Schůzka Prymuly s Faltýnkem

Říjnové setkání politiků na pražském Vyšehradě v prostorách uzavřené restaurace má dohru i pro samotné zařízení Rio’s. Schůzka, která posléze stála ministerské křeslo Romana Prymulu, přišla restauraci na 2000 korun.

„Omlouvám se těm, kteří ve mě vkládali své naděje,“ řekl Roman Prymula v České televizi ke svému působení ve veřejných funkcích. „Obrovská chyba byl Vyšehrad, to jsem se omluvil.“ O loňské vyšehradské schůzce jsme psali zde.

Pražský magistrát rozhodl o dalším trestu v kauze restaurace Rio’s na Vyšehradě, kde se loni na podzim konala schůzka šéfa poslanců ANO Faltýnka a tehdejšího ministra zdravotnictví Prymuly. Podrobnosti magistrát nesdělil. (Seznam Zprávy)

Galerista Jan Třeštík potvrdil svou účast na vyšehradské schůzce, kvůli které skončil ve funkci bývalý ministr zdravotnictví Prymula. O Třeštíkově účasti na schůzce dříve psal také Deník N. (Seznam Zprávy)

Na schůzce v zavřené restauraci na Vyšehradě s Faltýnkem a Prymulou seděl také galerista před lety odsouzený za neoprávněný vývoz Picassova obrazu ze země nebo Faltýnkův advokát.

Klíčový muž premiéra Babiše Jaroslav Faltýnek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) sdělil, že má právní analýzu, podle které se pochybení na noční schůzce v restaurace na pražském Vyšehradě nedopustil. Jak ale zjistil Deník N, jedná se o text na blogu bývalého hradního právníka Pavla Hasenkopfa, který podle jeho slov vznikl za pět minut.

Končící ministr zdravotnictví Roman Prymula vysvětluje, jak to bylo s noční schůzkou v restauraci na Vyšehradě a kdo na setkání s Jaroslavem Faltýnkem pozval ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Jiřího Havrlanta.

Exministr zdravotnictví Roman Prymula. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Končící ministr zdravotnictví Roman Prymula se bude dále podílet na boji s epidemií jako člen vládní expertní skupiny, oznámil dnes premiér Babiš. (ČTK)

Kdyby se tým prvotřídních expertů sebevíc namáhal, aby vymyslel, jak situaci v České republice ještě zhoršit, na nic lepšího by nemohl přijít. V mimořádném večerním Studiu N shrnujeme a komentujeme dění kolem odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

Kandidátem na nového ministra zdravotnictví je podle webu Lidovky náměstek brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný. O tom, že Blatný možná nahradí Prymulu, informovala i ČT. (Lidovky, ČT)

Analýza: Páteční dění ovládl možný konec ministra zdravotnictví Prymuly. Místo pandemie a hledání cesty ze situace, ve které se stát v posledních dnech ocitl, se řešilo, zda zůstane Prymula v čele resortu. Dnešek nepřispěl k důvěře ve vládní opatření a neposílí ani premiéra.

Přešlap českého ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který porušil vlastní přísná koronavirová nařízení, zaznamenala média po celém světě. Na titulní stránce svého webu má kauzu britský server The Guardian, informuje o ní ruský server Nastojaščeje Vremja či francouzský FR24 News.

Okolnosti schůzky Prymuly s Faltýnkem vyvolávají řadu otázek, na které nikdo neodpovídá. Navíc se verze účastníků liší, někteří dokonce mění své vlastní výpovědi. Přehledně shrnujeme, jak se jednotliví aktéři o schůzce vyjadřovali.

Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že prezidenta Miloše Zemana seznámil se jménem, které na post ministra zdravotnictví vybral. Hlava státu se s ním má sejít v úterý a Babiš doufá, že by nového ministra uvedl do funkce ve čtvrtek.

Faltýnek nechtěl hodnotit, jestli by měl odejít i Prymula. „Převzal jsem svoji odpovědnost za to, že jsem pana ministra na to jednání pozval. Myslím si, že jako ministr v této krizové covidové situaci pracuje dobře,“ uvedl Faltýnek.

Prezident Miloš Zeman se v Lánech sešel s premiérem Andrejem Babišem. Probírají výměnu ministra zdravotnictví.

Faltýnek rezignuje na funkci prvního místopředsedy hnutí ANO. Rezignaci předal premiérovi a šéfovi hnutí Babišovi. Jde o symbol uznání chyby, řekl.

Děkan vyšehradské kapituly Němeček zvažuje vypovězení nájmu restauraci Rio’s. „Čekáme na vyjádření nájemníka, jak je možné, že se v objektu objevili lidé, kteří nejsou zaměstnanci restaurace,“ řekl Deníku N.

