Covid-19

Stovka plicních ventilátorů, které byly vyrobeny v době covidové epidemie, by mohla pomáhat na Ukrajině. Vláda ve středu projedná, zda je stát jako nepotřebný dar vrátí výrobci. Vyplývá to z materiálu pro středeční jednání vlády.

Americké Centrum pro kontrolu nemocí zrušilo povinnou pětidenní izolaci v případě onemocnění covidem. Lidé s respiračními onemocněními se mohou vrátit ke každodenním činnostem, pokud jsou alespoň 24 hodin bez horečky a bez pomoci léků. (NY Times)

Nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest v ČR dál ubývá, minulý týden jich bylo 1480 na 100 000 obyvatel, což je mezitýdenní pokles asi o 13,6 procenta. Mezi všemi respiračními infekcemi ubylo o třetinu chřipky i covidu-19.

Italský parlament schválil vytvoření komise, která bude vyšetřovat reakci bývalé vlády na pandemii covidu-19. Krok kritizují opoziční strany, které byly v té době u moci, v obavách, že se z vyšetřování stane politický hon na čarodějnice.

Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce nemusí platit více než milion korun za leteckou přepravu ochranných pomůcek z Číny v době epidemie covidu-19, uvedl web iRozhlas. S komorou se na prominutí dluhu dohodlo ministerstvo vnitra.

Jaroslav Tvrdík. Foto: ČTK

Nemocných s chřipkovými onemocněními přibylo v ČR od předchozího týdne o více než 50 procent. U respiračních nemocí lékaři zaznamenali celkově nárůst o 11 procent. Na sociální síti X o tom informovala Hygienická služba ČR, jejíž profil spravuje ministerstvo zdravotnictví.

V Praze přibylo infekcí dýchacích cest od předchozího týdne o více než 30 procent, nemocných je 1774 na 100 000 obyvatel. Vyplývá to z informací na webu pražské hygienické stanice. Na celostátní úrovni byla dosažena hranice chřipkové epidemie.

Ministerstvo zdravotnictví obdrželo během tří let 123 žádostí o kompenzaci následků očkování proti covidu-19. Odškodnění nepřiznalo nikomu. Požadované náhrady za zdravotní komplikace se pohybují v rozmezí od osmnácti tisíc po sto milionů korun.

Vakcíny proti covidu-19 zachránily v regionu Evropy nejméně 1,4 milionu lidí, řekl regionální ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu Hans Kluge. Připomněl, že virus mezi lidmi stále zůstává. Zranitelná část populace by se nadále měla pravidelně očkovat. (AFP/WHO)

Ministerstvo zdravotnictví se chce podle zjištění Deníku N více zaměřit na péči o pacienty, kteří se potýkají s dlouhodobými následky covidu. Cílem je zlepšit diagnostiku i léčbu. Problematikou se bude zabývat pracovní skupina lékařů.

Po covidové pandemii se změnilo chování lidí na sociálních sítích. Přibývá těch, kdo se vyhýbají zpravodajskému obsahu, a klesá ochota sdílet na sítích své názory. Vyplývá to z výzkumu vědců z Masarykovy univerzity a institutu Syri.

Vyšší počty nakažených covidem-19 se dají očekávat v únoru a hlavně v březnu. Zřejmě už nezbývá v populaci moc lidí, kteří covid dosud neprodělali nebo nejsou očkovaní, takže nějaké protilátky mají.

Dlouhodobé dopady covidu-19 jsou stále záhadou pro lékaře i pacienty. Takzvaný long covid se projevuje únavou, potížemi s dýcháním, zamlžením mozku, bolestmi kloubů či dlouhodobou ztrátou čichu a chuti.

Na hydroxychlorochin, který na covid doporučoval i tehdejší prezident USA Donald Trump, zemřelo podle francouzské analýzy až 17 tisíc lidí v šesti zemích. Hydroxychlorochin je lék proti malárii, který byl v počáteční fázi pandemie předepisován k léčbě.

Ze 39 milionů dávek vakcín proti covidu-19, které ČR nakoupila, bylo podle ministerstva zdravotnictví využito 19 milionů. Zlikvidováno bylo 12 milionů a darováno 4,2 milionu dávek. (ČTK)

Ve Vietnamu začal soud s exministrem zdravotnictví a dalšími 37 lidmi včetně exstarosty Hanoje. Jsou obviněni v takzvaném skandálu Viet A: obří korupční aféře kolem předražených testů na covid.

