Průzkum veřejného mínění

Dva průzkumy krátce po sobě ukazují totéž: Spolu by na začátku jara v eurovolbách prohrálo s hnutím ANO. Podle nejnovějšího šetření by trojkoalice zaostala o šest procentních bodů. Rozdílnou podporu výzkumníci sledují u Starostů.

STEM se zaměřil na nespokojené voliče vládní koalice. Fiala a spol. hrají o bezmála půl milionu lidí, bez nichž se v příštích volbách rozhodně neobejdou. Rozebíráme, co jim vadí a jak by je koaliční strany mohly získat zpět.

Hnutí ANO si podle modelu agentury Ipsos k eurovolbám udržuje náskok před koalicí Spolu. Ta zaostává za svým hlavním sokem i za svým plánem na zisk osmi mandátů. Jako třetí by na startu volební kampaně skončili Starostové.

Dva průzkumy, dva velmi odlišné výsledky hnutí ANO. Proč má jednou Babiš téměř 30 a podruhé skoro 40 procent? Roli hraje řada faktorů včetně toho, jak dokážou sociologové podchytit skupinu nerozhodnutých. Rozebíráme nejnovější modely agentur Kantar CZ a Median.

Únorový model agentury Median je prvním průzkumem za dlouhou dobu, jenž sleduje vedení koaličních stran nad sněmovní opozicí. Byť jde o vedení minimální. Podle výzkumníků také začíná zabírat kampaň Starostů.

Úplně jiný průzkum: podle Medianu ANO stagnuje, rozhodně se neblíží hranici 40 procent. Koaliční strany v únoru získaly v součtu více než opoziční hnutí. Poprvé od ledna poskočili nahoru Starostové.

Osmdesát procent Francouzů si myslí, že sekularismus v jejich zemi je ohrožen. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Odoxa-Backbone Consulting pro deník Le Figaro. Zhruba stejná část společnosti schvaluje zákon zakazující nošení viditelných náboženských symbolů do škol, který Francie přijala téměř přesně před 20 lety.

Mezi důležitá témata v letošních volbách do Evropského parlamentu (EP) budou patřit migrace, bezpečnost a zelená politika. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Ipsos pro ČTK Protext, které dnes na tiskové konferenci představil zástupce agentury Michal Kormaňák.

Babiš dobývá voličský terén, na kterém se mu dosud příliš nedařilo, a luxuje malé protivládní strany. Analyzujeme, jak ovlivní skoro čtyřicetiprocentní preference ANO strategii klíčových hráčů před eurovolbami.

Babišovo hnutí by podle dat Kantaru CZ volilo v únoru 39 procent lidí, tolik procent ANO ještě nemělo. Kde bere lidový miliardář další a další voliče? Filip Titlbach se ve Studiu N ptá analytika a redaktora Jana Tvrdoně.

Andrej Babiš a hnutí ANO se podle premiéra Fialy (ODS) snaží „koncentrovat nové voliče cílenou radikální rétorikou“. Výroky představitelů ANO podle Fialy „popírají západní orientaci naší země a oslabují demokratickou politickou kulturu“. Premiér to napsal na X v reakci na nejnovější volební průzkum, který hnutí ANO přiřadil 39 % hlasů.

Podle výzkumníků je za nynějším posílením hnutí ANO zejména jeden klíčový faktor. Únorová data agentury Kantar CZ ukazují naprostou dominanci Babišova hnutí, silné dřívější pozice se podle průzkumu podařilo Andreji Babišovi ještě rozšířit.

Hnutí ANO zaznamenalo v průzkumech agentury Kantar pro ČT rekordní čísla. V modelu pro sněmovní volby s jednotlivými stranami by získalo 38,5 procenta hlasů. Druhá by skončila ODS s 14,5 procenta, třetí Piráti mají 9,5, čtvrtá SPD 9, pátý STAN 7 procent a šestá TOP 09 má 5 procent.

Se členstvím v Evropské unii je spokojená bezmála polovina Čechů, více než třetina jich vyjadřuje spokojenost s dosavadním fungováním Unie, vyplývá z průzkumu společnosti Ipsos pro Českou tiskovou kancelář (ČTK).

Domácí násilí se může od rodičů přenášet k dětem, ukázal průzkum agentury SocioFactor. Více než třicet procent těch, kteří mají s domácím násilím zkušenost, ať už v roli oběti, původce, nebo svědka, ho zažívají opakovaně – v dětství i dospělosti.

