Alexej Navalnyj

Julija Navalná dnes dostala Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi.

Podle litevské policie dva lidé zadržení v Polsku pro podezření z březnového útoku na ruského opozičníka Volkova jsou polskými občany. Volkova měli přepadnout v březnu v blízkosti jeho bydliště ve Vilniusu.

V Polsku zadrželi dva lidi podezřelé z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského opozičníka Alexeje Navalného. Řekl to prezident Litvy Gitanas Nauséda, kde Volkova napadli.

Téměř dvě třetiny české populace jsou přesvědčeny o tom, že smrt ruského opozičního politika Alexeje Navalného byla nařízena „shora“. Vyplývá to z průzkumu Středoevropské observatoře digitálních médií.

Britský ministr zahraničí David Cameron se setkal s Julií Navalnou. Alexej Navalnyj podle něj zasvětil svůj život obnažování korupce Putinova režimu a byl hlasem ruského lidu, Navalná v jeho boji pokračuje.

Moskevský soud poslal na dva měsíce do vazby novinářku zpravodajského portálu SOTAvision Antoninu Favorskou. Informovaly o tom weby Meduza a The Moscow Times, podle nichž Favorská natočila poslední známé video, na kterém je už zesnulý opozičník Alexej Navalnyj ještě živý.

Rodina Schwarzenbergů umístila na zdi svého paláce v centru Vídně portréty zesnulého ruského opozičníka Alexeje Navalného. Zeď patřící ke Schwarzenberskému paláci byla už dříve na znamení solidarity s Ukrajinou napadenou Ruskem nabarvena modrým a žlutým pruhem.

Soud v Labytnangi na severu Ruska se přestal zabývat žalobou poukazující na nedostatečnou zdravotní pomoc poskytnutou Alexeji Navalnému. Žalobu na zařízení, kde byl Navalnyj vězněn, a vězeňskou správu podala Navalného matka Ljudmila Navalná. Soud ale rozhodl, že stížnost by musel podat jedině sám Navalnyj.

Vladimir Putin prohlásil, že plánoval propustit ruského opozičníka Alexeje Navalného z vězení. Ten však do té doby zemřel. Putin údajně s tímto nápadem souhlasil pod podmínkou, že se Navalnyj nevrátí do Ruska.

Julija Navalaja na hlasovací lístek v ruských prezidentských volbách napsala jméno svého zesnulého manžela Alexeje, nejvýraznějšího ruského opozičníka, jenž minulý měsíc zemřel v arktické trestanecké kolonii. Při odchodu z volební místnosti to řekla novinářům. (BBC)

Za smrt ruského opozičního předáka Alexeje Navalného nese odpovědnost Moskva, řekla zvláštní zpravodajka Rady pro lidská práva OSN (UNHRC) pro Rusko Marijana Katzarova. Navalnyj byl podle ní buď zabit ve vězení, nebo zemřel na následky podmínek v zařízení, které se prakticky rovnaly mučení.

Skupina 40 zemí, včetně všech 27 členských států EU, na půdě Rady OSN pro lidská práva v Ženevě vyzvala Rusko, aby umožnilo nezávislé mezinárodní vyšetřování okolností smrti Alexeje Navalného. Výzvu tlumočila šéfka unijní delegace v OSN Lotte Knudsen.

Řada lidí se dnes v Moskvě sešla u hrobu zesnulého opozičního politika Alexeje Navalného. Lidé, kteří ho podle svých slov považují za symbol naděje a vytrvalosti, stáli ve frontě, aby mohli u hrobu položit květiny.

Ruská státní média jen stručně informovala o dnešním pohřbu ruského opozičního představitele Alexeje Navalného, uvedl opoziční portál Meduza. Rozloučení s Navalným tak sice bylo hlavním materiálem na webech nezávislých ruských portálů, ve státních tiskových agenturách ale zapadlo mezi jiné články.

Nejméně 91 lidí dnes zadržely bezpečnostní složky v různých ruských městech v souvislosti s pietními akcemi věnovanými památce zesnulého opozičního předáka Alexeje Navalného. Uvedl to na svém telegramovém účtu projekt OVD-Info, jenž monitoruje aktivity ruských bezpečnostních sil a problematiku lidských práv.

Pohřbu Alexeje Navalného se zúčastnil i český diplomat v Moskvě Jiří Čistecký. „Na dnešní pohřeb Alexeje Navalného jsem přišel jako zástupce české diplomacie, která stejně jako miliony Rusů nesouhlasí se zločinnou válkou a podstatou Putinova režimu,“ napsal v tiskové zprávě.

