníků. Mzdy chtějí zvýšit o 15 procent.

Náhradní výživné za neplatiče alimentů bude stát zřejmě vyplácet až čtyři roky místo dosavadních dvou let. Prodloužení lhůty schválil Senát. Podle vládních odhadů budou náklady více než 200 milionů korun ročně.

Poslanci opozičního hnutí ANO chtějí příští rok mimořádně přidat důchodcům k penzím 500 korun měsíčně nad zákonnou valorizaci. Návrh novely zdůvodňují zejména růstem cen. Stát by v případě přijetí předlohy vydal na důchody podle odhadu předkladatelů 17 miliard korun navíc. Předlohu nejprve posoudí vláda.

Na ministerstvu práce skončila soutěž na nového provozovatele systému na výplatu dávek. V aktuální zakázce za 818 milionů korun zvítězila společnost OKsystem, která se na systému podílí od 90. let. Druhá skončila firma DXC Technology. (Seznam Zprávy)

Vláda schválila strategii rodinné politiky na období 2024 až 2030. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) řeší například slaďování rodinného a pracovního života nebo odstraňování bariér, které hrají roli v rozhodování rodičů, jestli mít děti a kolik.

V Ústí nad Labem vznikla Sociální klinika, jejímž cílem je snížit sociální vyloučení v regionu. Nové výzkumné centrum má poskytovat podporu a řešení pro ohrožené děti a jejich rodiny v Ústeckém kraji. Záštitu nad jejím vznikem převzala prezidentova manželka Eva Pavlová.

Opozice na zasedání Sněmovny navrhla zvýšení rodičovského příspěvku až na 400 tisíc korun. Původní vládní návrh počítal s navýšením na 350 tisíc ze současných 300 tisíc.

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů začali dnes odpoledne ve Strakově akademii projednávat návrh státního rozpočtu na příští rok či plány na zvyšování minimální mzdy. Odboráři i podnikatelé mají výhrady.

Příspěvek na péči by mohl vzrůst v 1. pololetí 2024, hlavně lidem v domácí péči. Koalice by dohodu na částce mohla mít do konce roku, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. (ČTK)

Praha se připojí k takzvanému milostivému podzimu, kdy se dlužníci mohou zbavit svých dluhů vůči státu a samosprávám. Kromě magistrátu se k akci připojí také 12 radnic městských částí. Rozhodli o tom dnes pražští zastupitelé.

Aktuálně nejčtenější

„Bylo to půl milionu.“ BIS pustila poslancům nahrávku, na níž Bystroň přebírá penízeNěmecký poslanec Petr Bystroň, který kandiduje do Evropského parlamentu za stranu Alternativa pro Německo. Foto: ČTKVývoj bojů (785. den): Byl by to úspěch na úrovni zázraku. Ukrajina se chlubí sestřelením bombardéru, který ničil jejich městaTupolev Tu-22M3. Foto: Wikipedie, CCIzrael jen testoval vody, nastražil past. Velký úder na Írán teprve chystá, míní západní zdrojeTeherán, pátek 19. dubna: lidé na ulici íránského hlavního města míjejí obrazovky se zprávami, kde režimní média informují o údajně "marném a ponižujícím pokusu (Izraele) vyslat kvadrokoptéry". Foto: ProfimediaNenechte to nám gerontům na krku, je to na vás, říká ministr Dvořák ve Studiu N liveFoto: Gabriel Kuchta, Deník NJako kdyby vstal z mrtvých. Po půl roce se pacient náhle probral z bezvědomí a začal hned komunikovatPo půl roce v bezvědomí je šance na resuscitaci podle lékařů velmi malá. Když už se povede, jde návrat zpět do života velmi pomalu. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník NVývoj bojů (784. den): Ukrajinci na Krymu zničili protiletadlový systém S-400, který Rusové s velkou slávou prodávají do světaRuský systém S-400. Foto: Ruské ministerstvo obranyANO ruší účast na jednáních o důchodové reformě. „Nemáme se o čem bavit,“ vzkázala SchillerováVedení hnutí ANO zvolilo „strategii kobercového náletu“. Foto: Gabriel Kuchta, Deník NRusko proti Západu plnému děvek. Nová ruská počítačová hra je vítězstvím ideologie nad profesíObraz Ernsta Lissnera Vyhnání Poláků z Kremlu je jedním z nejznámějších symbolů ruské smuty. Toto období se stalo předlohou nejnovější ruské počítačové hry. Zdroj: Wikimedia Commons, public domainŠlo to v Izraeli, v čem je problém u Ukrajiny? Co by obnášela „bezletová“ zóna proti ruské agresiIzraelský premiér Netanjahu si na letecké základně Nevatim, která byla podle Íránu zamýšleným cílem útoku na Izrael, prohlíží stíhačku F-35. Foto: Kobi Gideon, úřad izraelské vládySlováci nejsou rusofilní zabedněnci. Je to mýtus, říká sociální antropologJuraj Buzalka. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N„Je jedním z nejsilnějších hlasů proti ruské agresi.“ Americká CNN přinesla rozhovor s prezidentem PavlemČeský prezident Petr Pavel v rozhovoru s moderátorkou Christiane Amanpour na CNN. Zdroj: CNNPět dobrých zpráv o vítězích Magnesie Litery. A proč je tentokrát rozhodně musíte čístAlena Machoninová s knihou Hella, která se na letošních cenách Magnesia Litera stala knihou roku. Foto: Roman Vondrouš, ČTK„Kardinál Beran se z obrazu koukal velmi smutně.“ Zemanovi hosté na arcibiskupství naštvali biskupyUvedení knihy o hospitalizaci Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) po volbách v roce 2021. Foto: ČTKLoutkáři z Brna spí a schovávají se před bombami v ukrajinském hotelu, vedle nějž zabíjela ruská raketaČeští divadelníci jsou v Černihivu ubytovaní nedaleko trosek budov, které před dvěma dny zničily ruské rakety. Foto: Pavla Dombrovská