Analýza: Podle agentury Median zamířili ke komunistům někteří voliči ANO. Nejde o masivní přeliv, z pohledu KSČM je ale každý hlas dobrý. Babišovu hnutí naopak může i sebemenší část chybět. Za poklesem ANO a mírným poskočením komunistů je podle sociologů Medianu několik důvodů.

Každý pátý člověk v Česku zaznamenal nepravdivou zprávu o údajně ukrajinském původu vraha z Klánovického lesa, vyplývá z průzkumu agentury Median pro Středoevropskou observatoř digitálních médií při Univerzitě Karlově.

Analýza: Piráti by podle modelu Median přeskočili na druhém místě ODS se ziskem 13 procent. Je za tím kombinace dvou faktorů. Lednové průzkumy naznačily také pozvolné sílení komunistů i to, že start kampaně STAN a Víta Rakušana se do podpory bezprostředně neprojevil.

Kdyby se volby do Poslanecké sněmovny konaly letos v lednu, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 31,5 procenta hlasů. Druzí by byli Piráti se 13 procenty a třetí ODS s 12 procenty. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median. Do Sněmovny by se podle něj dostalo šest politických stran a hnutí.

Představa, že jsou Češi rozdělení na dva tábory, není nijak užitečná a zamlžuje nám schopnost porozumět tomu, co se ve společnosti děje, říká sociolog Martin Buchtík. „Jsme rozbití na střípky,“ tvrdí. A vysvětluje, proč nestačí vést dialog.

S politickou situací v Česku je spokojeno 22 procent lidí, ukázal průzkum Kantaru pro ČT. V listopadu to bylo 16 procent, nejmíň od začátku sledování. (ČTK)

Více než polovina Čechů si podle průzkumu STEM přeje výrazné zpřísnění zbraňových zákonů, čtyři pětiny podporují častější lékařské prohlídky včetně povinných psychotestů. Každý druhý respondent se však domnívá, že k důležitým změnám nedojde.

Současný důchodový systém považuje za spravedlivý 18 procent Čechů, vyplývá z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Opačný názor zastává 45 procent respondentů, nejvíc od začátku zjišťování v roce 2010. (CVVM)

Volby by podle lednového modelu STEM pro CNN Prima News vyhrálo ANO s 33,4 procenta hlasů. Druhá ODS by měla 13,2 procenta, třetí Piráti 11,3 procenta. Lidovce by porazili i komunisté a sociální demokraté, žádná z těchto stran by ale nepřekročila pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny.

Pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) začala v průzkumech veřejného mínění ztrácet podporu. Ačkoli nadále zůstává po konzervativní unii CDU/CSU druhou největší politickou silou v zemi, tempo propadu je podle odborníků rychlé. V Německu se už několik týdnů proti AfD a krajní pravici každý den konají demonstrace.

Volby by v prosinci vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO. Podle volebního modelu Medianu by získalo 35 procent hlasů. Strany vládní koalice by v součtu získaly pouze o 3,5 procentního bodu více. Lidovci by získali jen 2,5 procenta.

Průzkum ukázal, že většina lidí v Česku by podpořila přísnější zbraňovou legislativu. Median dále zjistil, že lidé hodnotí policejní zásah při útoku na FF UK jako „adekvátní, rychlý a profesionální“. Tohoto názoru jsou tři čtvrtiny dotázaných.

Po covidové pandemii se změnilo chování lidí na sociálních sítích. Přibývá těch, kdo se vyhýbají zpravodajskému obsahu, a klesá ochota sdílet na sítích své názory. Vyplývá to z výzkumu vědců z Masarykovy univerzity a institutu Syri.

Většina Čechů nesouhlasí s pomalejším zvyšováním důchodů. Lidé ale zároveň většinou nechtějí sami dávat na penze více peněz prostřednictvím zvýšení daní nebo sociálního pojištění. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění AVČR (CVVM), prováděného loni od konce září do začátku prosince.

Hnutí ANO se daří získávat voliče menších mimosněmovních stran i SPD. Zjistila to agentura Ipsos v šetření pro Seznam Zprávy. Podle průzkumu by od voleb 2021 získalo ANO od Socdem, komunistů, Přísahy a SPD 150 tisíc voličů.

