Británie

Premiér Fiala mluvil s britským premiérem Sunakem. Podle mluvčího Downing Street byla tématem ilegální migrace a pašování lidí. (Downing Street)

Britský ministerský náměstek pro válečné veterány Johnny Mercer dostal od vyšetřovací komise deset dní na zveřejnění jmen svých zdrojů, podle nichž se britští vojáci v Afghánistánu v letech 2010 až 2013 dopustili válečných zločinů. Pokud jména odmítne sdělit, hrozí mu pokuta i vězení.

Sociální sítě a konspirace zatřásly tradiční britskou monarchií a nutí královskou rodinu ke změnám a k reakcím. Kde končí právo člena královské rodiny na soukromí a začíná právo veřejnosti na informace, rozebírá v rozhovoru specialistka Irena Cápová.

Britský soud rozhodl, že zakladatel WikiLeaks Julian Assange nemůže být okamžitě vydán do USA kvůli obvinění ze špionáže. Dva soudci nejvyššího soudu řekli, že pokud Washington neposkytne žádné záruky ohledně toho, co se s Assangem v USA stane, udělí Assangeovi povolení se proti vydání odvolat.

Britský vicepremiér Dowden obvinil hackery blízké čínské vládě z útoku na britský volební úřad a e-maily britských zákonodárců. Peking to odmítl.

Zpráva o stavu princezny Catherine zvýšila v Británii zájem o informace o rakovině i léčbě, podobně jako po králově oznámení jen o šest týdnů dříve. Britští lékaři upozorňují na zatím nevysvětlenou „epidemii“ – nárůst případů u lidí mladších 45 let.

Britský král Karel III. je frustrován tempem svého zotavování z rakoviny, řekl jeho synovec Peter Phillips, který se tak stal prvním členem královské rodiny, který se podrobněji vyjádřil k tomu, jak se panovníkovi daří, píše agentura Reuters.

Britská princezna Kate a její manžel princ William uvedli, že je nesmírně dojala vřelost a podpora od veřejnosti, když Kate oznámila, že má rakovinu. Informovala o tom dnes agentura AP. Dvaačtyřicetiletá Kate v pátek večer na videu seznámila svět se svou diagnózou.

Kensingtonský palác sdělil, že po pátečním oznámení princezny z Walesu o boji s rakovinou jsou princezna Catherine a princ William „obrovsky dojati“ zprávami o podpoře veřejnosti.

Princezna Catherine oznámila, že má rakovinu. Foto: BBC Studios / PA Images / Profimedia

Německý kancléř Olaf Scholz označil střelbu v Moskvě za strašný teroristický útok proti nevinným. Útok odsoudil i šéf britské diplomacie David Cameron. (ČTK)

Král Karel III. je podle mluvčího paláce na Catherine hrdý za odvahu a byl se svou snachou během uplynulých týdnů v nejtěsnějším kontaktu. Zdraví a uzdravení Catherine a rodině popřáli i princ Harry s manželkou Meghan. (BBC)

Premiér Petr Fiala na síti X popřál britské princezně Catherine mnoho sil a brzké uzdravení. Catherine dnes oznámila, že má rakovinu. Stejné přání premiér věnoval i všem dalším lidem, kteří mají tuto nemoc. S podporou a přáním brzkého uzdravení se přidal i britský velvyslanec Matt Field.

Po týdnech spekulací a konspiračních teorií na sociálních sítích promluvila britská princezna Catherine. Prostřednictvím sociálních sítí oznámila, že má rakovinu. S oznámením veřejnosti vyčkávala kvůli svým dětem.

Britská princezna Catherine oznámila, že má rakovinu a nachází se v rané fázi „preventivní chemoterapie“. Ve videu řekla, že 14. ledna podstoupila rozsáhlou operaci břicha kvůli stavu, který byl považován za nerakovinný. Následné testy však odhalily opak.

Princezna Catherine oznámila, že má rakovinu. Foto: BBC Studios / PA Images / Profimedia

Prudký nárůst cen po ruské invazi na Ukrajinu znamenal, že do absolutní chudoby se ve Spojeném království dostaly další statisíce lidí. V letech 2022 až 2023 se jejich počet vyšplhal na 12 milionů, což představuje nárůst o 600 000 osob, tedy nejvíce za posledních 30 let.