Otázkou dne v Rusku nebylo to, kolik lidí se přijde rozloučit se zemřelým Alexejem Navalným, ale zda se pohřeb vůbec uskuteční. Vše málem ztroskotalo na strachu řidičů pohřebních služeb vozit rakev po Moskvě. Počet smutečních hostí ale předčil očekávání.

Navalného pohřeb v Moskvě: Lidé se snaží doprovodit rakev s Alexejem Navalným při jejím převozu z kostela na Borisovský hřbitov. V záběru jsou vidět auta policie, která se snažila davu bránit v přístupu na hřbitov. Foto: Reuters

Rakev s tělem Alexeje Navalného po krátké komorní pietě opustila chrám, je na cestě na hřbitov, uvedl spolupracovník zesnulého politika Leonid Volkov v živém vysílání. Před svatostánkem ve čtvrti Marjino na jihovýchodě Moskvy se přitom shromáždily davy podporovatelů opozičního politika, kteří se s ním chtěli rozloučit. (ČTK)

V chrámu Ikony Matky Boží na jihovýchodě Moskvy se za účasti rodiny koná poslední rozloučení s vězněným kritikem Kremlu a opozičním předákem Alexejem Navalným, který podle ruských úřadů v polovině února náhle zemřel ve vězení.

Tělo Alexeje Navalného. Foto: Tým Alexeje Navalného

Pohřební vůz s tělem Navalného dorazil do chrámu v moskevské čtvrti Marjino, kde se odehraje poslední rozloučení, ukázaly živé záběry z místa. (ČTK)

Ruské úřady vydaly příbuzným tělo zesnulého ruského opozičníka Alexeje Navalného, který má být dnes pohřben v Moskvě. Uvedla to jeho mluvčí Kira Jarmyš, která předtím upozornila na průtahy.

Ruské úřady zatím příbuzným nepředaly tělo zesnulého ruského opozičníka Alexeje Navalného, který má být dnes pohřben v Moskvě. Uvedla to politikova mluvčí Kira Jarmyš, podle které se harmonogram dne zatím nemění, může však nastat zpoždění.

Jen několik hodin před tím, než by mělo začít loučení s opozičním předákem Alexejem Navalným v chrámu ikony Matky Boží Uhaste můj smutek v Moskvě, policie obsazuje okolní ulice i stanice metra Borisovo a Marino. Záběry hemžících se těžkooděnců u zaparkovaných antonů zveřejňují na sociálních sítích obyvatelé panelových domů v okolí.

Ruští policisté postavili podle médií ohrazení na cestě ke kostelu, kde má být rozloučení s Navalným. Na místo přijíždějí vozy pro přepravu zatčených. Na Borisovském hřbitově, kde má následovat vlastní pohřeb, jsou také policejní hlídky. (ČTK)

Na pohřeb ruského opozičního politika Navalného přijde i současný vedoucí ambasády v Moskvě Jiří Čistecký, sdělilo ministerstvo zahraničí. (ČTK)

Osm evropských zemí, včetně Česka, vyzvalo Evropskou unii k přijetí sankcí proti ruským soudcům, prokurátorům a představitelům vězeňské služby kvůli smrti ruského opozičního politika Alexeje Navalného, napsala agentura Reuters. Odvolává se přitom na dopis osmi ministrů zahraničí.

Alexej Navalnyj bude pohřben v pátek v Moskvě. Zavzpomínat na něj ale lidé budou moci i v den prezidentských voleb. Jak opoziční politik i po smrti bojuje proti prezidentu Putinovi? Popisujeme, co se kolem pohřbu chystá.

Bohoslužba za opozičního lídra Alexeje Navalného, který zemřel v ruské trestanecké kolonii, se bude konat v pátek v Moskvě. Pohřeb pak proběhne na Borisovském hřbitově.

Aktualizováno: V Moskvě dnes bezpečnostní složky na čas zadržely Navalného advokáta Vasilije Dubkova a sepsaly s ním záznam, podle něhož se dopustil narušení veřejného pořádku, vyplynulo z informací listu Novaja gazeta a portálu Vjorstka. Tomu později Dubkov řekl, že ho propustili.

Spolupracovníkům Alexeje Navalného se nedaří najít místo pro veřejné rozloučení, informují Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda a server Meduza s odvoláním na Navalného mluvčí Kiru Jarmyš. Někde říkají, že prostory jsou obsazené, jinde odmítají při zmínce jména Navalnyj, napsala Jarmyš na platformě X.