Většina lidí si nemyslí, že změny sazeb DPH sníží náklady na jejich život. Plyne to z bleskového šetření agentury Median pro Český rozhlas. Konkrétně si to myslí 62 procent lidí, 26 procent si pak myslí opak, zbytek neví. (irozhlas)

Na politické scéně panují vhodné podmínky pro novou stranu zaměřenou na zklamané voliče pětikoalice. Spekuluje se o možných plánech Miroslava Kalouska, ten o nich ale mlčí. Podle politologů by byl úspěch případného projektu nejistý.

Volební model Median přinesl dobré zprávy pro vládní strany. Část jejich voličů odmítá přijít k volbám, problémy ale nejsou tak výrazné jako u konkurenčních šetření. ANO dominuje, část koaličních stran ale minulý měsíc podle průzkumu dokázala některé voliče opět oslovit.

Median: v listopadu by volby vyhrálo ANO, druhá by byla ODS a na třetí místo se v průzkumu vrátili Piráti. Opoziční hnutí ANO by získalo 34,5 procenta, vládní ODS 15,5 procenta, což je zlepšení o dva procentní body oproti minulému měření.

Podle nového průzkumu americké televize CBS a agentury YouGov ve státě New Hampshire vzrostla mezi americkými voliči podpora republikánské kandidátky na prezidentku USA Nikki Haley. Ta je nyní s 29 procenty na druhém místě po Donaldu Trumpovi, který má 44 procent.

Podle nového průzkumu televize CBS a agentury YouGov Nikki Haley přeskočila Rona DeSantise a přiblížila se k Donaldu Trumpovi. Graf: CBS News

Vládě podle podzimního šetření CVVM důvěřuje 17 procent lidí, Poslanecké sněmovně o procento více, prezidentovi pak 52 procent. Nejvyšší důvěře se těšili starostové (67 procent) a obecní zastupitelstva (62 procent). S politickou situací bylo spokojeno 10 procent občanů. (CVVM)

Volby by v listopadu podle modelu Ipsos pro Seznam Zprávy vyhrálo hnutí ANO s 34,3 procenta hlasů. Druhá ODS výrazně ztrácí, za ANO zaostává o více než 20 procentních bodů.

Drtivá čísla pro vládu před poločasem – u agentury Kantar CZ ztratila ODS tři procentní body, lidovci jsou na dvou procentech. Úplně spokojen s politickou situací není téměř nikdo. Hnutí ANO zvýšilo náskok.

V listopadu bylo s politickou situací v Česku spokojeno 16 procent lidí, to je nejméně od začátku roku 2021 za doby epidemie koronaviru. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi. Jako špatnou nyní hodnotí politickou situaci 80 procent dotázaných.

Hnutí ANO v listopadovém průzkumu agentury Kantar posílilo, zatímco ODS si na druhém místě pohoršila. Podle výzkumu se na propadu ODS v listopadu podepsalo schvalování konsolidačního balíčku či stávky. Události se také projevují na nízkém výsledku spokojenosti s politickou situací.

Tři pětiny lidí v Polsku nedokážou uvést jméno jediného člověka v nové polské vládě. Vyplývá to z výzkumu mezi polskou populací. Podle něj přesné složení vlády neznají ani voliči strany Právo a spravedlnost, která vyhrála volby.

Lidé v Česku se příliš nezajímají o volby do Evropského parlamentu, ukázal průzkum. Organizace Eurobarometr uvedla, že z EU je zájem Čechů nejnižší, a to 28 procent. Následuje Slovensko s 31 procenty, v čele příčky je Nizozemsko s 69 procenty.

Volby do Sněmovny by v říjnu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 35 procent hlasů. Druhá ODS by získala 13,5 procenta a třetí by skončilo SPD s 10,5 procenta, Piráti by získali devět procent hlasů. Do Sněmovny by se dostaly ještě STAN a TOP 09 se šesti procenty. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median.

Ústavnímu soudu důvěřují asi tři pětiny lidí, prezidentovi Petru Pavlovi pak 52 procent Čechů. Důvěra lidí v Ústavní soud v posledních letech mírně oslabila, důvěra v hlavu státu poklesla od letošního května o pět procentních bodů. Ostatním ústavním institucím věří třetina či méně lidí, ukázal průzkum STEM.

Listopadová data STEM přinesla několik skutečně špatných zpráv pro vládu: SPD na druhém místě, koalice v součtu na 37 procentech, ztráta osmi procentních bodů na ANO s SPD a velmi nízká důvěra. Popisujeme, zda hraje něco i pro vládní koalici.

