Kavkaz

Studio N: Demonstrující Gruzínci obviňují politické vedení, že odvádí zemi z rodiny evropských demokracií. Poslanci se kvůli sílícímu ruskému vlivu dokonce porvali v parlamentu. Míří Gruzie do Putinovy náruče? Filip Titlbach se ptá Petry Procházkové.

Prezidentka Gruzie Salome Zurabišvili bude vetovat zákon o zahraničním vlivu, který v prvním čtení přijal gruzínský parlament. Od pondělí proti němu protestují tisíce lidí. Obávají se, že po vzoru ruské předlohy bude sloužit k politickým represím. Situaci jsme rozebrali zde. (Mtavari.tv)

„Putinismus se u vás snaží uhnízdit!“ varují Gruzíny Rusové, kteří vědí, o čem mluví. Gruzie přijímá zákon, který už ničí ruskou demokratickou inteligenci.

Tisíce Gruzínců se sešly v centru Tbilisi, aby protestovali proti projednávání zákona o zahraničních agentech. Policie začala demonstranty zadržovat. Obdobný zákon je v Rusku používán k represím vůči odpůrcům režimu. (RBC)

Gruzínský prezident je připravený vetovat zákon zaměřený na „zahraniční agenty“, jenž chce znovu prosadit vládní strana Gruzínský sen. Podle něj by se měly registrovat organizace přijímající peníze z ciziny, podobně jako v Rusku. Zákon kritizovala EU i USA. (Reuters)

Tádžikistán registruje nárůst počtu svých občanů pracujících v Rusku, kteří opouštějí tuto zemi a vracejí se do vlasti. S odkazem na tádžické úřady o tom informovala agentura Reuters.

Generální tajemník NATO Stoltenberg přiletěl do Arménie, která se podle svých politiků nachází opět na prahu války s Ázerbájdžánem. Právě odtud Stoltenberg do Jerevanu přicestoval. Premiér Arménie Pašinjan varoval před brzkým vypuknutím konfliktu kvůli sporu o pohraniční vesnice a vytyčení hranic. (Brief)

Sesuv laviny, při němž v Kyrgyzstánu u hranic s Kazachstánem zahynuli tři čeští občané a jeden Slovák, se stal v neděli, plyne z vyjádření, které ČTK poskytl nejmenovaný zástupce cestovní kanceláře, jež lyžařský zájezd pořádala.

Ázerbájdžán se v půlce minulého roku dohodl s EU na zdvojnásobení dodávek ropy a plynu do roku 2027. EU souhlasila i přesto, že v zemi dochází k porušování lidských práv a ázerbájdžánské věznice překypují disidenty i nezávislými novináři. (Investigace)

Arménie a Ázerbájdžán se navzájem obvinily ze střelby na společné hranici mezi kavkazskými zeměmi. Při dnešním ranním incidentu byli zabiti dva arménští vojáci, tvrdí podle agentury AFP Jerevan.

Útočník na tržišti v gruzínském městě Rustavi ležícím nedaleko Tbilisi zastřelil čtyři lidi a jednoho zranil. Informovalo o tom tamní ministerstvo vnitra. Policie muže zatkla. Jeden ze zabitých byl útočníkův strýc, zraněn byl jeho bratranec. (Reuters)

V předčasných prezidentských volbách v Ázerbájdžánu jednoznačně vede dlouholetý vládce země Ilham Alijev. Podle předběžných výsledků volební komise získal 92,1 procenta hlasů. Podobný výsledek dříve předpověděly povolební průzkumy.

Ázerbájdžánské úřady zadržely českého občana, který ilegálně přešel hranici z Arménie. Informovala o tom dnes ázerbájdžánská státní agentura APA.

Předseda gruzínské vlády Irakli Garibašvili v televizi oznámil, že se rozhodl podat demisi. Novým premiérem se má podle gruzínských médií stát Irakli Kobachidze, který stojí v čele vládní strany Gruzínský sen. V čele strany má Kobachidzeho nahradit právě Garibašvili.