Veřejné rozloučení se zesnulým ruským opozičním předákem Alexejem Navalným se plánuje na konec tohoto pracovního týdne, píšou média s odvoláním na mluvčí Navalného. (ČTK)

Mluvčí týmu zesnulého ruského opozičního předáka Alexeje Navalného Marija Pěvčich tvrdí, že Navalného zabili ve vězení, i když se blížila jeho výměna za ruského vraha, který si odpykává trest v Německu. Zároveň podle ukrajinské rozvědky Navalnyj zemřel ve vězení přirozenou smrtí.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky prohlásil, že Navalnyj zemřel přirozenou smrtí. „Asi vás zklamu, ale nakolik víme, tak skutečně zemřel na trombózu. Je to víceméně potvrzené. Nemáme to z internetu, ale bohužel jde o přirozenou smrt,“ řekl Kyrylo Budanov.

Ruské úřady předaly tělo ruského opozičního představitele Alexeje Navalného jeho matce Ljudmile Navalné. Podle serveru Meduza to oznámila Navalného mluvčí Kira Jarmyš.

Julija Navalnaja, vdova po ruském opozičním politikovi Alexeji Navalném, vyzvala ruské úřady, aby vydaly tělo jejího manžela k pohřbu. Navalnyj za neobjasněných okolností zahynul ve vězení. Zároveň obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina, že nejenže nechal jejího muže zabít, ale ještě mučí mrtvolu.

Bílý dům před druhým výročím invaze na Ukrajinu oznámil přes 500 nových sankcí proti Rusku týkajících se finančního či obranného sektoru i úmrtí Alexeje Navalného.

Matce Alexeje Navalného Ljudmile ukázali vyšetřovatelé tělo zesnulého syna. Zakázali jí ale běžný pohřeb a vyhrožují, že jí tělo nevydají a nechají ho rozložit. V dokumentech, které viděla, jsou podle ní uvedeny „přirozené“ příčiny smrti.

Ruský opozičník Alexej Navalnyj na snímku z 11. ledna 2024. Foto: ČTK, AP

Británie dnes uvalila sankce na šest lidí z vedení trestanecké kolonie, v níž v pátek zemřel předák ruské opozice Alexej Navalnyj. Londýn v oznámení o zmrazení aktiv a zákazu vstupu do země odsoudil nelidské podmínky, v nichž byl Navalnyj vězněn.

Ministr zahraničí Jan Lipavský dnes kvůli úmrtí Alexeje Navalného předvolal na úřad ruského velvyslance v ČR Alexandra Zmejevského. Zmejevskij jednal s náměstkem Eduardem Huliciusem, schůzka trvala asi 10 minut. (Blesk.cz)

Spojené státy v pátek přijmou rozsáhlý balík sankcí proti Rusku v souvislosti s úmrtím vězněného ruského opozičníka Navalného, oznámil Bílý dům.

Síť X obnovila účet vdově po Navalném Juliji Navalné, který dnes několik desítek minut blokovala s tím, že blokuje účty porušující pravidla. Zástupci sítě v prohlášení sdělili, že šlo o „chybu“ mechanismu, který platformu chrání před manipulací a spamem. (Time)

Francouzské ministerstvo zahraničí si včera předvolalo ruského velvyslance v Paříži kvůli úmrtí Alexeje Navalného. Stejný krok včera učinila ministerstva v Německu, Švédsku, Španělsku a Nizozemsku. (Reuters)

Matka Alexeje Navalného požádala Putina, aby jí umožnil spatřit tělo zemřelého syna Alexeje. „Vyřešení té otázky závisí jenom na vás… Požaduji vydání těla Alexeje, abych ho mohla důstojně pochovat.“ (Navalnyj Live)

Ruský prezident Putin udělil hodnost generálplukovník zástupci ředitele Federální služby výkonu trestů Bojariněvovi, který osobně přikázal zpřísnit podmínky věznění Alexeje Navalného. Bojariněv byl povýšen tři dny po smrti politika spolu s dalšími důstojníky silových rezortů. (pravo.gov.ru)

Vdova po ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném Julija tvrdí, že ví, proč a kdo jejího muže zabil. Se silnou výzvou se obrátila na Rusy a zúčastnila se jednání ministrů zahraničí EU. Politologové odhadují její šance v ruském tvrdě konkurenčním prostředí.

