Nehody

Na železničním koridoru mezi Českými Budějovicemi a Olbramovicemi dnes časně ráno ve stanici Soběslav srazil vlak člověka. Provoz na hlavní trati byl mezi Veselím nad Lužnicí a Planou nad Lužnicí zastavený, omezení má podle odhadů trvat asi do 08.00.

Provoz na D1 u Brna na 187. kilometru ve směru na Ostravu zastavila nehoda dvou nákladních vozů. Jeden z řidičů na místě zemřel. Místo nehody lze s obtížemi objíždět přes blízkou benzinku. Řidiči mají počítat se zdržením a kolonami, píše policie na síti X.

Na silnici Plzeň – Karlovy Vary poblíž obce Krsy se čelně srazily dva osobní vozy. Středně a lehce je zraněno devět lidí, z toho čtyři děti ve věku pěti až osmi let. Silnice je uzavřená. V oblasti je zřejmě hustá mlha.

Na silnici I/3 u obce Bystřice na Benešovsku se dnes odpoledne postupně srazila čtyři auta. Zraněno je deset lidí, z toho sedm vážně. Mezi zraněnými byly čtyři děti. Silnice je tam uzavřena. Kvůli vyššímu počtu zraněných byl aktivován traumaplán.

U Nezdenic na Uherskohradišťsku dnes ráno vlak srazil a usmrtil člověka. V úseku mezi Nezdenicemi a zastávkou Újezdec u Luhačovic byl kvůli nehodě zastaven provoz vlaků. Vyplývá to z informací na webech Správy železnic a Českých drah.

Počet nehod na železničních přejezdech byl letos v lednu oproti loňsku téměř dvojnásobný. Z deseti stoupl na 18. Zemřeli při nich dva lidé, loni tři. (ČTK)

V polské obci Golembie nedaleko hranic s Ukrajinou se v noci na dnešek převrátil autobus, ve kterém bylo šest desítek cestujících a dva řidiči. Dvě desítky lidí skončily v nemocnici. S odvoláním na polské hasiče a policisty o tom informovala polská média. Podle stanice TVN 24 byli v autobuse ukrajinští občané.

Po střetu vlaku s nákladním autem na Karvinsku bylo podle Správy železnic zraněno 19 lidí. Strojvedoucí zemřel. Ve vlaku bylo přes 60 cestujících.

Nehoda vlaku a nákladního auta. Foto: Policie ČR

Při úterní nehodě letadla se zaměstnanci diamantového dolu na severu Kanady zahynulo šest lidí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zdroj blízký vyšetřování.

Loni policisté zaznamenali 94 945 dopravních nehod, o 3515 méně než v roce 2022. Zemřelo při nich 455 lidí, o jednoho více než o rok dříve. Přibylo zraněných, o 1501 na 25 687 lidí. Počet obětí je druhý nejnižší od roku 1961, odkdy jsou k dispozici statistiky. (ČTK)

Srážka letadel na tokijském letišti Haneda byla nejspíš způsobena selháním lidského faktoru, roli nicméně mohl sehrát i výpadek klíčového bezpečnostního zařízení blízko ranveje. Popisujeme zjištění z přepisu komunikace s posádkami a letištní dokumentace.

Trosky letadla pobřežní stráže na letišti v Tokiu. Foto: ČTK, Kento Nara

Při dopravních nehodách v Česku letos zemřelo 461 lidí, o sedm víc než loni, vyplývá z předběžných informací policie. Loňský počet obětí byl ale nejnižší v historii policejní statistiky od roku 1961 a letošek je podle počtu usmrcených na silnicích třetím nejméně tragickým rokem.

Na jižním předměstí Paříže v obci Villejuif dnes večer spadlo malé sportovní letadlo přímo mezi bytové domy. Všichni tři členové posádky byli s vážnými zraněními převezeni do nemocnice, ale jsou mimo ohrožení života.

Dva studenti se zranili, když autobus na Šumpersku sjel do příkopu. Vůz uklouzl na ledovce a zůstal nakloněný. Hrozilo, že se převrátí, cestující proto rozbili okna a vylezli. Autobus převážel 49 studentů a tři učitele.