Na jedné z ikon, které visí v katedrále Nejsvětější Trojice ve Tbilisi, je vyobrazen sovětský diktátor Josif Stalin. Upozornil na to jáhen Ilia Chigladze. Gruzínská pravoslavná církev tvrdí, že hlavním motivem na ikoně je Svatá Matrona, ovšem ve skutečnosti je dominantní právě postava Stalina.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov navrhl, že vymění 20 ukrajinských zajatců za zrušení sankcí, které uvalily USA na jeho příbuzné a koně. „Pokud stáhnou sankce z mé matky a dcer, nevinných osob, a koní, tak jim ty lidi dáme,“ řekl Kadyrov doslova.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov navrhl zabíjet příbuzné zločinců, které se nedaří dopadnout. „Když nemohli najít zločince, zabili jeho otce nebo bratra,“ poukázal Kadyrov na tradici krevní msty, kterou hodlá obnovit. (Vot Tak)

Ázerbájdžán vyhostil dva francouzské diplomaty. Jejich chování bylo podle ministerstva neslučitelné s diplomatickým statusem a Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích z roku 1961. Francouzi musejí opustit zemi do 48 hodin. (Ministerstvo zahraničí Ázerbájdžánu)

Zahájení jednání o vstupu do EU je velký skok pro Ukrajince a Moldavany, čeká je ale mnoho let malých kroků ke sladění s Unií. A pak je tu okupant Rusko, zemědělství, chudoba a levná pracovní síla. Je to nadlouho, říkají experti a vysvětlují proč.

Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev obdržel nominaci své vládnoucí strany pro předčasné prezidentské volby v únoru příštího roku. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním stranického činitele.

Prezident Petr Pavel přivítal na Hradě gruzínskou prezidentku Salome Zurabišvili. Pavel chce Gruzii vyjádřit podporu předtím, než bude Evropská rada rozhodovat o přidělení kandidátského statutu. Zurabišvili se setká také s šéfem Senátu Vystrčilem a šéfkou Sněmovny Pekarovou Adamovou. (ČTK)

Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na výměně válečných zajatců a hodlají podniknout konkrétní kroky k normalizaci vzájemných vztahů. Země to podle AFP uvedly ve společném prohlášení.

Arménský premiér Nikol Pašinjan oznámil, že Rusko zemi nedodalo zaplacené zbraně. Neuvedl, o jaké zbraně by mělo jít nebo kolik za ně Arménie zaplatila. Pašinjan dodal, že jedním z možných řešení by bylo odečtení částky z arménského dluhu vůči Rusku. (Kyiv Independent)

Jejich válka zanikla v té ruské i v teroru Hamásu, je ale dávná. Proč padl Karabach? Proč ruští „mírotvorci“ nehnuli prstem? Dohodli se Putin a Erdogan? A jak zavést mír, když spolu lidé dvou zemí nemluví? Deník N se ptal Arména a Ázerbájdžánce – společně.

„Čtvrtý výstřel musí být do čela, to je můj příkaz,“ instruoval Kadyrov čečenské policisty a příslušníky národní gardy na jednání, které uspořádal v reakci na antisemitské akce v sousedním Dagestánu. Přesně popsal, jak je třeba zasahovat proti demonstrantům: tři výstřely do vzduchu a čtvrtý do hlavy. (Lenta)

Ruská letecká agentura Rosaviacija informovala o přesměrování letů z Tel Avivu na jiná ruská letiště, než je to v Machačkale. Stalo se tak po včerejším antisemitském incidentu po přistání letadla z Izraele.

Podle hlavy ruské republiky Dagestán Melikova byl včerejší útok na letiště v Machačkale, kde dav hledal Židy, vyprovokován s pomocí fake news na sociálních sítích. Desítkám zadržených útočníků Melikov navrhl „smýt hanbu“ na ukrajinské frontě.

Po protiizraelském protestu, který zastavil provoz na letišti v Machačkale na Kavkaze, zadržela policie 60 lidí. Devět policistů utrpělo zranění. Projevů antisemitismu na ruském Kavkaze prudce přibývá. (ČTK)

Stovky lidí přišly na letiště v hlavním městě Dagestánu Machačkale, kde přistálo letadlo z Tel Avivu. Dav se s výkřiky Alah Akbar dostal až na přistávací dráhu a mladí muži letadlo obklíčili. Hledají Židy. Cestující zůstávají zavřeni uvnitř.

Gruzínský parlament neodvolal prozápadní prezidentku Salome Zurabišvili, pro její sesazení nehlasoval dostatek poslanců. Informovaly o tom zahraniční tiskové agentury.

Arménie je připravena do konce roku podepsat s Ázerbájdžánem mírovou dohodu. Informoval o tom arménský premiér Nikol Pašiňjan. Ázerbájdžánská armáda minulý měsíc při bleskové akci obsadila Náhorní Karabach a tamní arménské obyvatelstvo pak území hromadně opustilo. (Reuters)

Arménský prezident Vahagn Chačaturjan dnes svým podpisem stvrdil přistoupení země k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) se sídlem v Haagu. Informovala o tom arménská prezidentská kancelář.