„Budu pokračovat v tom, co začal Alexej Navalnyj,“ řekla vdova po zemřelém opozičním lídrovi Julija Navalnaja. Poprvé vystoupila na YouTube kanálu svého manžela. „Není ostuda udělat málo, ostuda je neudělat nic,“ citovala muže, který zemřel v pátek v ruském vězení.

Julia Navalnaja. Foto: Kai Pfaffenbach, ČTK / AP

Česko podporuje další sankce vůči Rusku kvůli smrti Alexeje Navalného, prohlásil ministr zahraničí Jan Lipavský. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že Vladimir Putin má opět krev na rukou. (ČTK)

Rusko odsoudilo nejméně 150 lidí, kteří v některých městech přišli uctít památku zesnulého opozičníka Alexeje Navalného, ke krátkým trestům ve vězení, uvádí agentura AFP s odkazem na ruské soudy. (AFP)

Britský premiér Rishi Sunak a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen vyjádřili své rozhořčení nad smrtí Alexeje Navalného a zdůraznili, že je nanejvýš důležité dohnat patřičné osoby k odpovědnosti, uvedl mluvčí britské vlády.

Více než 12 tisíc lidí se obrátilo na ruský vyšetřovací výbor s žádostí o okamžité vydání těla zemřelého opozičníka Kremlu Alexeje Navalného jeho příbuzným, informuje server Meduza s odvoláním na projekt OVD-Info. Ten monitoruje zásahy proti odpůrcům Putinova režimu.

Aktuálně nejčtenější

Vývoj bojů (785. den): Byl by to úspěch na úrovni zázraku. Ukrajina se chlubí sestřelením bombardéru, který ničil jejich městaTupolev Tu-22M3. Foto: Wikipedie, CC„Bylo to půl milionu.“ BIS pustila poslancům nahrávku, na níž Bystroň přebírá penízeNěmecký poslanec Petr Bystroň, který kandiduje do Evropského parlamentu za stranu Alternativa pro Německo. Foto: ČTKIzrael jen testoval vody, nastražil past. Velký úder na Írán teprve chystá, míní západní zdrojeTeherán, pátek 19. dubna: lidé na ulici íránského hlavního města míjejí obrazovky se zprávami, kde režimní média informují o údajně "marném a ponižujícím pokusu (Izraele) vyslat kvadrokoptéry". Foto: Profimedia„Česká republika poslala…“ Fialova vláda se hlásí i k technice pro Ukrajinu, za niž platili jiníPremiér Petr Fiala během projevu v Hudson Institute. Foto: Markéta Boubínová, Deník NVývoj bojů (784. den): Ukrajinci na Krymu zničili protiletadlový systém S-400, který Rusové s velkou slávou prodávají do světaRuský systém S-400. Foto: Ruské ministerstvo obranyPovodně v Dubaji. Co říkají důkazy o tom, jestli je mohl způsobit uměle vyvolaný déšť?Zaplavená silnice v Dubaji po extrémně silném lijáku. Foto: Amr Alfiky, ReutersKatyň 1940: proč je osmdesát let starý masakr opakovaně předmětem propagandy?„Jeden z mála příběhů, kde se kniha vrátila rodině.“ Jak brněnská židovská obec hledá příbuzné obětí holokaustuDivadelní hra Příběh knihy vypráví „jeden z mnoha zapomenutých příběhů“. Foto: Jakub Radan Dvořák, Deník NSlováci nejsou rusofilní zabedněnci. Je to mýtus, říká sociální antropologJuraj Buzalka. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník NPrávník s vizí, který se neztratí v detailech. Kdo je klíčový hráč PPF a nový partner Renáty KellnerovéRenáta Kellnerová je nyní nejbohatší ženou střední Evropy. Deník N/repro výroční zpráva PPFŠlo to v Izraeli, v čem je problém u Ukrajiny? Co by obnášela „bezletová“ zóna proti ruské agresiIzraelský premiér Netanjahu si na letecké základně Nevatim, která byla podle Íránu zamýšleným cílem útoku na Izrael, prohlíží stíhačku F-35. Foto: Kobi Gideon, úřad izraelské vládyTrump usíná u soudu, mluví nesrozumitelně. Lidé si z něj utahují, odborníci ale vidí závažnější příznakyDonald Trump při soudních stáních několikrát zavřel oči a hlava mu padala dolů. Popsali to novináři v síni i ilustrátorka Christine Cornell, která je autorkou této skicy ze soudní síně. Ilustrace: Christine Cornell, AP/ČTK  Auto jako ideologie. Do Bruselu míří muž s Rolls-Roycem, usiluje o hlasy mladých voličů, kteří by ho chtěli takyRobert Šlachta a Filip Turek na debatě v Kladně. Foto: Přísaha„Kardinál Beran se z obrazu koukal velmi smutně.“ Zemanovi hosté na arcibiskupství naštvali biskupyUvedení knihy o hospitalizaci Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) po volbách v roce 2021. Foto: ČTKNenechte to nám gerontům na krku, je to na vás, říká ministr Dvořák ve Studiu N liveFoto: Gabriel Kuchta, Deník N