Restaurace Rio’s na pražském Vyšehradě. Foto: ČTK

Předseda sněmovního klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek nechá na hygieně, aby posoudila jeho prohřešky. V případě pokuty požádá Poslaneckou sněmovnu o vydání k správnímu řízení. Uvedl to dnes při příchodu do Strakovy akademie.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) věří, že premiér a prezident situaci kolem ministra zdravotnictví rychle vyřeší. „Jsem z toho docela smutná,“ uvedla. Takový čin podle ní nabourává důvěru lidí. (ČT)

Tisková konference ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) se přesouvá na 13:30.

Porušení vládních pravidel ministrem Prymulou bude mít vážné důsledky. Podle expertů na komunikaci je ohrožena důvěra ve vládu jako celek.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) označila schůzku ministra Prymuly s Faltýnkem za „neomluvitelné selhání“. „Pravidla platí pro všechny, a zvláště pak pro ty, kteří je určují. Pan ministr přišel o veškerou důvěryhodnost,“ napsala Maláčová Deníku N s tím, že by měl Prymula rezignovat.

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se omluvil, že se sešel s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou a porušili tak vládní opatření.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek přiznal, že se ve středu večer setkal v uzavřené restauraci u kávy s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. Řešil s ním podle svých slov misi.

Je to naprostá arogance a papalášství v nejhorší chvíli, reaguje na Prymulovu návštěvu restaurace v nouzovém stavu ministr kultury Zaorálek. „Je to na okamžitou rezignaci pana Prymuly,“ řekl.

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) zkritizoval noční jednání ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), který porušil vládní opatření. Soudí, že jako ministr zdravotnictví nemůže dále působit.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) obchází vládní nařízení. Ze středy na čtvrtek spolu s druhým mužem ANO Jaroslavem Faltýnkem navštívili pražskou restauraci. Kromě toho ani jeden neměl roušku. (Blesk)

Exministr zdravotnictví Roman Prymula. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Aktuálně nejčtenější

Eurokomisařka se zastala Rakušana. Potvrdila, že Česko má šanci na výjimku z migračního paktuVít Rakušan. Foto: Ludvík Hradilek, Deník NTrump usíná u soudu, mluví nesrozumitelně. Lidé si z něj utahují, odborníci ale vidí závažnější příznakyDonald Trump při soudních stáních několikrát zavřel oči a hlava mu padala dolů. Popsali to novináři v síni i ilustrátorka Christine Cornell, která je autorkou této skicy ze soudní síně. Ilustrace: Christine Cornell, AP/ČTK  Děti máme rozvíjet, ne programovat. Nářky nad testy ukazují, kam až došlo „šílení“ kolem přijímačekSoukromým firmám se na současném vzdělávacím systému daří skvěle vydělávat. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník NPravoslavná církev jako bezpečnostní hrozba. Alarmující situaci řeší české úřady, kněží i zpravodajciArcibiskup a někdejší agent StB Michal Dandár (krycí jméno Míša). Foto: česka pravoslavná církev, pražská eparchiePeníze Rusů už odmítá i největší čínská banka. Kreml hledá způsob, jak zboží z Číny dovážetBanka ICBC. Foto: ProfimediaDojede Přísaha s Motoristy až do europarlamentu? Výzkumníci popisují, kde koalice bere voličeDva ze tří volebních modelů pro eurovolby říkají, že šanci na zisk mandátu může mít i koalice Přísahy s Motoristy sobě. Facebook Roberta ŠlachtyVývoj bojů (783. den): Letiště Džankoj na Krymu zasáhl těžký nálet, podle Rusů útočily americké rakety ATACMSUkrajinský voják Ivan Skuratovskyj hlídkuje v troskách průmyslové oblasti poblíž Avdijivky. Foto: Vadim Ghirda, ČTK/APJako by vám do půllitru žluté limonády někdo hodil sedativa. Nikdy nebudeme s jistotou vědět, jaká byla Iveta BartošováIveta Bartošová na archivním snímku z připravované knihy Iveta: Foceno s láskou. Foto: Miloš Schmidberger„Na chodbu jsme slyšeli křik.“ Rodiče a advokáti popisují chování soudkyně, která rozhoduje o dětechFoto: Gabriel Kuchta, Deník NLednická uzavírá veleúspěšnou trilogii Šikmý kostel. Do životů postav drsně vpadnou komunistéKarin Lednická u „svého“ šikmého kostela. Foto: Josef HoráznýTrojmoří, plán regionálního propojení Baltu s Jaderským a Černým mořem trpí už téměř deset let mořskou nemocíProjekt 3SI si před devíti lety dal za cíl zlepšit spojení mezi Baltským, Jaderským a Černým mořem. Podílí se na něm 13 států, zájem mají i Ukrajina a Moldavsko. Mapa: Adobe StockNejdražší bydlení, víc aut dusí jen Varšavu. Praha podle podrobného srovnání měst zatím nepatří na ZápadV úseku mezi zastávkami Staroměstská a Národní divadlo uvažuje město o omezení aut prostřednictvím poplatku. Foto: Gabriel Kuchta, Deník NMoje cesta do Oválné pracovny. Jak moc šeptá Biden, o čem vtipkoval s Fialou a kdo z českých miliardářů byl na galavečeřiDesítky novinářů v Oválné pracovně Bílého domu, autorka reportáže Markéta Boubínová je v zelených šatech. Foto: Úřad vlády„Vaše přetížení nemohou odnášet účastníci jednání.“ Kárný senát potrestal pražskou soudkyniSoudkyně Kamila Petrusová se svou obhájkyní Romanou Semeckou při kárném řízení na Nejvyšším správním soudu v Brně. Foto: Marie Dámková, Deník N

