Důchody

Ministr Jurečka (KDU-ČSL) je otevřený debatě o mechanismu, kterým by se určovala hranice věku pro odchod do důchodu, řekl po jednání s prezidentem Pavlem a ANO.

Zástupci koalice i opozice se dnes s prezidentem Petrem Pavlem shodli, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnu navyšovat, oznámil prezident po jednání.

Ministr Jurečka od čtvrteční schůzky na Hradě s ANO nečeká dosažení kompromisu o reformě důchodů. Když k tomu bude vůle, mohl by vzejít z dalších jednání.

Vládní zákon zavedl nový způsob šetření na stáří, takzvaný dlouhodobý investiční produkt (DIP). Je lepší přestat posílat peníze na doplňkové penzijní spoření a přesměrovat je na DIP? Odpovídají čtyři finanční poradci.

Co rozmyslet, kam a kolik investovat, když si chcete spořit na penzi? Ptali jsme se čtyř odborníků.

Prezident Pavel se sejde se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě ve čtvrtek 28. března. Informaci ČT potvrdil ČTK poslanec ANO Juchelka.

Nárok na dřívější odchod do důchodu budou mít například brusiči, kováři nebo obsluha důlních strojů. Nově se ukazuje, že by se k nim mohli přidat i někteří kuchaři nebo cukráři. Vyplývá to z podkladového dokumentu k důchodové reformě. (Seznam Zprávy)

Prezident Petr Pavel chce moderovat diskusi vlády a opozice nad sporným návrhem důchodové reformy. Vidí prostor pro kompromis. K diskusi plánuje přizvat experty respektované oběma stranami, řekl v dnešním bilančním rozhovoru pro Českou televizi.

„Měli bychom se spíše zamýšlet nad tím, zda by neměl stát prodat ještě víc akcií ČEZ,“ říká šéf pražské burzy Petr Koblic. Zestátňování energetické společnosti mu nikdy smysl nedávalo, v rozhovoru pro Deník N nicméně přiznává, že bude muset vláda najít spolehlivý model financování nových jaderných bloků.

Prezident Petr Pavel je přesvědčen, že vládě a opozici se podaří dosáhnout kompromisu ve sporných bodech návrhu reformy penzí. Jednání by mělo být v krátké době, řekl. (ČTK)

Problém důchodové reformy by neexistoval, kdyby penzijní fondy v devadesátých letech neměly garanci nezáporného výnosu, říká v rozhovoru s Deníkem N šéf pražské burzy Petr Koblic.

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Švýcaři si v referendu schválili vyplácení 13. důchodu. Většina občanů a kantonů učinila krok, který dosud mnozí považovali za nepředstavitelný. Vláda a parlament teprve budou muset určit, kde stát na nový vysoký výdaj každoročně vezme.

Švýcarští voliči v referendu podpořili plán na zavedení 13. starobního důchodu. Je to poprvé za 176 let, kdy voliči v referendu schválili zvýšení sociálních dávek. Současně voliči naopak odmítli prodloužení věku odchodu do důchodu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) oznámil, kteří lidé budou mít nárok na dřívější odchod do důchodu. V rámci přípravy důchodové reformy mezi tyto skupiny byly zahrnuty náročné profese kategorie 4 a částečně kategorie 3.

Ministerstvo práce dokončilo návrh zákona k reformě penzí. Upravuje růst důchodového věku podle doby dožití, minimální důchod ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívější penzi pro náročné profese.

Navrhovaný růst důchodového věku v reformě by podle demografů byl pro jednotlivé ročníky nerovnoměrný. Lišila by se u nich i doba pobírání penze. (ČTK)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) příští týden představí okruh náročných profesí, jejichž pracovníci by mohli odcházet předčasně do důchodu bez jeho krácení. Návrh důchodové reformy zároveň předloží vládě, řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové, který vysílala televize Prima.