Hromadná dopravní nehoda čtyř vozidel u obce Běstviny na Rychnovsku si dnes ráno vyžádala tři zraněné. Ženu ve vážném stavu přepravil vrtulník do nemocnice. Silnice I/14 je v místě nehody uzavřená.

Rychlík jedoucí z Klatov do Plzně srazil dnes dopoledne na trati v Dehtíně na Klatovsku dva koně. Obě zvířata usmrtil. Cestujícím ve vlaku se nic nestalo, provoz na železnici stojí, řekl ČTK velící důstojník hasičů Petr Ježek. České dráhy zavedly náhradní autobusy.

Dálnice D1 je ve směru na Brno na Vysočině neprůjezdná. Na místě zasahuje vrtulník u nehody motocyklu. (HZS Kraje Vysočina)

U Podhořan u Ronova na Chrudimsku havaroval kluzák. Pilot bezmotorového letounu se katapultoval, nebyl zraněn, uvedla dnes policie na sociální síti X. Dechová zkouška na alkohol u něj byla negativní.

Provoz rychlíkové trati Kolín-Havlíčkův Brod je zastaven. Nákladní vůz strhnul u Golčova Jeníkova trakční vedení obou kolejí. Opravy potrvají celý den.

Osobní vlak u Benešova v úseku Senohraby – Čerčany se srazil se stromem spadlým na trať. Nedošlo k žádnému zranění. Provoz na trati je zastaven. (České dráhy)

Šest lidí zemřelo poté, co se letadlo typu business jet během cesty z Las Vegas do jižní Kalifornie při příletu k letišti zřítilo na louku. Letadlo následně zachvátily plameny, uvedly úřady. Všech šest cestujících bylo okamžitě prohlášeno za mrtvé, příčiny havárie jsou zatím neznámé. (ABC)

Za dnešek hasiči evidují už přes 140 požárů. Ve více než polovině případů hořela pole a travní porost, stohy nebo posekaná strniště. Hasiči připomínají lidem, ať jsou maximálně opatrní a nerozdělávají oheň v přírodě. (Hasiči ČR)

Požár pole u jihočeských Čimelic. Foto: Matěj Cígner

Na dálnici D2 přímo na státní hranici se Slovenskem ve směru do Česka se srazily dnes ráno dva kamiony. Dálnice je momentálně uzavřená, na místě zasahují slovenské záchranné složky. Předpokládané omezení je do 10.30.

Za nehodou historického stíhacího letounu, který havaroval loni při leteckém dni v Chebu, stojí nezvládnutý manévr pilota. Vyšetřovatelé vyloučili závadu nebo poruchu letadla. Osmapadesátiletý muž, který letoun řídil, s ním narazil do země a zemřel. (ČTK)

V Montaně poblíž města Columbus se zhroutil železniční most. Na místě vykolejil nákladní vlak a spadl do řeky Yellowstone, z vraku údajně uniká do vody palivo. V oblasti byla zavedena preventivní opatření, bezprostřední ohrožení okresu Yellowstone nehrozí. Celá posádka vlaku je v pořádku. (Fox)

U letiště v Havlíčkově Brodě se krátce po druhé hodině zřítilo letadlo ultralight. Stroj začal hořet, pilot na místě zemřel. U události jsou složky IZS. (Policie ČR)

Ve Stráži nad Nisou na Liberecku se srazil osobní vlak s nákladním automobilem převážejícím bagr. Na místě je podle policie 19 zraněných, z toho devět lidí utrpělo těžká zranění. Příčina vzniku události zatím není jasná. (Policie ČR)

Na okraji Domažlic narazil osobní automobil do betonového mostku. Zranilo se pět lidí, z toho čtyři děti, které utrpěly středně těžká a lehká zranění.

V Letohradě v pátek večer zemřel mladík po zásahu proudem poté, co se chtěl se skupinou mladých vyfotit na odstaveném vagoně. Další zasažený proudem skončil v nemocnici.