Izrael byl tvrdě napaden a stejně tvrdě na útok odpovídá, konstatoval ruský prezident Putin na summitu zemí SNS v kyrgyzském Biškeku. Upozornil ale na to, že všichni lidé v Gaze nejsou stoupenci Hamásu. „Palestinský národ má právo počítat s vytvořením vlastního státu,“ řekl Putin.

Ázerbajdžánský prezident Alijev varoval, že rozhodnutí Francie poslat Arménii vojenskou pomoc by mohlo vyvolat na jižním Kavkaze nový konflikt. Ázerbájdžán oblast Náhorního Karabachu minulý měsíc napadl a při bleskové vojenské operaci ji získal pod svou kontrolu.

Počet obětí silného zemětřesení na západě Afghánistánu vzrostl na 320, uvedla dnes agentura AP s odvoláním na OSN. Místní úřady dříve uvedly, že otřesy si vyžádaly nejméně 14 mrtvých a téměř osm desítek zraněných.

Rusko bude mít v Abcházii menší základnu své námořní flotily. Podepsání dohody potvrdil lídr separatistické enklávy Gruzie Bžanija. Kotvit budou ruské válečné lodě v Očamčirském okrese. (Izvestija)

Ázerbájdžánské bezpečnostní služby zadržely tři bývalé prezidenty samozvaného státu Náhorní Karabach. Zadržení jsou Arkadi Ghukasyan, Bako Sahakyan a Arayik Harutyunyan, informovala dnes ázerbájdžánská média.

Arménský parlament ratifikoval Římský statut, na jehož základě vznikl Mezinárodní trestní soud (ICC), což znamená, že země bude podléhat jeho jurisdikci. Plán Jerevanu přistoupit k ICC, jenž před časem vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina, už dopředu kritizovala Moskva.

Několik desítek Arménů žijících v Česku protestuje na Staroměstském náměstí v Praze, vymezují se vůči počínání Ázerbájdžánu vůči Náhornímu Karabachu. Situaci v oblasti a další napětí ve vztazích obou zemí vysvětlujeme zde.

Foto: Gabriel Kuchta

Na seznamu ázerbájdžánských bezpečnostních sil je 300 karabašských politiků a velitelů. Několik z nich už bylo zatčeno, nebo se vzdali sami. Po bývalém vůdci Karabachu Araiku Arutjunjanovi a veliteli karabašské armády Džalalovi Arutjunjanovi vyhlásilo Baku mezinárodní pátrání. (TASS)

Jeden ázerbájdžánský voják dnes zemřel po zásahu odstřelovačem z pozic arménských ozbrojených sil na hranici mezi oběma zeměmi. Podle agentury AFP to uvedlo ministerstvo obrany v Baku s tím, že ázerbájdžánská armáda podniká odvetná opatření. Jerevan informace popřel.

Nebývalý exodus Arménů vrcholí. Už uteklo 90 000 lidí, do zítřka možná utečou všichni. Je možné, že část z nich se do Karabachu vrátí, jako se vracejí někteří z půl milionu těch, co museli utéct před nimi? Ázerbájdžán tvrdí, že to půjde, Arméni jim nevěří.

Už tři čtvrtiny arménského obyvatelstva Náhorního Karabachu opustily své domovy a přesouvají se do Arménie. Pod Baku žít nechtějí. Foto: David Ghahramaňjan, Reuters

Čečenská metropole Groznyj zvítězila v konkurzu o nejkulturnější město Ruska. Podle kritérií měl vyhrát Nižnyj Novgorod, ovšem odborná komise prohlásila, že prezentace Čečenců byla tak mimořádná, že si zaslouží první místo, které znamená významné financování z federálního rozpočtu. (Vot Tak)

Mešita v Grozném obklopena luxusními hotely stojí na troskách původního centra města zničeného ruským letectvem a dělostřelectvem. Foto: Petra Procházková, Deník N

Ministerstvo zahraničí varovalo Čechy před cestami do oblastí u hranice Arménie a Ázerbájdžánu a do Náhorního Karabachu. Důvodem je eskalace napětí. (ČTK)

Z Náhorního Karabachu k dnešnímu ránu odešlo přes 84 000 etnických Arménů, což jsou více než dvě třetiny jejich počtu v tomto regionu spadajícím pod Ázerbájdžán. Podle agentury TASS o tom informovalo tiskové oddělení vlády v Jerevanu.

