Artemis

Americká kosmická loď Orion se třemi figurínami namísto posádky na palubě včera večer bezpečně přistála v Pacifiku. Dokončila tak misi Artemis I, při níž se otestovala nosná raketa SLS, manévry poblíž Měsíce a na jeho oběžné dráze.

Americká kosmická loď Orion se třemi figurínami namísto posádky na palubě bezpečně přistála v Pacifiku. Dokončila tak misi Artemis I, při níž se otestovala nosná raketa SLS, manévry poblíž Měsíce a na jeho oběžné dráze.

Mise Artemis I skončila. Kosmická loď Orion, která několikrát obletěla Měsíc, se úspěšně vrátila domů. Přistála na hladině moře poblíž kalifornského pobřeží v 18.40 našeho času. Další informace poskytne NASA asi za dvě hodiny. (NASA)

Americká vesmírná agentura NASA se připravuje na zítřejší návrat modulu Orion na Zem. Návrat bude vysílat v přímém přenosu (zde) od 17 hodin SEČ a jeho přistání v Tichém oceánu, kterým dokončí svou misi Artemis I, je naplánováno na 18:39 SEČ. (NASA)

Kosmická loď Orion, součást mise Artemis I americké agentury NASA, prolétla kolem Měsíce a míří na jeho oběžnou dráhu. Vše zatím funguje podle plánu. Orion má přistát 11. prosince do moře u pobřeží USA.

Během tankování rakety SLS tekutým vodíkem se objevil únik, kvůli kterému muselo vedení NASA povolat bezpečnostní tým. „Je to nebezpečná operace uvnitř místa ohroženého výbuchem a startovní tým bude sledovat každý svůj pohyb,“ řekl komentátor startu Derrol Nail.

Ředitelka NASA pro start mise Artemis I Charlie Blackwell-Thompsonová udělí pokyn k natankování rakety SLS. Ta by měla vzlétnout krátce po 7. hodině ráno SEČ. Předchozí dva pokusy o start byly neúspěšné. (NASA)

Na zítřejší ráno je plánovaný třetí pokus o vzlet rakety SLS mise Artemis I. Podle odborníků je šance, že raketa tentokrát vzlétne, vyšší než při dvou předchozích pokusech. „Tipuji to na 60 procent,“ říká kurátor Technického muzea v Brně Tomáš Přibyl.

Hurikán Nicole prověřil bezpečnostní limity startovací rampy Kennedyho vesmírného střediska. NASA ponechala svou raketu SLS za 4,1 miliardy dolarů a kosmickou loď Orion pro misi Artemis I na rampě, kde hurikán přečkala.

Foto: Speciální nákladní vůz převáží raketu SLS a modul Orion do hangáru a zpět na rampu: NASA

Start kosmické mise Artemis I k Měsíci byl odložen z pondělí na středu 16. listopadu. Důvodem je hurikán Nicole. Záložní termín je 19. 11., startovací okno pro raketu SLS a měsíční modul Orion bez lidí je otevřené do 27. listopadu. (NASA)

Raketa SLS mise Artemis I opustila na pásovém transportéru startovací rampu 39B a vydala se na čtyřkilometrovou cestu do montážní budovy. Vedení NASA ji v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě začalo stahovat v noci kvůli hurikánu Ian. (NASA)

NASA dnes večer vrátí raketu SLS a modul Orion ze startovací rampy zpět do montážní budovy. Snaží se tím ochránit misi Artemis I před hurikánem Ian, který má v úterý či středu udeřit na část území Floridy. Takzvaný rollback začne po 23. hodině EDT.

Foto: Speciální nákladní vůz převáží raketu SLS a modul Orion do hangáru a zpět na rampu: NASA

Při cvičném pokusu o natankování rakety SLS mise Artemis opět unikl tekutý vodík. NASA začala testovat opravy a nové postupy před třetím pokusem o start, který je plánovaný na příští týden. „Únik je v tolerovatelných mezích,“ uvedla NASA na svých stránkách.