Systém důchodového pojištění skončil loni ve schodku 72,8 miliardy korun. Je to dosud nejvyšší propad. Výdaje na penze a správu činily loni přes 692,3 miliardy korun.

Vláda dál počítá s důchodovou reformou. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že bude rád za podporu opozice, prosadit změny je podle něj ale kabinet připraven i bez ní. (ČTK)

Rezorty práce a zdravotnictví by mohly tento týden uzavřít výčet náročných profesí s dřívější penzí. Dohodly se na podobě úpravy zákona, řekl Jurečka. (ČTK)

Klasické penzijní připojištění má od ledna nového soupeře – dlouhodobý investiční produkt neboli DIP. Na nový státem podporovaný produkt člověk nezíská státní příspěvek, přesto může mít množství výhod. Jak vypadají nabídky na trhu?

Tradiční „penzijko“ má od ledna novou konkurenci – takzvaný dlouhodobý investiční produkt neboli DIP. V čem jsou jeho výhody a nevýhody, kdo už ho nabízí a kolik člověk u DIP zaplatí na poplatcích?

Státem podporované spořicí nástroje se výrazně mění a přibyl i jeden nový. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody pro zajištění na stáří? Odpovídají čtyři finanční poradci.

Návrh na změnu mechanismu věku odchodu do důchodu by způsobil bezdůvodné rozdíly v délce pobírání penze mezi generacemi, napsala Česká demografická společnost. Problém v komentáři pro Deník N popsal Petr Mazouch z Vysoké školy ekonomické.

Vedle tradičního „penzijka“ je tu od ledna nové státem podporované spoření na penzi. Jak takzvaný dlouhodobý investiční produkt funguje, kdo už ho nabízí a kolik si vezmou poplatky?

Současný důchodový systém považuje za spravedlivý 18 procent Čechů, vyplývá z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Opačný názor zastává 45 procent respondentů, nejvíc od začátku zjišťování v roce 2010. (CVVM)

Penze disidentů z dob komunismu se od jara zvednou na průměrnou výši, na kterou nedosáhly například kvůli věznění. Prezident Petr Pavel změnu podepsal. (ČTK)

„Právně nejjednodušší byly obstrukce. Kdyby toto byla jediná námitka, myslím si, že to skončí 15 : 0. Asi nejtěžší bylo najít shodu na legislativní nouzi,“ popisuje ústavní soudce Vojtěch Šimíček. V rozhovoru s Deníkem N také vysvětluje, jak se hledá míra mezi obstrukcemi a řádným prostorem pro opozici.

Soudce Ústavního soudu Vojtěch Šimíček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Dvanáct z patnácti ústavních soudců odmítlo všechny argumentační body ústavní stížnosti hnutí ANO na pomalejší valorizaci důchodů. Trojice ústavních soudců nicméně s takovým výkladem nesouhlasila a k nálezu vydala disentní stanoviska. Podle nich šlo například spuštění mimořádné valorizace předem předvídat, takže nebylo nutné legislativní nouzi využít.

Pointa N: Jakmile předseda Ústavního soudu Josef Baxa řekl „návrh se zamítá“, mohli ve Strakově akademii obrazně bouchat šampaňské, navíc získali oporu proti sněmovním obstrukcím. A otázek kolem letadla havarovaného v Rusku je zatím víc než odpovědí.

Kolem čeho se točí spor o valorizaci důchodů, v němž nyní uspěla vláda? Co by znamenalo, kdyby se stát vrátil k původní podobě červnové mimořádné valorizace? Vysvětlujeme okolnosti.

Fialova vláda si připsala velké vítězství. Novelu valorizace penzí, o kterou se loni vedl velký politický boj, nechal Ústavní soud v platnosti. Zdůraznil navíc, že vládní většina má nárok na prosazování svých návrhů, a opozici vytkl blokádu Sněmovny.

Šéfa hnutí ANO Andreje Babiše rozhodnutí ÚS o zamítnutí návrhu poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů zklamalo. Vládu označil za asociální, prezidentovi Pavlovi vyčetl, že zákon nevetoval.

Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS) nález Ústavního soudu zklamal. Podle odborů dal soud přednost vládnímu snižování deficitu rozpočtu před ochranou důchodců, sdělil šéf odborářů Josef Středula. (ČTK)

Aktualizace: Výrok ÚS o zamítnutí návrhu poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů oznámil předseda soudu Josef Baxa, odůvodnění čte soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček. Po oznámení výroku zazněl v sále výkřik „Hanba!“.

Ústavní soud zamítl návrh poslanců ANO na zrušení zkrácené valorizace penzí. Důchodci si tak finančně nepolepší.

Bývalí disidenti z dob komunismu budou dostávat pravděpodobně ještě letos alespoň průměrný starobní důchod, na který nedosáhli například kvůli věznění nebo nucené emigraci. Lidem s osvědčením účastníka odboje a odporu proti komunismu má Česká správa sociálního zabezpečení nižší penzi automaticky dorovnat.

V případě, že by Ústavní soud příští týden zrušil loňské vládní snížení mimořádné valorizace, stálo by to 25 až 30 miliard korun, řekl na dotaz Deníku N ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vláda je připravená na všechny varianty rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) o návrhu na zrušení zkrácené valorizace penzí, řekl dnes serveru Deník.cz premiér Petr Fiala (ODS). Rozhodnutí o návrhu ANO, které soud vyhlásí 24. ledna, nechtěl předjímat.

Kdyby Ústavní soud vyhověl návrhu na zrušení zkrácené valorizace penzí, vláda by si s tím poradila. Našla by úspory, řekl v rozhovoru v CNN Prima News ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). ÚS oznámil, že nález k návrhu opozičního hnutí ANO vyhlásí 24. ledna.

Poslanci schválili novelu zákona, která upravuje výši důchodů držitelů osvědčení, že se účastnili odboje a odporu proti komunismu. Ti mají malé penze například proto, že byli ve vězení a mají méně odpracovaných let.

Ústavní soudci vyslýchali ministry, zástupce Národní rozpočtové rady i České národní banky a ptali se jich, proč pro ně skokový růst cen ve spotřebním koši důchodců byl před rokem tak překvapivý. Rozhodnutí o stížnosti hnutí ANO na snížení valorizace penzí pak soudci odročili na neurčito.

Ústavní soud vyslechl závěrečné návrhy v řízení o loňské zkrácené valorizaci penzí. Verdikt odročil na neurčito. Hnutí ANO žádalo právní úpravu zrušit, vláda ji hájila. (ČTK)

Právník hnutí ANO David Rašovský přidal ve své závěrečné řeči na důrazu, který mu chyběl, když vyslýchal ministry a státní úředníky. Zdůraznil, že využití legislativního stavu nouze bylo v rozporu s ústavou.

Drtivá většina lidí si podle ministra financí Zbyňka Stanjury není schopná dopočítat, jak na jejich penzi dolehne mimořádná valorizace. Ptal se ho na to soudce Šámal. „Já si myslím, že ne, je to velmi komplikované, není to jednoduché,“ řekl ministr.

Po soudcích zahájil křížový výslech ministra financí Zbyňka Stanjury právní zástupce opozičního hnutí ANO David Rašovský. Pro něj bylo důležité od tohoto člena vlády pětikoalice slyšet, jaká je rezerva ve státním rozpočtu.

Soudce Jirsa se ministra financí Stanjury ptal, jaká byla jeho bezprostřední reakce potom, co viděl výsledky inflace a dopady na index životních nákladů důchodců, z nichž bylo před rokem jasné, že mimořádná valorizace bude vyšší, než vláda čekala.

Ústavní soudce Jaromír Jirsa se ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky na veřejném slyšení ptal, jaký byl jeho odhad inflace na konci roku 2022. Ministr Jurečka nejprve nereagoval na dotaz.