Milionář a bývalý šéf vlády neuznaného Náhorního Karabachu Ruben Vardaňjan byl obviněn z financování terorismu i členství v nezákonných ozbrojených složkách. Nanejméně na čtyři měsíce byl umístěn do vazby.

„Nezapalujte své domy ani obchody do té doby, dokud se všichni obyvatelé Arcachu nepřestěhují do Arménie!“ vyzvalo ministerstvo vnitra separatistické enklávy Náhorní Karabach arménské obyvatelstvo. Z Karabachu odešlo už přes 53 tisíc Arménů.

Už tři čtvrtiny arménského obyvatelstva Náhorního Karabachu opustily své domovy a přesouvají se do Arménie. Pod Baku žít nechtějí. Foto: David Ghahramaňjan, Reuters

Z Náhorního Karabachu už odešlo 28 tisíc lidí do Arménie. Spornou oblast minulý týden obsadila vojska Ázerbájdžánu. Na území však žijí převážně etničtí Arméni. Před nynějšími událostmi jich v Náhorním Karabachu žilo přes 120 tisíc. Jen za dnešek se počet uprchlíků zvojnásobil. (ČTK)

Na 125 narostl počet obětí výbuchu skladu paliva v Náhorním Karabachu. Původní odhady uváděly dvacet obětí. Výbuch nastal nedaleko Stěpanakertu – správního centra sporné oblasti Náhorní Karabach mezi Ázerbájdžánem a Arménií.

Nejméně 20 životů si podle místních úřadů vyžádal včerejší výbuch skladu pohonných hmot v Náhorním Karabachu. Dalších 290 lidí utrpělo zranění. (ČTK)

Aktuálně nejčtenější

Vývoj bojů (784. den): Ukrajinci na Krymu zničili protiletadlový systém S-400, který Rusové s velkou slávou prodávají do světaRuský systém S-400. Foto: Ruské ministerstvo obrany„Je jedním z nejsilnějších hlasů proti ruské agresi.“ Americká CNN přinesla rozhovor s prezidentem PavlemČeský prezident Petr Pavel v rozhovoru s moderátorkou Christiane Amanpour na CNN. Zdroj: CNNAuto jako ideologie. Do Bruselu míří muž s Rolls-Roycem, usiluje o hlasy mladých voličů, kteří by ho chtěli takyRobert Šlachta a Filip Turek na debatě v Kladně. Foto: PřísahaPět dobrých zpráv o vítězích Magnesie Litery. A proč je tentokrát rozhodně musíte čístAlena Machoninová s knihou Hella, která se na letošních cenách Magnesia Litera stala knihou roku. Foto: Roman Vondrouš, ČTK„Kardinál Beran se z obrazu koukal velmi smutně.“ Zemanovi hosté na arcibiskupství naštvali biskupyUvedení knihy o hospitalizaci Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) po volbách v roce 2021. Foto: ČTKTrump usíná u soudu, mluví nesrozumitelně. Lidé si z něj utahují, odborníci ale vidí závažnější příznakyDonald Trump při soudních stáních několikrát zavřel oči a hlava mu padala dolů. Popsali to novináři v síni i ilustrátorka Christine Cornell, která je autorkou této skicy ze soudní síně. Ilustrace: Christine Cornell, AP/ČTK  Studio N: Co si o nás myslí PoláciKřest N: Czechy. To nevymyslíš. Aleksander Kaczorowski a Petr Koubský. Foto: Kateřina Andělová, Deník NMusí Česko přijímat uprchlíky? Pomůže „ukrajinská výjimka“? Rozebíráme ostře diskutovaná migrační pravidlaFoto: Gabriel Kuchta, Deník NJako by vám do půllitru žluté limonády někdo hodil sedativa. Nikdy nebudeme s jistotou vědět, jaká byla Iveta BartošováIveta Bartošová na archivním snímku z připravované knihy Iveta: Foceno s láskou. Foto: Miloš Schmidberger„Nesmíte o tom psát! Vždyť máte děti!“ Karin Lednická mluví cestou k Šikmému kostelu o křivdách i strachuKarin Lednická provází redaktorku Deníku N po stopách zmizelé staré Karviné. „Tady bydlela Julka.“ Foto: Lenka Vrtišková NejezchlebováPeníze Rusů už odmítá i největší čínská banka. Kreml hledá způsob, jak zboží z Číny dovážetBanka ICBC. Foto: ProfimediaČesko je v krocení inflace nejdál ze zemí V4Inflace v zemích V4 na začátku roku klesá. Graf: Denník N / DatawrapperPrávník s vizí, který se neztratí v detailech. Kdo je klíčový hráč PPF a nový partner Renáty KellnerovéRenáta Kellnerová je nyní nejbohatší ženou střední Evropy. Deník N/repro výroční zpráva PPFDěti máme rozvíjet, ne programovat. Nářky nad testy ukazují, kam až došlo „šílení“ kolem přijímačekSoukromým firmám se na současném vzdělávacím systému daří skvěle vydělávat. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nové články Deníku N