V Kennedyho vesmírném středisku se rozhodne, zda je raketa SLS mise Artemis schopná třetího pokusu o start. Řídící středisko se znovu pokusí naplnit nosnou raketu kapalným vodíkem a kyslíkem. Výsledek bude znám dnes ve 21 hodin. (NASA)

Dalším termínem pro start mise Artemis I by se mohlo stát 23. nebo 27. září. Podle agentury AFP o těchto datech uvažuje americká vesmírná agentura NASA. (AFP)

Americká vesmírná agentura NASA nevyužije zbývající pondělní a úterní okno k pokusu o start rakety SLS/Orion. Zda využije následující startovací okna v září a říjnu, to ukáže až výsledek jednání týmu tento týden. „Nejsme tam, kde bychom potřebovali být,“ vysvětlil z NASA Jim Free. (CNN)

Na druhý pokus o start mise Artemis I čekaly v okolí Mysu Canaveral tisíce lidí. I podruhé odešli zklamaně. Foto: Jana Ciglerová, Deník N

NASA vyloučila nový start mise Artemis I v nadcházejících dnech. Nové datum bude stanoveno. (AFP)

Start mise Artemis I připadá v úvahu ještě v pondělí nebo v úterý; každý další odklad by už byl na neurčito.

Ředitelka letu mise Artemis I Charlie Blackwell-Thompsonová rozhodla o zrušení dnešního pokusu o start. (ABC News)

Letový tým doporučil dnešní pokus o start mise Artemis I opět zrušit. Čeká se na rozhodnutí ředitelky letu Charlie Blackwell-Thompsonové. (CNBC)

Problémy s únikem vodíku při tankování rakety SLS způsobily časovou prodlevu, která může přesáhnout dvouhodinové okno vyhrazené pro start. „Nedaří se zvládnout únik vodíku a čas neúprosně plyne,“ hodnotí skepticky kurátor kosmonautiky Technického muzea v Brně Tomáš Přibyl, který je na místě.

Více v rozhovoru zde

Tomáš Přibyl, kurátor Technického muzea v Brně a celoživotní fanoušek kosmonautiky, sleduje pokusy o start Artemis přímo na místě. Za ním v dáli raketa SLS. Foto: Marek Přibyl

Týmy NASA dokončily natlakování potrubí a obnovily přívod kapalného vodíku do nádrže. Kapalný vodík při tankování unikal a techničtí pracovníci hledali způsob, jak úniku zabránit. Ředitelka startu Charlie Blackwell-Thompsonová proto dala pokyn ke zvýšení tlaku. (NASA)

Sedm hodin před plánovaným startem mise Artemis I zjistili pracovníci NASA únik kapalného vodíku v dutině pro rychlé odpojení, která zásobuje raketu vodíkem v motorové části. Jednalo se o jiný únik než ten, který se objevil před zrušeným startem v pondělí.

Minulé pondělí NASA potvrdila termín startu Artemis, ve středu měl Tomáš Přibyl letenky a v sobotu přistál v Orlandu. „Vyčítal bych si, kdyby odstartovala a já u toho nebyl,“ říká kurátor Technického muzea v Brně a celoživotní fanoušek kosmonautiky.

„Země bude jednou jen dovolenkovou zónou, kde budeme vyrábět jen výrobky, které minimálně znečišťují prostředí, a všechen těžký průmysl vystřelíme do vesmíru,“ vysvětluje kurátor Technického muzea Tomáš Přibyl, proč se přijel podívat osobně na nejistý start Artemis na Floridu.

Kurátor Technického muzea v Brně Tomáš Přibyl s Artemis za zády. Foto: Marek Přibyl

Meteorologická letka Delta 45 aktualizovala předpověď na sobotní start Artemis, která teď činí 60 procent proti původním 40 procentům v úterý. V záložním okně na pondělní večer se šance na dobré počasí zvyšuje na 70 procent.

Americké Národní centrum pro hurikány očekává, že po několika klidných týdnech se o víkendu v Atlantiku objeví bouře. Jedna vzniká u Azor, druhá u Malých Antil. Právě ta by mohla způsobit problémy v sobotu při odloženém startu mise Artemis. (OS)

Americká vesmírná agentura NASA oznámila datum druhého pokusu odstartovat misi Artemis 1 na sobotu 3. září ve 14.17 hodin místního času. Místo zůstává stejné – startovací rampa 39-B v Kennedyho vesmírném středisku na floridském Mysu Canaveral.