Viet A na předražených testech podle odhadů vydělala v přepočtu skoro čtyři miliardy korun; pětina z toho skončila v rukách uplacených politiků. Foto: BBbirdZ, Adobe Stock

Nemocí dýchacích cest v Česku v předvánočním týdnu ubylo proti předchozímu týdnu o osm procent. Lidí s pozitivním testem na covid je o 13,5 procenta méně. (ČTK)

V Česku se šíří nejnakažlivější varianta covidu, která tu zatím kdy byla. Přibývá i případů chřipky a dalších nemocí. Největší nárůst nemocnosti je u nejmenších dětí. Popisujeme, v jakých případech má smysl se testovat.

Rozsudek Nejvyššího správního soudu, který označil kontroly covid pasů za nezákonné, otevírá prostor pro vymáhání udělených pokut. Deníku N to řekla právnička, která žalobu vypracovala. Kolik pokut úřady udělily, ministerstvo zdravotnictví neví.

Ministerstvo zdravotnictví očekává, že počet nakažených covidem bude do Vánoc stoupat, další růst přijde v lednu. V nemocnicích je tisíc nakažených, většina ale není hospitalizovaná kvůli covidu. (ČTK)

Britský premiér Rishi Sunak dnes hájil přístup svého předchůdce Borise Johnsona k pandemii nemoci covid-19. Odmítl, že by Johnson vládu vedl chaoticky. Sunak, který byl v době vrcholící krize ministrem financí, řekl, že jeho prioritou bylo udržet pandemickou ekonomiku nad vodou.

Lidí s pozitivním testem na covid-19 přibylo podle dat ministerstva zdravotnictví v uplynulém týdnu ve srovnání s týdnem předcházejícím o více než čtvrtinu. Loni v prvních deseti prosincových dnech bylo nakažených 8100, letos téměř 13 500. Testuje se ale asi o třetinu méně.

Kontroly aplikací čTečka za koronavirové pandemie byly podle Nejvyššího správního soudu (NSS) v rozporu se zákonem. Podle rozsudku soudu totiž kontrolující osoba mohla získat citlivé osobní údaje o zdravotním stavu dotyčného.

Lékaři v Česku nyní předepisují kolem 4000 balení antivirových léků na covid-19 za týden. Užívají je zřejmě i pacienti, kteří nemají vážné riziko. Novinářům to dnes řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Na dotaz ČTK doplnil, že omezení předepisování těchto léků ale ministerstvo nechystá.

Bývalý britský premiér Boris Johnson dnes prohlásil, že je mu hluboce líto ztrát na životech v souvislosti s nemocí covid-19. Řekl to, když svědčil při vyšetřování vládní reakce na koronavirovou pandemii. Johnson také připustil, že vláda „udělala některé věci špatně“, ale snažila se podle něj učinit maximum.

Miliardy z programu Antivirus na udržení pracovních míst v době covidu-19 dostaly od státu i firmy, kterým rostl zisk a počet zaměstnanců. V jednom ze tří režimů programu stát navíc nesl téměř sto procent nákladů na udržení pracovních míst, což bylo proti zásadě uplatňované v EU, ukázala prověrka NKÚ.

Život se po covidu-19 zase prodlužuje, doba dožití může letos být u mužů 77 let a u žen 83 let. Jsou to dosud nejlepší hodnoty, zjistil předběžně Český statistický úřad. (ČTK)

Nemocí dýchacích cest přibylo od předchozího týdne zhruba o 13 procent, u chřipkových onemocnění o 125 procent. Hygienická služba ČR na síti X napsala, že ČR u chřipkových onemocnění je na začátku nepříznivé epidemiologické situace.

V Ústeckém kraji je aktuálně hospitalizováno 66 pacientů s nemocí covid-19. Je to nejvíce za letošní rok. Většinou leží s koronavirem ve zdravotnických zařízeních pacienti starší 60 let. Mezi hospitalizovanými je pět dětí.

Čínské nemocnice se snaží zvládnout nápor nemocných a WHO chce od Pekingu víc informací o „nediagnostikovaném zápalu plic“ – ano, to už tu jednou bylo. Ale to neznamená, že se v Číně šíří „záhadný nový virus“, nebo dokonce nový covid. Vysvětlujeme proč.