Na dálnici D5 ve směru na Rozvadov hoří na 112. kilometru dodávka. Provoz je na místě zcela zastaven, začínají se tam tvořit kolony. (Policie ČR)

Řidič, který opilý a ve vysoké rychlosti loni v Bratislavě usmrtil pět lidí, u soudu přiznal vinu. Podle obžaloby mu hrozí doživotí. (ČTK)

Indický premiér dnes pojede na místo srážky vlaků a navštíví zraněné v nemocnici, svolal též mimořádné vládní jednání, uvedla indická agentura ANI.

Při nejhorší železniční nehodě v Indii v tomto století zemřelo v pátek ve státě Urísa nejméně 288 lidí a dalších 900 utrpělo zranění. Pokračují záchranné práce, na nichž se podílí stovky lidí, a očekává se, že počet obětí dále poroste.

Nehoda v Indii. Foto: ČTK, AP

Provoz na trati z Chebu do Mariánských Lázní je podruhé během jednoho měsíce zastaven kvůli srážce vlaku s bagrem. K podobné nehodě prakticky na stejném místě došlo 7. května. (Zdopravy)

Na slovenské dálnici D2 z Bratislavy směrem do Česka se srazil kamion s autobusem. Při nehodě se zranilo minimálně 37 lidí, na místě jsou záchranné složky. Dálnice je ve směru na Česko zavřená, příčiny a okolnosti nehody zatím nejsou známé. (TN)

Dálnice D1 je na 60. kilometru ve směru na Prahu uzavřená kvůli nehodě tří motocyklů, řekla policejní mluvčí Michaela Richterová. Všichni řidiči jsou zřejmě zranění, na dálnici přistává vrtulník. Zatím není jasné, jak dlouho bude dálnice uzavřená.

Hasiči v Praze na Dvořákově nábřeží zasahují u potápějící se výletní lodi. Všichni lidé jsou podle hasičů v bezpečí mimo plavidlo. (Hasiči Praha)

V dubnu při dopravních nehodách na českých silnicích zemřelo dosud 32 lidí. Meziročně je to o osm obětí méně. Od začátku roku zatím policisté evidují 139 obětí dopravních nehod, loni jich za stejné období bylo o šest méně.

Ve stanici Můstek dnes ráno usmrtila souprava metra člověka, který si podle prvotních informací policie lehl na koleje. Provoz linky A pražského metra je obousměrně přerušený mezi Náměstím Míru a Dejvickou.

Za únorovou srážku dvou vlaků v Řecku, při které zahynulo 57 lidí, nesou zodpovědnost provozovatel drážní infrastruktury OSE, železniční dopravce Hellenic Train a jejich zaměstnanci. Uvádí to zpráva trojčlenné komise odborníků, kterou dnes představilo řecké ministerstvo dopravy.

Policie řeší kuriózní nehodu na kolejišti mezi Libercem a Tanvaldem, kde měl osobní vlak srazit muže. Ten potom vstal a z místa odešel neznámo kam. Na linku 158 to ohlásil sám strojvedoucí. Po muži se pátrá. Trať je uzavřena. (Policie ČR)

Ilustrační foto: Petr Kučera

Po nehodě vlaku v americké Minnesotě začalo hořet několik vagonů, které převážely etanol a kukuřičný sirup. Místní úřady v okrese Kandiyohi vyzvaly obyvatele k evakuaci kvůli nebezpečí toxických zplodin. Zatím nejsou známa žádná zranění. (CBS)

Nehoda zastavila dnes provoz na železniční trati mezi Českými Budějovicemi a Prahou. V úseku mezi Soběslaví a Planou nad Lužnicí na Táborsku srazil vlak člověka. Sražený člověk utrpěl podle prvních informací zranění.

V Řecku se dnes po třech týdnech opět rozjely vlaky. Železniční doprava v zemi se zastavila den po srážce vlaků z 28. února, která si vyžádala 57 obětí a desítky zraněných. Devět z nich je stále v nemocnici, informovala dnes agentura AP.

Přes 50 000 lidí v Řecku demonstruje, zejména kvůli srážce vlaků z minulého týdne, píše AFP. Mnohé odbory stávkují, ochromena je MHD v Aténách. (ČTK)

Přednosta železniční stanice řeckého města Larisa, který čelí obvinění ze selhání, jež vedlo k úternímu tragickému vlakovému neštěstí ve středním Řecku, byl vzat do vazby, píše agentura AFP.