Studio N: Po lednové operaci se Kate Middleton stáhla z veřejného dění a po uveřejnění upravené fotografie se masivně šíří konspirace o jejím stavu. Co se skutečně děje a co už jsou divoké teorie? Filip Titlbach se ve Studiu N ptá britského korespondenta Ivana Kytky.

Britská centrální banka ponechala základní úrok na šestnáctiletém maximu 5,25 %, rozhodnutí se očekávalo. Prostřednictvím vysokých sazeb se snaží dostat pod kontrolu inflaci. Guvernér Andrew Bailey signalizoval blížící se snížení úroků. (Reuters)

Neznámý pachatel polil bílou barvou nové dílo streetartového umělce Banksyho znázorňující listoví stromu, které se před několika dny objevilo na zdi domu na severu Londýna.

Více než polovina Britů se setkala s konspiračními teoriemi o tom, proč se princezna Kate neobjevuje na veřejnosti, ale důvěru v královskou rodinu to nenarušilo. Vyplývá to z průzkumu společnosti YouGov provedeného pro server Sky News.

Fotografická agentura Getty Images obvinila Kensingtonský palác z úpravy fotografie zesnulé královny Alžběty II. s deseti vnoučaty a pravnoučaty, kterou údajně pořídila vévodkyně Kate v roce 2022. Je to už druhý snímek dodaný agenturám, který byl digitálně upraven, aniž to palác předem sdělil.

Britská princezna Kate byla spatřena u farmářského obchodu ve Windsoru, vyplývá z videa, které zveřejnil bulvární list The Sun. Jde zřejmě o první záběry Kate, která je pod drobnohledem britských médií, od její lednové operace břicha. Kate spekulace podpořila i nedávným zveřejněním upraveného snímku. (Sun)

Bývalý prezident USA Barack Obama navštívil sídlo britského premiéra v londýnské Downing Street 10. Jeho návštěva Rishi Sunaka nebyla předem veřejně ohlášena. (BBC)

Vedení anglické Premier League odebralo čtyři body klubu Nottingham Forest za porušení finančních pravidel. Klub se v minulé sezoně provinil vyšší ztrátou, než pravidla umožňují, a po odečtu spadl na 18. příčku tabulky.

Vaughan Gething zvítězil v hlasování o předsedu labouristů ve Walesu, což znamená, že se stane premiérem tohoto poloautonomního území. Bude tak prvním černošským premiérem v evropské historii. Gethingovi gratulovali předseda britských labouristů Keir Starmer i konzervativní premiér Rishi Sunak.

Komentář Ivana Kytky: Nemoci, rozepře a komunikační přešlapy ohrožují postavení královské rodiny jako symbolu stability a kontinuity. Zatím poslední faux pas se podařilo princezně z Walesu.

Britská vláda rozšířila definici extremismu, zahrne propagaci násilí, nenávisti a netolerance. Řada organizací ztratí přístup k veřejným penězům. (ČTK)

Britská vláda hodlá zavést zákaz vlastnictví tisku zahraničními vládami. Už příští týden podle stanice BBC předloží k projednání ve Sněmovně lordů příslušný dodatek širšího zákona o digitálních trzích, konkurenci a spotřebitelích, jenž nyní čeká na třetí čtení.

Ve Walesu se nedaleko města Hay-on-Wye objevil kovový hranol. Je v obtížně přístupném terénu na vrcholu kopce, kam není možné vyjet autem. V minulosti se podobné monolity obejvily v Utahu, v Kalifornii či v Rumunsku. (BBC)

Rumunská policie v noci na dnešek znovu zatkla kontroverzního britsko-amerického influencera Andrewa Tatea spolu s jeho bratrem Tristanem. Tentokrát se tak stalo na základě zatykače britských úřadů, které jej viní ze sexuálního napadení.

Jemenští povstalci Húthíové v Rudém moři vystřelili na americkou loď Pinocchio, během muslimského postního měsíce ramadánu chtějí stupňovat své útoky. Jemenská vláda tvrdí, že včerejší útoky USA a Británie na cíle na západě země zabily 11 lidí a 14 zranily. Západní země události nekomentovaly.