Současný britský premiér Rishi Sunak během pandemie covidu-19 údajně tvrdil, že vláda má „prostě nechat lidi umírat“, než aby ochromila fungování celé země lockdownem. Tento postoj zastával tehdejší ministr financí Sunak podle poradce bývalého premiéra Borise Johnsona Dominika Cummingse.

Přes nárůst počtu případů nákazy covidem se významně nezvyšují počty hospitalizovaných v těžkém stavu. Intenzivní péči jich potřebuje méně než 40. Od září se proti covidu-19 nechalo očkovat téměř 300 000 obyvatel ČR, informovalo ministerstvo zdravotnictví.

Nejvyšší správní soud se bude muset potřetí zabývat opatřením z roku 2021, které nařizovalo, že do škol smí pouze žáci s negativním testem na covid, očkováním nebo prodělanou nemocí. Stížnost podávají zástupci dětí, které měly potvrzené protilátky, ty však opatření nezahrnovalo.

Americká společnost WeWork, která byla postavena na sdílení kancelářských prostor, vyhlásila na území USA a Kanady bankrot. Společnost vykázala závazky v rozmezí od 10 do 50 miliard dolarů. Ještě v roce 2019 byla ohodnocena na 47 miliard dolarů. (CNBC)

Pandemie covidu-19 dlouhodobě poškodila mentální schopnosti a paměť lidí starších 50 let, uvedli vědci v britské studii, kterou zveřejnili v odborném časopise Lancet Healthy Longevity. Trend pozorovali také u těch, kteří se nemocí nenakazili. (Guardian)

Ministerstvo zdravotnictví chce v rozpočtu na příští rok nejvíc šetřit na investicích a vakcínách na covid. U investic chce využít nevyčerpané peníze z letošního roku. (ČTK)

Ve věku 60 let dnes zemřel přední čínský epidemiolog Wu Cun-jou, který pomáhal při prosazování politiky nulového covidu, jež v době pandemie v Číně na dlouhá období ochromila život celých měst a uzavřela v domovech miliony lidí.

Nejvyšší soud (NS) potvrdil jeden z rozsudků nad Patrikem Tušlem, který mu vynesl patnáctiměsíční trest vězení. Tušl telefonicky vydíral ženu, která spravovala facebookovou skupinu namířenou proti dezinformátorům, a vyhrožoval strážníkovi, jenž po něm v autobuse vyžadoval nošení respirátoru.

Společnost BioNTech odepsala ze svého účetnictví 900 milionů eur (22 miliard korun). Jedná se především o materiál, který společnost koupila v souvislosti s výrobou vakcín proti koronaviru. Poptávka po nich ale byla nižší, než se očekávalo. Akcie firmy reagovaly poklesem. (FT)

Po covidu přibylo onkologicky nemocných pacientů, kteří se aktivně zajímají o možnosti léčby. Podle Nadace pro výzkum rakoviny ale informace častěji hledají na internetu a někteří mají tendenci podléhat dezinformacím. (ČT24)

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek apeluje na zranitelné skupiny, aby se nechaly naočkovat na covid a chřipku najednou u svého praktického lékaře. Zranitelnými skupinami jsou především senioři a pacienti s přidruženými onemocněními.

Česká obchodní inspekce a Státní ústav pro kontrolu léčiv uložily pokuty ve výši 750 tisíc korun brněnské firmě Bakter Medical, která v době pandemie lhala ohledně českých antigenních testů. Pokutu zatím nikdo nezaplatil. (Seznam Zprávy)

V právním sporu o práva duševního vlastnictví mezi vývojáři vakcín proti koronaviru Curevac a BioNTech německý soud plánuje počkat na rozhodnutí Německého patentového a ochranného úřadu a Evropského patentového úřadu, než vydá rozsudek.

U lidí žijících s dlouhým covidem, kteří byli kvůli těžkému průběhu nemoci hospitalizováni, je podle nové britské studie vyšší pravděpodobnost poškození některých vnitřních orgánů. Napsal o tom dnes zpravodajský web BBC.

Následkům těžkého covidu-19 čelí do deseti procent pacientů, vyplývá ze studie Fakultní nemocnice Hradec Králové. Nemocní se potýkají s dýchacími problémy. (ČTK)

„Pokud by stát měl v budoucnu přijmout obdobná opatření na základě krizového zákona, měl by být podstatně opatrnější,“ popisuje právník, co pro stát znamená čerstvý rozsudek Nejvyššího soudu týkající se náhrady škody za covidová opatření.