Nové články Deníku N

18:30Politická Pointa N: Dočkali jsme se. Uprchlíci se opět stali ústředním tématem kampaně 17:40Loutkáři z Brna spí a schovávají se před bombami v ukrajinském hotelu, vedle nějž zabíjela ruská raketa 17:07Šéfka Akademie věd Zažímalová chce do Senátu. S podporou ODS vyzve Hilšera 16:32Cepín jsem měla zapíchnutý asi úplně všude, říká mistryně světa v ledolezení 16:09Izrael jen testoval vody, nastražil past. Velký úder na Írán teprve chystá, míní západní zdroje 16:08Vývoj bojů (785. den): Byl by to úspěch na úrovni zázraku. Ukrajina se chlubí sestřelením bombardéru, který ničil jejich města 15:19Nenechte to nám gerontům na krku, je to na vás, říká ministr Dvořák ve Studiu N live 15:06Perpetuum mobile vlády nad Mánesem. Správní rada si prodlužuje mandát bez voleb, umělci protestují, víc nemohou 14:56„Bylo to půl milionu.“ BIS pustila poslancům nahrávku, na níž Bystroň přebírá peníze 14:19ANO ruší účast na jednáních o důchodové reformě. „Nemáme se o čem bavit,“ vzkázala Schillerová 13:23„Biden působil klidně a ztišeně.“ Fiala popisuje svou zkušenost z Bílého domu i jednání v CIA 12:51Policie stíhá v Brně šest lidí kvůli podezření z korupce. Ve vazbě je šéf bytového odboru Řečkovic 12:50Proměna PPF: Kellnerův svět zmizel, přicházejí nová pravidla 12:45Šlo to v Izraeli, v čem je problém u Ukrajiny? Co by obnášela „bezletová“ zóna proti ruské agresi 12:22Rusko proti Západu plnému děvek. Nová ruská počítačová hra je vítězstvím ideologie nad profesí 10:26Katyň 1940: proč je osmdesát let starý masakr opakovaně předmětem propagandy? 09:25Aby dědeček mohl zůstat doma. Na jakou péči mají rodiny nárok a kolik stojí? 07:30V íránské provincii Isfahán se ozvaly exploze. Média tvrdí, že zaútočil Izrael 07:04ČR bude mít nárok na výjimku v rámci migračního paktu | USA zablokovaly palestinskou žádost o členství v OSN | Knihou roku se stala Hella Aleny Machoninové 06:30Sedmdesátiletá česká žirafa Lenka a tisíciletá slovenská borovice přivítají návštěvníky česko-slovenského pavilonu v Benátkách 06:12Slováci nejsou rusofilní zabedněnci. Je to mýtus, říká sociální antropolog 06:08Tibet funguje jako test kvality demokracie svobodného liberálního světa 06:06Putinovo Rusko je jaderný psanec 06:04Polární ekoložka vypráví o zlověstném dešti i tiché samotě v Antarktidě 00:03„Je jedním z nejsilnějších hlasů proti ruské agresi.“ Americká CNN přinesla rozhovor s prezidentem PavlemVčera 21:40Pět dobrých zpráv o vítězích Magnesie Litery. A proč je tentokrát rozhodně musíte čístVčera 19:55„Česká republika poslala…“ Fialova vláda se hlásí i k technice pro Ukrajinu, za niž platili jiníVčera 19:41Pointa N: Vládní strany Babiše ani Okamuru nepotřebují, o migraci se umí pohádat bez nichVčera 19:13Eurovolby podle Babiše: členství je výhodné, Unie se musí změnit, zrádci v ANO už nejsouVčera 18:55Česko je v krocení inflace nejdál ze zemí V4