Do města Titusville, odkud je na start Artemis vynikající výhled, přijely celé rodiny. Ty zůstaly, i když většina lidí už kvůli zrušenému startu to úterní ráno odešla. Foto: Jana Ciglerová, Deník N

Většina těch, kdo se přišli na start mise Artemis podívat osobně z města Titusville, přijde v pátek znovu. „Konečně zase máme jako Američané na co být hrdí, to jsme moc potřebovali,“ řekl Deníku N Lee, který dříve pracoval v NASA. „Tohle si nenecháme ujít.“

NASA nevyloučila páteční start mise Artemis I. Dnešní start rakety SLS, která má na oběžnou dráhu vynést kosmickou loď Orion, musel být kvůli technickým problémům odložen. (AFP)

Dnešní start mise Artemis I byl zrušen. Ředitelka startovacích operací Charlie Blackwell-Thompsonová zrušila odpočet, technici budou přezkoumávat stav motorů a nádrží. Další možnost startu bude v pátek 2. září. (NASA)

Plánovaný čas startu minul. Artemis I má teď minimálně 40 minut zpoždění a nabírá další.

Kdyby se nepodařilo odstartovat dnes, druhé startovací okno pro Artemis I je k dispozici 2. 9., třetí pak 5. 9. Pak už by bylo nutné raketu odvézt z odpalovací rampy zpět k opravám.

Startu Artemis I na místě napjatě přihlíží nejméně 100 000 diváků, ale možná i dvakrát tolik. I oni teď čekají, co bude dál. Obnoví se odpočet? Skluz proti plánu už činí kolem 25 minut. (AFP)

Zatím nic nového, odpočet je pozastaven na T-40, každou chvíli se může znovu rozběhnout.

Odpočet startu mise Artemis byl pozastaven v čase T-40. Příčinou je námraza na nádrži s kapalným vodíkem. „Zdá se, že námraza, která se tvoří v blízkosti příruby mezi nádržemi, je způsobena mírnou trhlinou v pěnové izolaci a nepředstavuje problém pro start.“ (CBS)

Lety s lidskou posádkou se musí vyrovnat s riziky vesmíru, k nimž patří vakuum, žár, mráz, ionizující záření a stav beztíže. Raketová technika zásadně limituje, jak velké náklady lze do vesmíru dopravit. Vysvětlujeme, proč je mise Artemis tak náročná.

Před třemi lety jsme v Deníku N připomínali padesáté výročí prvního přistání na Měsíci. Čekáte-li napjatě na start Artemis I, můžete se zatím vrátit k tehdejším článkům. Leccos v nich stojí za připomenutí.

Kapalný vodík naplněn do nádrží na 94 % objemu, kapalný vodík na 92 %. Plnění pomalu končí. Po této stránce je SLS připravena. (NASA)

Videopřenos ze startu má podle očekávání potíže, záznam se zasekává a občas je zpožděný.

Do startu zbývá něco přes půldruhé hodiny. Technici dokončili plnění nádrží palivem a odhalili netěsnost na motoru č. 3. NASA zatím neuvádí, že by závada byla vážná.

V pondělí ve 14.33 odstartuje americká raketa SLS s kosmickou lodí Orion. Jde o poslední test před návratem letů s lidskou posádkou směrem k Měsíci a výhledově ještě dál.

Předpověď počasí pro zítřejší start mise Artemis I se ani necelých 24 hodin před startem nezměnila: podmínky budou příznivé ze 70 procent, ze 30 procent hrozí bouřky a ze 40 procent blesky. (Fox)

Artemis I má ještě dva pokusy. Foto: Joel Kowsky, NASA, (CC BY-NC-ND 2.0)

Podle rozhodující 45. meteorologické letky USA je ze 30 procent možné, že se mise Artemis na Měsíc neuskuteční kvůli počasí. Zároveň je podle ní pravděpodobnost 40 procent, že se vyskytnou blesky. To by znamenalo posunutí startu na začátek září. (Telegraph)

Artemis I má ještě dva pokusy. Foto: Joel Kowsky, NASA, (CC BY-NC-ND 2.0)

NASA zveřejnila mapu oblastí, které připadají v úvahu pro přistání na Měsíci v rámci projektu Artemis.