Přední světové zpravodajské agentury stáhly fotografii princezny Kate, kterou v neděli zveřejnil Kensingtonský palác, kvůli podezření, že s ní bylo manipulováno. Dvaačtyřicetiletá Kate později na síti X uvedla, že snímek skutečně upravovala, a omluvila se za způsobený zmatek.

Princezna Kate zveřejnila svou první fotografii od lednové operace. Na fotografii je manželka následníka britského trůnu Williama se svými třemi dětmi. „Děkuji za vaše milá přání a podporu v průběhu posledních dvou měsíců. Přeji všem štastný Den matek (který se dnes v Británii slaví, pozn. red.), napsala Kate na X.

Britská policie zatkla řidiče, který naboural do brány Buckinghamského paláce. K incidentu došlo včera ráno, svědci popsali, že uslyšeli „hlasitou ránu“. Žádný člen britské královské rodiny v době nárazu v paláci nebyl.

Britský ministr zahraničí David Cameron uvedl, že by nesouhlasil s vysláním západních vojáků na Ukrajinu, a to ani v případě, že by se jednalo o pomoc s výcvikem ukrajinské armády. Ten je podle něj lepší provádět v zahraničí.

Centrem Londýna dnes prošly desetitisíce lidí, kteří vyzývali k okamžitému příměří v Gaze. Průvod, který zorganizovala Palestine Solidarity Campaign (PSC), vedl z Hyde Park Corner na americkou ambasádu v Nine Elms.

Londýnská demonstrace za ukončení bojů v Pásmu Gazy. Foto: ČTK

Od nenáviděné milenky k uznávané a chválené královně: britská královna manželka Camilla v době, kdy se král léčí s rakovinou a korunní princ pečuje o manželku Catherine po operaci, reprezentuje královskou rodinu. Zvládat musí i vyhrocené situace.

Camilla, vévodkyně z Cornwallu, měla negativní test, zatímco její manžel princ Charles už je podruhé od roku 2020 pozitivní. Foto: Dan Marsh, Flickr

Britský agent, který v době nepokojů v Severním Irsku působil v Irské republikánské armádě, měl pravděpodobně na svědomí více životů, než zachránil. Uvádí to rozsáhlá vyšetřovací zpráva.

Americké velvyslanectví v Moskvě včera vydalo varování před bezprostředním ohrožením ze strany extremistů. Američanům v ruském hlavním městě doporučuje, aby se v nejbližších dvou dnech vyhnuli větším shromážděním. Britské ministerstvo zahraničí na svém webu odkázalo na varování Američanů.

Britská zpravodajská služba MI5 snížila míru hrozby teroristického útoku v Severním Irsku na třetí stupeň z pěti, což v jejím měřítku stále znamená značnou hrozbu útoku. Oznámil to ministr pro Severní Irsko Chris Heaton-Harris.

Účast britské princezny Kate na červnové vojenské přehlídce u příležitosti oslav narozenin britského panovníka nakonec není oficiálně potvrzená, píše zpravodajský web BBC.

Britská princezna Kate se 8. června zúčastní vojenské přehlídky u příležitosti oslav narozenin britského panovníka. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany.

„Šokovalo mě, jak velvyslanec Velké Británie ve Slovenské republice reaguje na adresu slovenské vládní politiky,“ napsal na svém Facebooku premiér Robert Fico. Reagoval tak na velvyslancovu kritiku slovenského postoje k válce na Ukrajině.

Britský velvyslanec na Slovensku Nigel Baker ostře kritizoval postoj Bratislavy k ruské válce na Ukrajině. Nepřímo se ohradil především proti vyjádřením premiéra Roberta Fica.

Vrchní soud v Londýně dnes dal za pravdu britské vládě ve sporu s princem Harrym ohledně jeho nároku na ochranku při pobytu v Británii, píší britská média. Princ žádal, aby soud zvrátil rozhodnutí ministerstva vnitra, které mu snížilo status chráněné osoby poté, co přestal být aktivním členem královské rodiny.

Britský premiér Rishi Sunak se zúčastnil protestu po boku aktivistů šířících dezinformace o klimatické změně. Protest farmářů proti labouristické vládě ve Walesu premiér navštívil jako součást své kampaně ve venkovských oblastech, ve kterých konzervativci ztrácí potenciální voliče.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes vyzval země ze skupiny G7 (USA, Kanada, Británie, Francie, Německo, Itálie a Japonsko) k další podpoře Ukrajiny. Spoléháme na vás, řekl na virtuálním summitu, který k druhému výročí začátku války na Ukrajině uspořádalo italské předsednictví, píše agentura AFP.