V sídle ruské vlády se opět bude muset nosit rouška a platí i další dočasná preventivní opatření, zavedená kvůli sezonnímu růstu výskytu infekcí dýchacích cest, chřipky a covidu-19, oznámila státní agentura TASS s odvoláním na tiskovou službu vlády.

Nejvyšší soud vyhověl firmě, která žalovala stát o náhradu škody kvůli covidovým opatřením. Jde o přelomové rozhodnutí, dosud byla praxe opačná a soudy podobné nároky zamítaly. Ministerstvo vnitra se však nárůstu žalob neobává. Podle právních expertů by ale stát měl být do budoucna opatrnější.

Studio N: Počty nakažených covidem v Česku pomalu rostou. V Evropě se navíc šíří nová varianta, přezdívaná pirola. Musíme se připravit na další vlnu? Kdy se jít očkovat? A zmizí někdy covid natrvalo? Filip Titlbach se ptá Ivy Bezděkové a Petra Koubského.

Mezi odpůrci očkování vyvolal velkou pozornost vědecký článek religionisty z FF UK Radka Chlupa. Hájí v něm vědce, kteří stáli proti většinovému konsenzu ohledně vakcín. Dopouští se ale řady zjednodušení. S jeho textem polemizuje Jan Moláček.

Aktuálně nejčtenější

Pointa N: Jiří Paroubek i Cyril Svoboda trpí náhlou ztrátou pamětiFoto: UnsplashDeník N a Spiegel: BIS ukázala na Bystroně z německé AfDPetr Bystron, známá postava krajně pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD). Zdroj: ČTK Nejsem poskok Ruska. Peníze mi nikdo z Voice of Europe nenabízel, říká exministr SvobodaCyril Svoboda Foto: Ludvík Hradilek, Deník N„Dodají mi bojler, který nepotřebuju.“ Firmy nahánějí seniory kvůli štědrým dotacím na solárySolar panels on the roof of the house and blue sky.  Generative AI.Vývoj bojů (763. den): Nejnovější ruské nálety způsobily ukrajinské energetice nejhorší škody od začátku válkyHasiči prohledávají dům v Záporoží po ruském raketovém útoku z 22. března. Foto: ProfimediaEvropští politici na Putinově výplatní pásce. Rusové se pokoušeli z Prahy ovlivnit letošní volbyPopisujeme detaily jedné z největších odhalených ruských vlivových operací posledních let. Ilustrace: Deník N / Adobe StockZemřel muž, který nás učil, jak a proč se mýlíme. Daniel Kahneman nikdy nestudoval ekonomii, přesto za ni dostal Nobelovu cenu. OprávněněDaniel Kahneman v roce 2009. Foto: Andreas Weigend, Flickr, CC BY-SA 2.0Bulovka zaměnila pacientky a jedna z nich potratila. „Roli mohla hrát jazyková bariéra,“ míní lékařNemocnice Na Bulovce. Foto: Gabriel Kuchta, Deník NRuský lékař, který pomáhá ukrajinským vojákům: „Putina bych ošetřil. Pak bych si sundal plášť a uškrtil ho“Ruský lékař Andrej Volna odsoudil agresi vůči Ukrajině a jezdí tam léčit vojáky i civilisty. Foto: archiv Andreje VolnyStudoval historii kreativity: „Ne že by byla kreativita špatná. Svět ale nejspíš nezachrání“„Dnešní kreativita v sobě obsahuje mnoho starších konceptů. Spojuje je do jednoho celku – ale ne moc koherentním způsobem,“ říká Franklin. Foto: Frankie Cordoba, UnsplashVývoj bojů (762. den): Jak má vypadat Zelenského linie obrany? Při jejím budování pomáhá i technika ze Slovenska, kterou dohodl FicoFoto: Gabriel Kuchta, Deník NByli jsme v té třídě, to byl moment, který mě nejvíce zasáhl, říká lékař, který ošetřoval zraněné po útoku na fakultěFoto: Marie Dámková, Deník NNetuším, nepamatuju si, neověřuju si, reagují na zjištění BIS čeští politici, kteří dávali rozhovory webu placenému z RuskaFoto: Gabriel Kuchta, Deník NEuropean politicians on Putin’s payroll. Russians attempted to influence European elections from PraguePopisujeme detaily jedné z největších odhalených ruských vlivových operací posledních let. Ilustrace: Deník N / Adobe Stock