Advokát ANO David Rašovský zahájil u Ústavního soudu křížový výslech ministra Mariana Jurečky. Ptá se například na to, o co vláda opírá tvrzení, že by mimořádné valorizace těžce dolehly na státní rozpočet.

Jako první po obědě vypovídal před ústavním soudem ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dostával otázky týkající se třeba toho, jak se připravovali na růst cen, zda o změně výpočtu valorizací penzí uvažovali předem, aby ji mohli nechat projít řádným legislativním procesem a podobně.

Aktuálně nejčtenější

Pointa N: Jiří Paroubek i Cyril Svoboda trpí náhlou ztrátou pamětiFoto: UnsplashDeník N a Spiegel: BIS ukázala na Bystroně z německé AfDPetr Bystron, známá postava krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD). Zdroj: ČTK Nejsem poskok Ruska. Peníze mi nikdo z Voice of Europe nenabízel, říká exministr SvobodaCyril Svoboda Foto: Ludvík Hradilek, Deník NZemřel muž, který nás učil, jak a proč se mýlíme. Daniel Kahneman nikdy nestudoval ekonomii, přesto za ni dostal Nobelovu cenu. OprávněněDaniel Kahneman v roce 2009. Foto: Andreas Weigend, Flickr, CC BY-SA 2.0Vývoj bojů (763. den): Nejnovější ruské nálety způsobily ukrajinské energetice nejhorší škody od začátku válkyHasiči prohledávají dům v Záporoží po ruském raketovém útoku z 22. března. Foto: ProfimediaEvropští politici na Putinově výplatní pásce. Rusové se pokoušeli z Prahy ovlivnit letošní volbyPopisujeme detaily jedné z největších odhalených ruských vlivových operací posledních let. Ilustrace: Deník N / Adobe StockByli jsme v té třídě, to byl moment, který mě nejvíce zasáhl, říká lékař, který ošetřoval zraněné po útoku na fakultěFoto: Marie Dámková, Deník NBulovka zaměnila pacientky a jedna z nich potratila. „Roli mohla hrát jazyková bariéra,“ míní lékařNemocnice Na Bulovce. Foto: Gabriel Kuchta, Deník NStudio N: Slovensko ve varu. Má větší šanci Korčok, nebo Pellegrini?Korčok vs. Pellegrini. Koláž Studio NNetuším, nepamatuju si, neověřuju si, reagují na zjištění BIS čeští politici, kteří dávali rozhovory webu placenému z RuskaFoto: Gabriel Kuchta, Deník NJe mi 45. Mám přestat posílat peníze na penzijní spoření a přesměrovat je na DIP? Radí finanční poradciVýhodou penzijního spoření není jen státní příspěvek. Foto: Adobe Stock„Dodají mi bojler, který nepotřebuju.“ Firmy nahánějí seniory kvůli štědrým dotacím na solárySolar panels on the roof of the house and blue sky.  Generative AI.Ruský lékař, který pomáhá ukrajinským vojákům: „Putina bych ošetřil. Pak bych si sundal plášť a uškrtil ho“Ruský lékař Andrej Volna odsoudil agresi vůči Ukrajině a jezdí tam léčit vojáky i civilisty. Foto: archiv Andreje VolnyJediným lékem proti osamělosti je umět dobře žít sám se sebou, říká Wim Wenders v rozhovoru nejen o filmu Dokonalé dnyWim Wenders na letošních Oscarech, kde byl jeho film Dokonalé dny nominován v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Foto: ČTK / AP / Jordan StraussVývoj bojů (761. den): Ukrajinci sestřelili další „nesestřelitelnou“ ruskou raketuUkrajinští vojáci u Avdijivky. Foto: Ercin Erturk / Anadolu Agency / ABACAPRESS.COM / ČTK