Nové články Deníku N

Včera 20:30Nenechat se strašit, mít odvahu vykročit z nesvéprávnostiVčera 18:30Politická Pointa N: Dočkali jsme se. Uprchlíci se opět stali ústředním tématem kampaněVčera 17:40Loutkáři z Brna spí a schovávají se před bombami v ukrajinském hotelu, vedle nějž zabíjela ruská raketaVčera 17:07Šéfka Akademie věd Zažímalová chce do Senátu. S podporou ODS vyzve HilšeraVčera 16:32Cepín jsem měla zapíchnutý asi úplně všude, říká mistryně světa v ledolezeníVčera 16:09Izrael jen testoval vody, nastražil past. Velký úder na Írán teprve chystá, míní západní zdrojeVčera 16:08Vývoj bojů (785. den): Byl by to úspěch na úrovni zázraku. Ukrajina se chlubí sestřelením bombardéru, který ničil jejich městaVčera 15:19Nenechte to nám gerontům na krku, je to na vás, říká ministr Dvořák ve Studiu N liveVčera 15:06Perpetuum mobile vlády nad Mánesem. Správní rada si prodlužuje mandát bez voleb, umělci protestují, víc nemohouVčera 14:56„Bylo to půl milionu.“ BIS pustila poslancům nahrávku, na níž Bystroň přebírá penízeVčera 14:19ANO ruší účast na jednáních o důchodové reformě. „Nemáme se o čem bavit,“ vzkázala SchillerováVčera 13:23„Biden působil klidně a ztišeně.“ Fiala popisuje svou zkušenost z Bílého domu i jednání v CIAVčera 12:51Policie stíhá v Brně šest lidí kvůli podezření z korupce. Ve vazbě je šéf bytového odboru ŘečkovicVčera 12:50Proměna PPF: Kellnerův svět zmizel, přicházejí nová pravidlaVčera 12:45Šlo to v Izraeli, v čem je problém u Ukrajiny? Co by obnášela „bezletová“ zóna proti ruské agresiVčera 12:22Rusko proti Západu plnému děvek. Nová ruská počítačová hra je vítězstvím ideologie nad profesíVčera 10:26Katyň 1940: proč je osmdesát let starý masakr opakovaně předmětem propagandy?Včera 09:25Aby dědeček mohl zůstat doma. Na jakou péči mají rodiny nárok a kolik stojí?Včera 07:30V íránské provincii Isfahán se ozvaly exploze. Média tvrdí, že zaútočil IzraelVčera 07:04ČR bude mít nárok na výjimku v rámci migračního paktu | USA zablokovaly palestinskou žádost o členství v OSN | Knihou roku se stala Hella Aleny MachoninovéVčera 06:30Sedmdesátiletá česká žirafa Lenka a tisíciletá slovenská borovice přivítají návštěvníky česko-slovenského pavilonu v BenátkáchVčera 06:12Slováci nejsou rusofilní zabedněnci. Je to mýtus, říká sociální antropologVčera 06:08Tibet funguje jako test kvality demokracie svobodného liberálního světaVčera 06:06Putinovo Rusko je jaderný psanecVčera 06:04Polární ekoložka vypráví o zlověstném dešti i tiché samotě v AntarktiděVčera 00:03„Je jedním z nejsilnějších hlasů proti ruské agresi.“ Americká CNN přinesla rozhovor s prezidentem Pavlem18.04 21:40Pět dobrých zpráv o vítězích Magnesie Litery. A proč je tentokrát rozhodně musíte číst18.04 19:55„Česká republika poslala…“ Fialova vláda se hlásí i k technice pro Ukrajinu, za niž platili jiní18.04 19:41Pointa N: Vládní strany Babiše ani Okamuru nepotřebují, o migraci se umí pohádat bez nich18.04 19:13Eurovolby podle Babiše: členství je výhodné, Unie se musí změnit, zrádci v ANO už nejsou