Odhodlání a síle ukrajinského lidu dnes vzdal hold britský král Karel III. při příležitosti druhého výročí zahájení totální ruské invaze na Ukrajinu. Panovník vydal prohlášení na sociální síti X, kterým se odklonil od obvyklé zdrženlivosti britské královské rodiny.

Od začátku války mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás se v Británii rozmohly projevy nenávisti vůči muslimům. Uvedla to dnes agentura AFP s odkazem na středeční zprávu sdružení proti rasismu.

Londýnský Hampstead Theatre vrátil na scénu a do kulturního povědomí divadelní hru Rock’n‘Roll Toma Stopparda, vracející se k československé normalizaci a příběhu Plastic People of the Universe. Dvouměsíční uvádění hry bylo beznadějně vyprodané.

Británie zváží, jestli nepozastavit vývoz zbraní do Izraele, pokud Tel Aviv skutečně spustí ofenzivu v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Spolu se zhoršující se humanitární situací v Gaze roste podle deníku tlak na britskou vládu, aby stejně jako některé další země přerušila dodávky zbraní Izraeli. (Guardian)

Aktuálně nejčtenější

Zemřel muž, který nás učil, jak a proč se mýlíme. Daniel Kahneman nikdy nestudoval ekonomii, přesto za ni dostal Nobelovu cenu. OprávněněDaniel Kahneman v roce 2009. Foto: Andreas Weigend, Flickr, CC BY-SA 2.0Slovensko na periferii. Fico může kvůli přístupu k Rusku přijít o tajné informace od spojencůPředseda SNS Danko a předseda vlády a Směru Fico. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník NEvropští politici na Putinově výplatní pásce. Rusové se pokoušeli z Prahy ovlivnit letošní volbyPopisujeme detaily jedné z největších odhalených ruských vlivových operací posledních let. Ilustrace: Deník N / Adobe Stock„Dodají mi bojler, který nepotřebuju.“ Firmy nahánějí seniory kvůli štědrým dotacím na solárySolar panels on the roof of the house and blue sky.  Generative AI.Ruský lékař, který pomáhá ukrajinským vojákům: „Putina bych ošetřil. Pak bych si sundal plášť a uškrtil ho“Ruský lékař Andrej Volna odsoudil agresi vůči Ukrajině a jezdí tam léčit vojáky i civilisty. Foto: archiv Andreje VolnyByli jsme v té třídě, to byl moment, který mě nejvíce zasáhl, říká lékař, který ošetřoval zraněné po útoku na fakultěFoto: Marie Dámková, Deník NŠtvou je optimisté i mladí Ukrajinci na kávě. Veteráni žijí válkou i po návratu z frontyVeteráni Oleh Sniherov a Serhij Melnyckyj na společné hipoterapii nedaleko Kyjeva. Foto: Tomáš Hřivňák, Denník NKlaus, Rajchl i krajní pravice ze západní Evropy. Kteří politici si padli do noty s webem placeným z Ruska?Web Voice of Europe. BIS zjistila, že je financovaný z Ruska. Foto: Repro Deník NVývoj bojů (762. den): Jak má vypadat Zelenského linie obrany? Při jejím budování pomáhá i technika ze Slovenska, kterou dohodl FicoFoto: Gabriel Kuchta, Deník NRusko se otevřeně snaží ovlivňovat dění v jiných státech. Politici si to mohli uvědomit dřív, říká analytičkaIlustrace: Petr PolákSlovenská kultura: zrušit, zničit, zadupat do země a hlavně se zbavit podezřelých živlůSlovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová se rozhodla, že si to s tamní kulturou vyřídí. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník NEuropean politicians on Putin’s payroll. Russians attempted to influence European elections from PraguePopisujeme detaily jedné z největších odhalených ruských vlivových operací posledních let. Ilustrace: Deník N / Adobe StockStudio N: Češi odhalili ruskou síť, která se snažila ovlivnit eurovolbyPutin a EU. Koláž Studio NReportáž: Proruský politik ze sankčního seznamu domů nepřišel. Jeho blízcí vynášeli taškyPřesně 27 minut trvalo otci Arťoma Marčevského, než si sbalil tuto tašku. Foto: Gabriel Kuchta, Deník NAnna Šabatová, neokázalý dříč, u něhož se slabí mohli a stále mohou spolehnout, že se na ně nevykašleAnna Šabatová (1951). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Nové články Deníku N