Evropská vesmírná agentura (ESA) a její americký protějšek NASA dnes oznámily posílení spolupráce při průzkumu Měsíce. Jednaly také o možnosti vyslání evropského astronauta na Měsíc, informovala agentura AFP.

Šéf společnosti SpaceX Elon Musk řekl, že velká vesmírná loď Starship zřejmě poprvé vzletí na oběžnou dráhu Země v letošním roce. Loď by podle jeho vize měla sloužit k cestám na Měsíc, či dokonce na Mars.

NASA nevyšle na Měsíc astronauty dříve než v roce 2025. Na telekonferenci to dnes sdělil šéf Národního úřadu pro letectví a vesmír Bill Nelson. Termín se tak posunul nejméně o rok oproti cíli, který stanovila Trumpova administrativa.

NASA dnes úspěšně otestovala motory RS-25, které jsou určeny pro novou raketu SLS. Ta má astronauty v brzké budoucnosti dopravit na Měsíc v rámci programu Artemis. Předběžně se počítá s přistáním v roce 2024, program ale nabírá zpoždění. (WP)

NASA počítá s podporou ruské kosmické agentury v rámci programu Artemis, který má do roku 2024 dostat člověka na Měsíc. Řekl to šéf agentury Bridenstine v reakci na svůj protějšek, který misi označil za politickou a napojenou na NATO. (Reuters)

Aktuálně nejčtenější

Bulovka zaměnila pacientky a jedna z nich potratila. „Roli mohla hrát jazyková bariéra,“ míní lékařNemocnice Na Bulovce. Foto: Gabriel Kuchta, Deník NKlavírista, psycholožka a novinář vás zkusí přesvědčit, proč byste neměli chtít a mít všechnoAI ilustrace: Adobe StockPointa N: Jiří Paroubek i Cyril Svoboda trpí náhlou ztrátou pamětiFoto: UnsplashDeník N a Spiegel: BIS ukázala na Bystroně z německé AfDPetr Bystron, známá postava krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD). Foto: ČTK Děcka/práce: Dotazník, který vás může upozornit na rakovinu, a matka v cíli nejšílenějšího závoduMá vám být líto, že vaše dítě nenavštěvuje montessori školu či školku? Foto: Adobe StockVývoj bojů (763. den): Nejnovější ruské nálety způsobily ukrajinské energetice nejhorší škody od začátku válkyHasiči prohledávají dům v Záporoží po ruském raketovém útoku z 22. března. Foto: ProfimediaNejsem poskok Ruska. Peníze mi nikdo z Voice of Europe nenabízel, říká exministr SvobodaCyril Svoboda Foto: Ludvík Hradilek, Deník NBydlí na cool adresách, nosí cool oblečení. Nové romány o životě v New Yorku nadchly sociální sítě. Stojí za přečtení?Ponořit se při čtení do cizích světů... Foto: Eliott Reyna, Unsplash„Dodají mi bojler, který nepotřebuju.“ Firmy nahánějí seniory kvůli štědrým dotacím na solárySolar panels on the roof of the house and blue sky.  Generative AI.Evropští politici na Putinově výplatní pásce. Rusové se pokoušeli z Prahy ovlivnit letošní volbyPopisujeme detaily jedné z největších odhalených ruských vlivových operací posledních let. Ilustrace: Deník N / Adobe StockNáboženské války byly vždy ty nejničivější. Jsou definitivně minulostí?Jsem součástí systému, který se o ty lidi staral, a dopadlo to blbě, říká ředitel ústavu, kde zemřelo devět klientůŘeditel vejprtských zařízení Viktor Koláček čelí žalobě. Foto: Ludvík Hradilek, Deník NSlovenská kultura: zrušit, zničit, zadupat do země a hlavně se zbavit podezřelých živlůSlovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová se rozhodla, že si to s tamní kulturou vyřídí. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník NVývoj bojů (762. den): Jak má vypadat Zelenského linie obrany? Při jejím budování pomáhá i technika ze Slovenska, kterou dohodl FicoFoto: Gabriel Kuchta, Deník NNetuším, nepamatuju si, neověřuju si, reagují na zjištění BIS čeští politici, kteří dávali rozhovory webu placenému z RuskaFoto: Gabriel Kuchta, Deník N