Policisté z dálničního oddělení v Rudné u Prahy dnes ráno na dálnici D5 pronásledovali řidiče osobního auta, který na sebe upozornil neobvyklou jízdou zčásti v odstavném pruhu.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis dnes požádal o odpuštění rodiny obětí vlakového neštěstí, které si ve středním Řecku v úterý vyžádalo desítky mrtvých.

Srážka osobního automobilu s chodcem dnes večer zastavila provoz na dálnici D2 u Brna ve směru na Lanžhot. Dálnice byla uzavřena ve 20.45, řidiči na ni mohou najíždět až na třetím kilometru v Chrlicích.

Při tragické nehodě dvou vlaků na severu Řecka zemřelo nejméně 26 lidí a dalších 85 bylo zraněno. Mluvčí řeckých hasičů Vassilis Varthakogiannis popsal, že krátce před půlnocí místního času se nedaleko města Larissa srazil nákladní vlak s osobním, který vezl přes 350 lidí. (CNN)

Aktuálně nejčtenější

Deník N a Spiegel: BIS ukázala na Bystroně z německé AfDPetr Bystron, známá postava krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD). Zdroj: ČTK Pointa N: Jiří Paroubek i Cyril Svoboda trpí náhlou ztrátou pamětiFoto: UnsplashVývoj bojů (763. den): Nejnovější ruské nálety způsobily ukrajinské energetice nejhorší škody od začátku válkyHasiči prohledávají dům v Záporoží po ruském raketovém útoku z 22. března. Foto: ProfimediaNejsem poskok Ruska. Peníze mi nikdo z Voice of Europe nenabízel, říká exministr SvobodaCyril Svoboda Foto: Ludvík Hradilek, Deník NBulovka zaměnila pacientky a jedna z nich potratila. „Roli mohla hrát jazyková bariéra,“ míní lékařNemocnice Na Bulovce. Foto: Gabriel Kuchta, Deník NEvropští politici na Putinově výplatní pásce. Rusové se pokoušeli z Prahy ovlivnit letošní volbyPopisujeme detaily jedné z největších odhalených ruských vlivových operací posledních let. Ilustrace: Deník N / Adobe StockZemřel muž, který nás učil, jak a proč se mýlíme. Daniel Kahneman nikdy nestudoval ekonomii, přesto za ni dostal Nobelovu cenu. OprávněněDaniel Kahneman v roce 2009. Foto: Andreas Weigend, Flickr, CC BY-SA 2.0„Dodají mi bojler, který nepotřebuju.“ Firmy nahánějí seniory kvůli štědrým dotacím na solárySolar panels on the roof of the house and blue sky.  Generative AI.Ruský lékař, který pomáhá ukrajinským vojákům: „Putina bych ošetřil. Pak bych si sundal plášť a uškrtil ho“Ruský lékař Andrej Volna odsoudil agresi vůči Ukrajině a jezdí tam léčit vojáky i civilisty. Foto: archiv Andreje VolnyStudio N: Slovensko ve varu. Má větší šanci Korčok, nebo Pellegrini?Korčok vs. Pellegrini. Koláž Studio NByli jsme v té třídě, to byl moment, který mě nejvíce zasáhl, říká lékař, který ošetřoval zraněné po útoku na fakultěFoto: Marie Dámková, Deník NVývoj bojů (761. den): Ukrajinci sestřelili další „nesestřelitelnou“ ruskou raketuUkrajinští vojáci u Avdijivky. Foto: Ercin Erturk / Anadolu Agency / ABACAPRESS.COM / ČTKVývoj bojů (762. den): Jak má vypadat Zelenského linie obrany? Při jejím budování pomáhá i technika ze Slovenska, kterou dohodl FicoFoto: Gabriel Kuchta, Deník NNetuším, nepamatuju si, neověřuju si, reagují na zjištění BIS čeští politici, kteří dávali rozhovory webu placenému z RuskaFoto: Gabriel Kuchta, Deník NEuropean politicians on Putin’s payroll. Russians attempted to influence European elections from PraguePopisujeme detaily jedné z největších odhalených ruských vlivových operací posledních let. Ilustrace: Deník N / Adobe Stock