14:02Studio N: Slovensko ve varu. Má větší šanci Korčok, nebo Pellegrini? 13:51Medvěd je na Slovensku znovu volebním tématem, vláda chce dokonce ústavní zákon o odstřelu 13:23Zemřel muž, který nás učil, jak a proč se mýlíme. Daniel Kahneman nikdy nestudoval ekonomii, přesto za ni dostal Nobelovu cenu. Oprávněně 12:53Rusko se otevřeně snaží ovlivňovat dění v jiných státech. Politici si to mohli uvědomit dřív, říká analytička 12:45Příbuzní obětí požáru ve Vejprtech žádají miliony. V jednom případě patnáct členů rodiny 12:18Firmy zaměstnávající bývalé vězně nebo závislé by mohly získat příspěvek jako ty, které dávají práci handicapovaným 11:45Slovenská kultura: zrušit, zničit, zadupat do země a hlavně se zbavit podezřelých živlů 11:09Ruský lékař, který pomáhá ukrajinským vojákům: „Putina bych ošetřil. Pak bych si sundal plášť a uškrtil ho“ 10:44Hraniční porucha osobnosti je jako jízda na splašeném koni, říká psycholožka 10:43„Když jsem se snažil běžně fungovat, zhroutil jsem se.“ Mladí lidé přibližují život s hraniční poruchou osobnosti 07:31Klavírista, psycholožka a novinář vás zkusí přesvědčit, proč byste neměli chtít a mít všechno 07:28Revoluce, která lidstvo změnila a dál mění 06:40„Dodají mi bojler, který nepotřebuju.“ Firmy nahánějí seniory kvůli štědrým dotacím na soláry 06:30Spisovatel musí žít na dně a pohlížet vzhůru – a nikdy ne naopak. Před 110 lety se narodil Bohumil Hrabal 06:18Anna Šabatová, neokázalý dříč, u něhož se slabí mohli a stále mohou spolehnout, že se na ně nevykašle 06:00Festival Pop Messe oznamuje Sleaford Mods, Gus Gus i Ecstasy of St. Theresa. Rozšiřuje se na tři dny a stěhuje se na Velodrom 06:00Ustála skandály, využila krizí a vstala z mrtvých. Rakouská krajní pravice půl roku před volbami míří k vítězstvíVčera 22:15„Nečeká se řežba.“ Fiala dostal nominace na šéfa ODS ze všech krajů, šance do vedení má DecroixVčera 21:56Reportáž: Proruský politik ze sankčního seznamu domů nepřišel. Jeho blízcí vynášeli taškyVčera 19:11Studio N: Češi odhalili ruskou síť, která se snažila ovlivnit eurovolbyVčera 18:36Pointa N: Jak Praha (opět) posloužila jako hnízdo ruského vlivuVčera 18:09Vývoj bojů (762. den): Jak má vypadat Zelenského linie obrany? Při jejím budování pomáhá i technika ze Slovenska, kterou dohodl FicoVčera 18:05European politicians on Putin’s payroll. Russians attempted to influence European elections from PragueVčera 18:04Klaus, Rajchl i krajní pravice ze západní Evropy. Kteří politici si padli do noty s webem placeným z Ruska?Včera 17:41Jak změnila válka ruský obchod? Auta do Moskvy přivážejí Číňané, léky z Evropy ale Rusko v Asii nenahradiloVčera 17:34Přehřátá válečná ekonomika brání ruské centrální bance snížit úrokyVčera 17:32Židé zde žili v ghettu bez zdí. „S násilím jinde se to nedá srovnat,“ říká historik o chování Čechů za protektorátuVčera 17:22Na litevském plynovodu se objevily ruské součástky. Dodala je česká firmaVčera 17:01Brno opravilo sál, do kterého se stěhuje Divadlo Bolka Polívky. Rekonstrukce se prodražila o třetinuVčera 17:00Česko zasadilo Rusku tvrdý úder. Dokazuje, že svými aktivitami proti praktikám Kremlu patří na špici Západu