Nové články Deníku N

Včera 20:10Deník N a Spiegel: BIS ukázala na Bystroně z německé AfDVčera 19:22Pointa N: Jiří Paroubek i Cyril Svoboda trpí náhlou ztrátou pamětiVčera 18:20Vývoj bojů (763. den): Nejnovější ruské nálety způsobily ukrajinské energetice nejhorší škody od začátku válkyVčera 18:16Sankcionované strojírny ČKD Blansko skončily v insolvenci. Prodej akcií spřízněné společnosti prověřují úřadyVčera 17:28Nejsem poskok Ruska. Peníze mi nikdo z Voice of Europe nenabízel, říká exministr SvobodaVčera 17:24Mapa: Očkování proti černému kašli někde nemají desítky procent dětí. Jak je na tom váš region?Včera 17:24Netuším, nepamatuju si, neověřuju si, reagují na zjištění BIS čeští politici, kteří dávali rozhovory webu placenému z RuskaVčera 16:07Organizátor české účasti na Expu uzavřel smlouvy za 50 milionů, jednu i s firmou na potápění. Patří vlivnému manažeroviVčera 16:02Bulovka zaměnila pacientky a jedna z nich potratila. „Roli mohla hrát jazyková bariéra,“ míní lékařVčera 15:54Francouzský Mistral vytáhl do boje proti obrům ze Silicon Valley. Má podporu MacronaVčera 15:15Jsem součástí systému, který se o ty lidi staral, a dopadlo to blbě, říká ředitel ústavu, kde zemřelo devět klientůVčera 14:02Studio N: Slovensko ve varu. Má větší šanci Korčok, nebo Pellegrini?Včera 13:51Medvěd je na Slovensku znovu volebním tématem, vláda chce dokonce ústavní zákon o odstřeluVčera 13:23Zemřel muž, který nás učil, jak a proč se mýlíme. Daniel Kahneman nikdy nestudoval ekonomii, přesto za ni dostal Nobelovu cenu. OprávněněVčera 12:53Rusko se otevřeně snaží ovlivňovat dění v jiných státech. Politici si to mohli uvědomit dřív, říká analytičkaVčera 12:45Příbuzní obětí požáru ve Vejprtech žádají miliony. V jednom případě patnáct členů rodinyVčera 12:18Firmy zaměstnávající bývalé vězně nebo závislé by mohly získat příspěvek jako ty, které dávají práci handicapovanýmVčera 11:45Slovenská kultura: zrušit, zničit, zadupat do země a hlavně se zbavit podezřelých živlůVčera 11:09Ruský lékař, který pomáhá ukrajinským vojákům: „Putina bych ošetřil. Pak bych si sundal plášť a uškrtil ho“Včera 10:44Hraniční porucha osobnosti je jako jízda na splašeném koni, říká psycholožkaVčera 10:43„Když jsem se snažil běžně fungovat, zhroutil jsem se.“ Mladí lidé přibližují život s hraniční poruchou osobnostiVčera 07:31Klavírista, psycholožka a novinář vás zkusí přesvědčit, proč byste neměli chtít a mít všechnoVčera 07:28Revoluce, která lidstvo změnila a dál měníVčera 06:40„Dodají mi bojler, který nepotřebuju.“ Firmy nahánějí seniory kvůli štědrým dotacím na soláryVčera 06:30Spisovatel musí žít na dně a pohlížet vzhůru – a nikdy ne naopak. Před 110 lety se narodil Bohumil HrabalVčera 06:18Anna Šabatová, neokázalý dříč, u něhož se slabí mohli a stále mohou spolehnout, že se na ně nevykašleVčera 06:00Festival Pop Messe oznamuje Sleaford Mods, Gus Gus i Ecstasy of St. Theresa. Rozšiřuje se na tři dny a stěhuje se na VelodromVčera 06:00Ustála skandály, využila krizí a vstala z mrtvých. Rakouská krajní pravice půl roku před volbami míří k vítězství27.03 22:15„Nečeká se řežba.“ Fiala dostal nominace na šéfa ODS ze všech krajů, šance do vedení má Decroix27.03 21:56Reportáž: Proruský politik ze sankčního seznamu domů nepřišel. Jeho blízcí vynášeli tašky