Nové články Deníku N

20:10Deník N a Spiegel: BIS ukázala na Bystroně z německé AfD 19:22Pointa N: Jiří Paroubek i Cyril Svoboda trpí náhlou ztrátou paměti 18:20Vývoj bojů (763. den): Nejnovější ruské nálety způsobily ukrajinské energetice nejhorší škody od začátku války 18:16Sankcionované strojírny ČKD Blansko skončily v insolvenci. Prodej akcií spřízněné společnosti prověřují úřady 17:28Nejsem poskok Ruska. Peníze mi nikdo z Voice of Europe nenabízel, říká exministr Svoboda 17:24Mapa: Očkování proti černému kašli někde nemají desítky procent dětí. Jak je na tom váš region? 17:24Netuším, nepamatuju si, neověřuju si, reagují na zjištění BIS čeští politici, kteří dávali rozhovory webu placenému z Ruska 16:07Organizátor české účasti na Expu uzavřel smlouvy za 50 milionů, jednu i s firmou na potápění. Patří vlivnému manažerovi 16:02Bulovka zaměnila pacientky a jedna z nich potratila. „Roli mohla hrát jazyková bariéra,“ míní lékař 15:54Francouzský Mistral vytáhl do boje proti obrům ze Silicon Valley. Má podporu Macrona 15:15Jsem součástí systému, který se o ty lidi staral, a dopadlo to blbě, říká ředitel ústavu, kde zemřelo devět klientů 14:02Studio N: Slovensko ve varu. Má větší šanci Korčok, nebo Pellegrini? 13:51Medvěd je na Slovensku znovu volebním tématem, vláda chce dokonce ústavní zákon o odstřelu 13:23Zemřel muž, který nás učil, jak a proč se mýlíme. Daniel Kahneman nikdy nestudoval ekonomii, přesto za ni dostal Nobelovu cenu. Oprávněně 12:53Rusko se otevřeně snaží ovlivňovat dění v jiných státech. Politici si to mohli uvědomit dřív, říká analytička 12:45Příbuzní obětí požáru ve Vejprtech žádají miliony. V jednom případě patnáct členů rodiny 12:18Firmy zaměstnávající bývalé vězně nebo závislé by mohly získat příspěvek jako ty, které dávají práci handicapovaným 11:45Slovenská kultura: zrušit, zničit, zadupat do země a hlavně se zbavit podezřelých živlů 11:09Ruský lékař, který pomáhá ukrajinským vojákům: „Putina bych ošetřil. Pak bych si sundal plášť a uškrtil ho“ 10:44Hraniční porucha osobnosti je jako jízda na splašeném koni, říká psycholožka 10:43„Když jsem se snažil běžně fungovat, zhroutil jsem se.“ Mladí lidé přibližují život s hraniční poruchou osobnosti 07:31Klavírista, psycholožka a novinář vás zkusí přesvědčit, proč byste neměli chtít a mít všechno 07:28Revoluce, která lidstvo změnila a dál mění 06:40„Dodají mi bojler, který nepotřebuju.“ Firmy nahánějí seniory kvůli štědrým dotacím na soláry 06:30Spisovatel musí žít na dně a pohlížet vzhůru – a nikdy ne naopak. Před 110 lety se narodil Bohumil Hrabal 06:18Anna Šabatová, neokázalý dříč, u něhož se slabí mohli a stále mohou spolehnout, že se na ně nevykašle 06:00Festival Pop Messe oznamuje Sleaford Mods, Gus Gus i Ecstasy of St. Theresa. Rozšiřuje se na tři dny a stěhuje se na Velodrom 06:00Ustála skandály, využila krizí a vstala z mrtvých. Rakouská krajní pravice půl roku před volbami míří k vítězstvíVčera 22:15„Nečeká se řežba.“ Fiala dostal nominace na šéfa ODS ze všech krajů, šance do vedení má DecroixVčera 21:56Reportáž: Proruský politik ze sankčního seznamu domů nepřišel. Jeho blízcí vynášeli tašky