Nové články Deníku N

12:09Scholz vyrazil sbírat hlasy na čínský TikTok. Zaskočil tím i bezpečnostní experty 10:29Eurokomisařka se zastala Rakušana. Potvrdila, že Česko má šanci na výjimku z migračního paktu 06:59Senát promlčel partnerství pro všechny | Zeman se omluvil Šarapatkovi | Summit EU se shodl na urychlení dodávek protivzdušné obrany Ukrajině 06:30Lednická uzavírá veleúspěšnou trilogii Šikmý kostel. Do životů postav drsně vpadnou komunisté 06:30Dokážete mě vystát? ptá se Beyoncé. Na novém albu se z popové divy stala kovbojkou 06:00Pravoslavná církev jako bezpečnostní hrozba. Alarmující situaci řeší české úřady, kněží i zpravodajci 06:00Nejoblíbenější festival na Slovensku Pohoda slibuje nezapomenutelný víkend. Vystoupí Queens of the Stone Age, Peggy Gou, Skepta, Pendulum, Royal Blood, James Blake, Morcheeba, Black Pumas a spousta dalšíchVčera 23:06Summit EU se shodl, že Ukrajině je třeba urychleně poskytnout protivzdušnou obranuVčera 20:33Pointa N: Bez diskuze k prezidentovi. Senát se o gayích a lesbách rozhodl (raději) mlčetVčera 20:09„Vaše přetížení nemohou odnášet účastníci jednání.“ Kárný senát potrestal pražskou soudkyniVčera 18:04Dojede Přísaha s Motoristy až do europarlamentu? Výzkumníci popisují, kde koalice bere voličeVčera 17:47Vývoj bojů (783. den): Letiště Džankoj na Krymu zasáhl těžký nálet, podle Rusů útočily americké rakety ATACMSVčera 17:08Trump usíná u soudu, mluví nesrozumitelně. Lidé si z něj utahují, odborníci ale vidí závažnější příznakyVčera 16:58Trojmoří, plán regionálního propojení Baltu s Jaderským a Černým mořem trpí už téměř deset let mořskou nemocíVčera 16:03Děti máme rozvíjet, ne programovat. Nářky nad testy ukazují, kam až došlo „šílení“ kolem přijímačekVčera 16:00Peníze Rusů už odmítá i největší čínská banka. Kreml hledá způsob, jak zboží z Číny dovážetVčera 15:52Moje cesta do Oválné pracovny. Jak moc šeptá Biden, o čem vtipkoval s Fialou a kdo z českých miliardářů byl na galavečeřiVčera 15:18Studio N: Míří Gruzie do Putinovy náruče?Včera 14:58Nad zahájením olympiády v Paříži se vznáší hrozba terorismu, Macron nastínil alternativní plányVčera 12:37Lidovci chystali veto, ale ODS přišla s neobvyklou fintou. Jak Senát promlčel partnerství pro všechnyVčera 06:53Kam se Sašou? Před 55 lety začalo odcházení Alexandra Dubčeka, jehož sen o satisfakci vůči Husákovi se nikdy nenaplnilVčera 06:30„Tahle knížka je na nic. Musí se zničit.“ Poslední román G. G. Márqueze popisuje srpnová dobrodružství vášnivé čtenářkyVčera 06:30Jako by vám do půllitru žluté limonády někdo hodil sedativa. Nikdy nebudeme s jistotou vědět, jaká byla Iveta BartošováVčera 06:00Web z ruské vlivové sítě žádal o spolupráci Fialův institut. Kontaktoval i SPD16.04 21:07Válečná stezka: Jasná data. Nejen že nám uprchlíci neberou práci, už tu víc odvádějí, než dostávají16.04 20:30Nejdražší bydlení, víc aut dusí jen Varšavu. Praha podle podrobného srovnání měst zatím nepatří na Západ16.04 18:24Stovky kusů těžké techniky, přes milion nábojů. Fiala v USA popsal českou pomoc Ukrajině16.04 18:23Turisty na středním Slovensku dvakrát napadl medvěd. Nejhorší bylo čekat na vrtulník, báli se, že se šelma vrátí16.04 17:47Tváře Ameriky: Až Trump prohraje volby, jeho bublina splaskne a my republikáni si oddechneme16.04 17:34Vývoj bojů (782. den): Velká tanková loupež. Jak se Ukrajincům podařilo ukořistit vzácný ruský tank