00:03„Je jedním z nejsilnějších hlasů proti ruské agresi.“ Americká CNN přinesla rozhovor s prezidentem PavlemVčera 21:40Pět dobrých zpráv o vítězích Magnesie Litery. A proč je tentokrát rozhodně musíte čístVčera 19:55„Česká republika poslala…“ Fialova vláda se hlásí i k technice pro Ukrajinu, za niž platili jiníVčera 19:41Pointa N: Vládní strany Babiše ani Okamuru nepotřebují, o migraci se umí pohádat bez nichVčera 19:13Eurovolby podle Babiše: členství je výhodné, Unie se musí změnit, zrádci v ANO už nejsouVčera 18:55Česko je v krocení inflace nejdál ze zemí V4Včera 18:40„Nemůžeme někoho vyloučit jen proto, že je Rus nebo Bělorus.“ Žantovský vysvětluje podmínky startu na olympiáděVčera 18:31Pokuty za odchod ve výši měsíční mzdy. Svědectví odhalují praktiky agentur vůči ukrajinským pracovníkůmVčera 18:05„Nesmíte o tom psát! Vždyť máte děti!“ Karin Lednická mluví cestou k Šikmému kostelu o křivdách i strachuVčera 18:01Do Rakušana se kvůli migračnímu paktu pustili i vládní partneři. „To už je úplně stupidní,“ zastal se ho ministr DvořákVčera 17:57„Nejsem křehká květinka.“ Kdo je nová místopředsedkyně ODS Decroix a co od ní strana očekáváVčera 17:49Musí Česko přijímat uprchlíky? Pomůže „ukrajinská výjimka“? Rozebíráme ostře diskutovaná migrační pravidlaVčera 17:35Andrej Babiš nechce růst věku odchodu do důchodu. Útočí tak na vlastní voličeVčera 17:10Vývoj bojů (784. den): Ukrajinci na Krymu zničili protiletadlový systém S-400, který Rusové s velkou slávou prodávají do světaVčera 16:58Spalování odpadu je nesmysl, u nás chceme některé spalovny zavřít, říká nizozemský profesorVčera 16:23Evropská ekonomika se ocitla mezi dvěma mlýnskými kamenyVčera 16:18Zatlouká manželku, podporuje násilí a omezuje svobodu. Přesto svět indickému premiérovi nadbíháVčera 16:11„Jeden z mála příběhů, kde se kniha vrátila rodině.“ Jak brněnská židovská obec hledá příbuzné obětí holokaustuVčera 15:34„Kardinál Beran se z obrazu koukal velmi smutně.“ Zemanovi hosté na arcibiskupství naštvali biskupyVčera 14:26Povodně v Dubaji. Co říkají důkazy o tom, jestli je mohl způsobit uměle vyvolaný déšť?Včera 14:10Kartely už v Evropě působí a dorazilo s nimi i násilí, varuje mexický novinářVčera 13:48Auto jako ideologie. Do Bruselu míří muž s Rolls-Roycem, usiluje o hlasy mladých voličů, kteří by ho chtěli takyVčera 12:53Studio N: Co si o nás myslí PoláciVčera 12:34Jako kdyby vstal z mrtvých. Po půl roce se pacient náhle probral z bezvědomí a začal hned komunikovatVčera 12:09Scholz vyrazil sbírat hlasy na čínský TikTok. Zaskočil tím i bezpečnostní expertyVčera 10:29Eurokomisařka se zastala Rakušana. Potvrdila, že Česko má šanci na výjimku z migračního paktuVčera 06:59Senát promlčel partnerství pro všechny | Zeman se omluvil Šarapatkovi | Summit EU se shodl na urychlení dodávek protivzdušné obrany UkrajiněVčera 06:30Lednická uzavírá veleúspěšnou trilogii Šikmý kostel. Do životů postav drsně vpadnou komunistéVčera 06:30Dokážete mě vystát? ptá se Beyoncé. Na novém albu se z popové divy stala kovbojkouVčera 06:00Pravoslavná církev jako bezpečnostní hrozba. Alarmující situaci řeší české úřady, kněží i zpravodajci