Nové články Deníku N

12:49Náboženské války byly vždy ty nejničivější. Jsou definitivně minulostí? 12:45Deník N and Spiegel: BIS pointed to a German politician with Czech roots 09:51Děcka/práce: Dotazník, který vás může upozornit na rakovinu, a matka v cíli nejšílenějšího závodu 08:23BIS ukázala na Bystroně z AfD | Ve FN Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena | Zakladatel burzy FTX dostal 25 let vězení 06:30Za vším hledej ženu. Čtyři aktuální divadelní premiéry o lásce, sexu, ženském těle, emocích a kolektivní paměti 06:30Bydlí na cool adresách, nosí cool oblečení. Nové romány o životě v New Yorku nadchly sociální sítě. Stojí za přečtení?Včera 20:10Deník N a Spiegel: BIS ukázala na Bystroně z německé AfDVčera 19:22Pointa N: Jiří Paroubek i Cyril Svoboda trpí náhlou ztrátou pamětiVčera 18:20Vývoj bojů (763. den): Nejnovější ruské nálety způsobily ukrajinské energetice nejhorší škody od začátku válkyVčera 18:16Sankcionované strojírny ČKD Blansko skončily v insolvenci. Prodej akcií spřízněné společnosti prověřují úřadyVčera 17:28Nejsem poskok Ruska. Peníze mi nikdo z Voice of Europe nenabízel, říká exministr SvobodaVčera 17:24Mapa: Očkování proti černému kašli někde nemají desítky procent dětí. Jak je na tom váš region?Včera 17:24Netuším, nepamatuju si, neověřuju si, reagují na zjištění BIS čeští politici, kteří dávali rozhovory webu placenému z RuskaVčera 16:07Organizátor české účasti na Expu uzavřel smlouvy za 50 milionů, jednu i s firmou na potápění. Patří vlivnému manažeroviVčera 16:02Bulovka zaměnila pacientky a jedna z nich potratila. „Roli mohla hrát jazyková bariéra,“ míní lékařVčera 15:54Francouzský Mistral vytáhl do boje proti obrům ze Silicon Valley. Má podporu MacronaVčera 15:15Jsem součástí systému, který se o ty lidi staral, a dopadlo to blbě, říká ředitel ústavu, kde zemřelo devět klientůVčera 14:02Studio N: Slovensko ve varu. Má větší šanci Korčok, nebo Pellegrini?Včera 13:51Medvěd je na Slovensku znovu volebním tématem, vláda chce dokonce ústavní zákon o odstřeluVčera 13:23Zemřel muž, který nás učil, jak a proč se mýlíme. Daniel Kahneman nikdy nestudoval ekonomii, přesto za ni dostal Nobelovu cenu. OprávněněVčera 12:53Rusko se otevřeně snaží ovlivňovat dění v jiných státech. Politici si to mohli uvědomit dřív, říká analytičkaVčera 12:45Příbuzní obětí požáru ve Vejprtech žádají miliony. V jednom případě patnáct členů rodinyVčera 12:18Firmy zaměstnávající bývalé vězně nebo závislé by mohly získat příspěvek jako ty, které dávají práci handicapovanýmVčera 11:45Slovenská kultura: zrušit, zničit, zadupat do země a hlavně se zbavit podezřelých živlůVčera 11:09Ruský lékař, který pomáhá ukrajinským vojákům: „Putina bych ošetřil. Pak bych si sundal plášť a uškrtil ho“Včera 10:44Hraniční porucha osobnosti je jako jízda na splašeném koni, říká psycholožkaVčera 10:43„Když jsem se snažil běžně fungovat, zhroutil jsem se.“ Mladí lidé přibližují život s hraniční poruchou osobnostiVčera 07:31Klavírista, psycholožka a novinář vás zkusí přesvědčit, proč byste neměli chtít a mít všechnoVčera 07:28Revoluce, která lidstvo změnila a dál měníVčera 06:40„Dodají mi bojler, který nepotřebuju.“ Firmy nahánějí seniory kvůli štědrým dotacím na soláry