Podle průzkumu Kantar CZ pro Českou televizi těsná většina lidí nesouhlasí s další vojenskou pomocí Ukrajině. Dosud byla podle agentury většina Čechů pro posílání zbraní napadené zemi.

Analýza: Tomio Okamura před ODS, koaliční strany v součtu jen těsně před ANO. Takový obrázek přinesl listopadový model STEM. Co za tím je? Popisujeme, kam se ztrácejí voliči vládních stran i sílu SPD v tomto modelu.

Analýza: Listopadová data STEM jsou pro vládní koalici jedním z nejhorších průzkumů, které relevantní agentury v tomto volebním období vydaly. Z aktuálního šetření vynikají zejména tři špatné zprávy. Zcela viditelnou je především propad ODS za hnutí SPD Tomia Okamury, data ale ukazují i další problémy.

V listopadovém průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News by drtivě vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33,2 procenta hlasů. Na druhém místě by skončilo SPD s 12 procenty. Dříve druhá ODS by se s 11,6 procenta hlasů ocitla na třetím místě před Piráty, kteří obdrželi 10,2 procenta.

Předseda hnutí SPD na únorové mimořádné schůzi Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů. Foto: ČTK

V říjnovém modelu agentury Kantar se na prvním místě znovu umístilo hnutí ANO, vykázalo ale mírný pokles. Na druhém místě byla ODS, která dosáhla lepšího výsledku než před měsícem, a polepšili si také Piráti a SPD. Do Sněmovny by se dostalo pět stran.

Aktuálně nejčtenější

Klavírista, psycholožka a novinář vás zkusí přesvědčit, proč byste neměli chtít a mít všechnoAI ilustrace: Adobe StockPointa N: Jiří Paroubek i Cyril Svoboda trpí náhlou ztrátou pamětiFoto: UnsplashBulovka zaměnila pacientky a jedna z nich potratila. „Roli mohla hrát jazyková bariéra,“ míní lékařNemocnice Na Bulovce. Foto: Gabriel Kuchta, Deník NDeník N a Spiegel: BIS ukázala na Bystroně z německé AfDPetr Bystron, známá postava krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD). Zdroj: ČTK Vývoj bojů (763. den): Nejnovější ruské nálety způsobily ukrajinské energetice nejhorší škody od začátku válkyHasiči prohledávají dům v Záporoží po ruském raketovém útoku z 22. března. Foto: ProfimediaNejsem poskok Ruska. Peníze mi nikdo z Voice of Europe nenabízel, říká exministr SvobodaCyril Svoboda Foto: Ludvík Hradilek, Deník NBydlí na cool adresách, nosí cool oblečení. Nové romány o životě v New Yorku nadchly sociální sítě. Stojí za přečtení?Ponořit se při čtení do cizích světů... Foto: Eliott Reyna, Unsplash„Dodají mi bojler, který nepotřebuju.“ Firmy nahánějí seniory kvůli štědrým dotacím na solárySolar panels on the roof of the house and blue sky.  Generative AI.Evropští politici na Putinově výplatní pásce. Rusové se pokoušeli z Prahy ovlivnit letošní volbyPopisujeme detaily jedné z největších odhalených ruských vlivových operací posledních let. Ilustrace: Deník N / Adobe StockVývoj bojů (762. den): Jak má vypadat Zelenského linie obrany? Při jejím budování pomáhá i technika ze Slovenska, kterou dohodl FicoFoto: Gabriel Kuchta, Deník NStudio N: Slovensko ve varu. Má větší šanci Korčok, nebo Pellegrini?Korčok vs. Pellegrini. Koláž Studio NStudoval historii kreativity: „Ne že by byla kreativita špatná. Svět ale nejspíš nezachrání“„Dnešní kreativita v sobě obsahuje mnoho starších konceptů. Spojuje je do jednoho celku – ale ne moc koherentním způsobem,“ říká Franklin. Foto: Frankie Cordoba, UnsplashUčí počítače rozumět lidem: Do AI můžete nasypat, co chcete. Vytvoří věci na povrchu krásné, ale obsahově špatněVěra Dvořák na koláži vytvořené AI. Zdroj: archiv Věry DvořákZemřel muž, který nás učil, jak a proč se mýlíme. Daniel Kahneman nikdy nestudoval ekonomii, přesto za ni dostal Nobelovu cenu. OprávněněDaniel Kahneman v roce 2009. Foto: Andreas Weigend, Flickr, CC BY-SA 2.0Netuším, nepamatuju si, neověřuju si, reagují na zjištění BIS čeští politici, kteří dávali rozhovory webu placenému z RuskaFoto: Gabriel Kuchta, Deník N