Nové články Deníku N

08:23BIS ukázala na Bystroně z AfD | Ve FN Bulovka kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena | Zakladatel burzy FTX dostal 25 let vězení 06:30Za vším hledej ženu. Čtyři aktuální divadelní premiéry o lásce, sexu, ženském těle, emocích a kolektivní paměti 06:30Bydlí na cool adresách, nosí cool oblečení. Nové romány o životě v New Yorku nadchly sociální sítě. Stojí za přečtení?Včera 20:10Deník N a Spiegel: BIS ukázala na Bystroně z německé AfDVčera 19:22Pointa N: Jiří Paroubek i Cyril Svoboda trpí náhlou ztrátou pamětiVčera 18:20Vývoj bojů (763. den): Nejnovější ruské nálety způsobily ukrajinské energetice nejhorší škody od začátku válkyVčera 18:16Sankcionované strojírny ČKD Blansko skončily v insolvenci. Prodej akcií spřízněné společnosti prověřují úřadyVčera 17:28Nejsem poskok Ruska. Peníze mi nikdo z Voice of Europe nenabízel, říká exministr SvobodaVčera 17:24Mapa: Očkování proti černému kašli někde nemají desítky procent dětí. Jak je na tom váš region?Včera 17:24Netuším, nepamatuju si, neověřuju si, reagují na zjištění BIS čeští politici, kteří dávali rozhovory webu placenému z RuskaVčera 16:07Organizátor české účasti na Expu uzavřel smlouvy za 50 milionů, jednu i s firmou na potápění. Patří vlivnému manažeroviVčera 16:02Bulovka zaměnila pacientky a jedna z nich potratila. „Roli mohla hrát jazyková bariéra,“ míní lékařVčera 15:54Francouzský Mistral vytáhl do boje proti obrům ze Silicon Valley. Má podporu MacronaVčera 15:15Jsem součástí systému, který se o ty lidi staral, a dopadlo to blbě, říká ředitel ústavu, kde zemřelo devět klientůVčera 14:02Studio N: Slovensko ve varu. Má větší šanci Korčok, nebo Pellegrini?Včera 13:51Medvěd je na Slovensku znovu volebním tématem, vláda chce dokonce ústavní zákon o odstřeluVčera 13:23Zemřel muž, který nás učil, jak a proč se mýlíme. Daniel Kahneman nikdy nestudoval ekonomii, přesto za ni dostal Nobelovu cenu. OprávněněVčera 12:53Rusko se otevřeně snaží ovlivňovat dění v jiných státech. Politici si to mohli uvědomit dřív, říká analytičkaVčera 12:45Příbuzní obětí požáru ve Vejprtech žádají miliony. V jednom případě patnáct členů rodinyVčera 12:18Firmy zaměstnávající bývalé vězně nebo závislé by mohly získat příspěvek jako ty, které dávají práci handicapovanýmVčera 11:45Slovenská kultura: zrušit, zničit, zadupat do země a hlavně se zbavit podezřelých živlůVčera 11:09Ruský lékař, který pomáhá ukrajinským vojákům: „Putina bych ošetřil. Pak bych si sundal plášť a uškrtil ho“Včera 10:44Hraniční porucha osobnosti je jako jízda na splašeném koni, říká psycholožkaVčera 10:43„Když jsem se snažil běžně fungovat, zhroutil jsem se.“ Mladí lidé přibližují život s hraniční poruchou osobnostiVčera 07:31Klavírista, psycholožka a novinář vás zkusí přesvědčit, proč byste neměli chtít a mít všechnoVčera 07:28Revoluce, která lidstvo změnila a dál měníVčera 06:40„Dodají mi bojler, který nepotřebuju.“ Firmy nahánějí seniory kvůli štědrým dotacím na soláryVčera 06:30Spisovatel musí žít na dně a pohlížet vzhůru – a nikdy ne naopak. Před 110 lety se narodil Bohumil HrabalVčera 06:18Anna Šabatová, neokázalý dříč, u něhož se slabí mohli a stále mohou spolehnout, že se na ně nevykašleVčera 06:00Festival Pop Messe oznamuje Sleaford Mods, Gus Gus i Ecstasy of St. Theresa. Rozšiřuje se na tři dny a stěhuje se na Velodrom