Nové články Deníku N

09:51Děcka/práce: Dotazník, který vás může upozornit na rakovinu, a matka v cíli nejšílenějšího závodu 08:23BIS ukázala na Bystroně z AfD | Ve FN Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena | Zakladatel burzy FTX dostal 25 let vězení 06:30Za vším hledej ženu. Čtyři aktuální divadelní premiéry o lásce, sexu, ženském těle, emocích a kolektivní paměti 06:30Bydlí na cool adresách, nosí cool oblečení. Nové romány o životě v New Yorku nadchly sociální sítě. Stojí za přečtení?Včera 20:10Deník N a Spiegel: BIS ukázala na Bystroně z německé AfDVčera 19:22Pointa N: Jiří Paroubek i Cyril Svoboda trpí náhlou ztrátou pamětiVčera 18:20Vývoj bojů (763. den): Nejnovější ruské nálety způsobily ukrajinské energetice nejhorší škody od začátku válkyVčera 18:16Sankcionované strojírny ČKD Blansko skončily v insolvenci. Prodej akcií spřízněné společnosti prověřují úřadyVčera 17:28Nejsem poskok Ruska. Peníze mi nikdo z Voice of Europe nenabízel, říká exministr SvobodaVčera 17:24Mapa: Očkování proti černému kašli někde nemají desítky procent dětí. Jak je na tom váš region?Včera 17:24Netuším, nepamatuju si, neověřuju si, reagují na zjištění BIS čeští politici, kteří dávali rozhovory webu placenému z RuskaVčera 16:07Organizátor české účasti na Expu uzavřel smlouvy za 50 milionů, jednu i s firmou na potápění. Patří vlivnému manažeroviVčera 16:02Bulovka zaměnila pacientky a jedna z nich potratila. „Roli mohla hrát jazyková bariéra,“ míní lékařVčera 15:54Francouzský Mistral vytáhl do boje proti obrům ze Silicon Valley. Má podporu MacronaVčera 15:15Jsem součástí systému, který se o ty lidi staral, a dopadlo to blbě, říká ředitel ústavu, kde zemřelo devět klientůVčera 14:02Studio N: Slovensko ve varu. Má větší šanci Korčok, nebo Pellegrini?Včera 13:51Medvěd je na Slovensku znovu volebním tématem, vláda chce dokonce ústavní zákon o odstřeluVčera 13:23Zemřel muž, který nás učil, jak a proč se mýlíme. Daniel Kahneman nikdy nestudoval ekonomii, přesto za ni dostal Nobelovu cenu. OprávněněVčera 12:53Rusko se otevřeně snaží ovlivňovat dění v jiných státech. Politici si to mohli uvědomit dřív, říká analytičkaVčera 12:45Příbuzní obětí požáru ve Vejprtech žádají miliony. V jednom případě patnáct členů rodinyVčera 12:18Firmy zaměstnávající bývalé vězně nebo závislé by mohly získat příspěvek jako ty, které dávají práci handicapovanýmVčera 11:45Slovenská kultura: zrušit, zničit, zadupat do země a hlavně se zbavit podezřelých živlůVčera 11:09Ruský lékař, který pomáhá ukrajinským vojákům: „Putina bych ošetřil. Pak bych si sundal plášť a uškrtil ho“Včera 10:44Hraniční porucha osobnosti je jako jízda na splašeném koni, říká psycholožkaVčera 10:43„Když jsem se snažil běžně fungovat, zhroutil jsem se.“ Mladí lidé přibližují život s hraniční poruchou osobnostiVčera 07:31Klavírista, psycholožka a novinář vás zkusí přesvědčit, proč byste neměli chtít a mít všechnoVčera 07:28Revoluce, která lidstvo změnila a dál měníVčera 06:40„Dodají mi bojler, který nepotřebuju.“ Firmy nahánějí seniory kvůli štědrým dotacím na soláryVčera 06:30Spisovatel musí žít na dně a pohlížet vzhůru – a nikdy ne naopak. Před 110 lety se narodil Bohumil HrabalVčera 06:18Anna Šabatová, neokázalý dříč, u něhož se slabí mohli a stále mohou spolehnout, že se na ně nevykašle