V Praze začala demonstrace k uctění památky obětí střeleckého útoku v Bratislavě

„Hlavně že umíme číst, psát, ale druhé rádi mít neumíme,“ říká Pavla (80), která přišla pražskou akci Společně proti nenávisti podpořit. „Je jedno, kdo spolu žije, ale důležitý je ten obsah, ta láska,“ říká se slzami v očích.

„Jo, měla jsem strach přijít a vlastně i teď jsem ostražitá,“ říká Eliška (24). „To ale nemění nic na tom, že je potřeba tuhle akci podpořit. Je potřeba LGBTQ lidi podpořit,“ dodala.

„Než jsem sem šla, řekla jsem mojí mámě, že ji mám ráda,“ svěřila se Ema (31). „Nikdo neví, co by se mohlo stát, když je tu tolik násilí,“ řekla s tím, že stejná práva pro všechny považuje za úplnou samozřejmost. „Všichni jsme stejní lidé,“ doplnila.

Na pražské Václavské náměstí dorazila na shromáždění proti nenávisti také Ema. Foto: Ludmila Blažková, Deník N

„Neexistuje nic jako přijatelná míra nenávisti,“ řekla publiku herečka Tereza Dočkalová. Následoval mohutný potlesk. Akci Společně proti nenávisti moderují Aleš Cibulka a Lenka Králová.

Na pražském Václavském náměstí mluví také pastor evangelické církve Pavel Pokorný. Apeluje na to, že křesťané mají především přijímat každého jako dítě Boží. „Jediné, co může ublížit, je neláska,“ říká na akci Společně proti nenávisti.

„Jenom se nenechme zmanipulovat, na naše vztahy nikdo neútočí. Jenom jim může ublížit naše vlastní neláska. Hříchem není sex, nýbrž nedůvěra,“ řekl na shromáždění Společně proti nenávisti.

Na shromáždění proti nenávisti vystoupila zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. „Chtěla bych zde vyjádřit, ze lidská práva patří všem. Ale práva se musejí narovnat a ja se budu snažit všemi možnými prostředky, aby se tak stalo,“ řekla v projevu. „Jen ve společnosti, která je rovnoprávná, jsme schopni čelit výzvám, které nás čekají.“

Lidé nadále přicházejí na pražské Shromáždění proti nenávisti, někteří mají duhové vlajky nebo transparenty. Na jednom stojí „Mlčení = smrt“. Řečníci jsou podle organizátorů lehce nesourodí, ale jsou to lidé, „kteří měli čas dnes v 18:20“.

Lidé shromáždění na pražském Václavském náměstí se sešli, aby uctili památku dvou zavražděných v Bratislavě. Foto: Barbora Loudová, Deník N

Otevřenou výzvu vládě a parlamentu, jejíž podpora je cílem dnešního shromáždění Společně proti nenávisti v Praze, je možné podepsat i přímo na místě na Václavském náměstí.

Pražské Václavské náměstí je zaplněné zhruba z jedné třetiny. Pro dopravu je uzavřená jen vrchní část náměstí.

Foto: Barbora Loudová, Deník N

Na Václavském náměstí v Praze začíná shromáždění Společně proti nenávisti. Jeho cílem je podpořit otevřenou výzvu vládě a parlamentu, aby přijaly konkrétní kroky k ochraně LGBTQ lidí v návaznosti na bratislavský teroristický útok, při němž 12. října přišli o život dva lidé.

Aktuálně nejčtenější

Vývoj bojů (785. den): Byl by to úspěch na úrovni zázraku. Ukrajina se chlubí sestřelením bombardéru, který ničil jejich městaTupolev Tu-22M3. Foto: Wikipedie, CCIzrael jen testoval vody, nastražil past. Velký úder na Írán teprve chystá, míní západní zdrojeTeherán, pátek 19. dubna: lidé na ulici íránského hlavního města míjejí obrazovky se zprávami, kde režimní média informují o údajně "marném a ponižujícím pokusu (Izraele) vyslat kvadrokoptéry". Foto: ProfimediaMoje cesta do Oválné pracovny. Jak moc šeptá Biden, o čem vtipkoval s Fialou a kdo z českých miliardářů byl na galavečeřiDesítky novinářů v Oválné pracovně Bílého domu, autorka reportáže Markéta Boubínová je v zelených šatech. Foto: Úřad vlády„Nesmíte o tom psát! Vždyť máte děti!“ Karin Lednická mluví cestou k Šikmému kostelu o křivdách i strachuKarin Lednická provází redaktorku Deníku N po stopách zmizelé staré Karviné. „Tady bydlela Julka.“ Foto: Lenka Vrtišková Nejezchlebová„Bylo to půl milionu.“ BIS pustila poslancům nahrávku, na níž Bystroň přebírá penízeNěmecký poslanec Petr Bystroň, který kandiduje do Evropského parlamentu za stranu Alternativa pro Německo. Foto: ČTK„Česká republika poslala…“ Fialova vláda se hlásí i k technice pro Ukrajinu, za niž platili jiníPremiér Petr Fiala během projevu v Hudson Institute. Foto: Markéta Boubínová, Deník NPutinovo Rusko je jaderný psanec„Pokud Rusko nyní použije jadernou zbraň, zanikne nejen ono, ale s největší pravděpodobností i celá lidská civilizace.“ Ilustrace: Adobe StockJako kdyby vstal z mrtvých. Po půl roce se pacient náhle probral z bezvědomí a začal hned komunikovatPo půl roce v bezvědomí je šance na resuscitaci podle lékařů velmi malá. Když už se povede, jde návrat zpět do života velmi pomalu. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník NPravoslavná církev jako bezpečnostní hrozba. Alarmující situaci řeší české úřady, kněží i zpravodajciKresba Deník NSlováci nejsou rusofilní zabedněnci. Je to mýtus, říká sociální antropologJuraj Buzalka. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník NVývoj bojů (784. den): Ukrajinci na Krymu zničili protiletadlový systém S-400, který Rusové s velkou slávou prodávají do světaRuský systém S-400. Foto: Ruské ministerstvo obranyKatyň 1940: proč je osmdesát let starý masakr opakovaně předmětem propagandy?Pět dobrých zpráv o vítězích Magnesie Litery. A proč je tentokrát rozhodně musíte čístAlena Machoninová s knihou Hella, která se na letošních cenách Magnesia Litera stala knihou roku. Foto: Roman Vondrouš, ČTKAni vlk, ani pes, ale vlkopes. Expert vysvětluje, zda přibývající kříženci ohrožují vlka, psa nebo člověkaVlk šedý na Šumavě. Foto: Jan, Adobe StockNejistotě nejspíš křivdíme. A je to velká škoda"Na nejistotu bychom mohli zkusit nahlížet jako na proces, ne jako na stav." Foto: Jakob Owens, Unsplash

Nové články Deníku N

09:00Venušiny dny 2024: mezinárodní divadelní festival 08:00Rušno v Antarktidě: v letošní sezoně přijelo přes 100 000 turistů. Jak je kontinent regulován a jakou má budoucnost? 06:30Budou umělci jako zjihlé laně a vyhaslé jiskřičky? Česká kultura hledá recepty, jak ven z (nejen pocovidové) krize 06:30Generace Z pociťuje méně štěstí než ty předchozí. Bojuje i tím, že na TikToku sdílí věci, které se stydí přiznatVčera 20:30Nenechat se strašit, mít odvahu vykročit z nesvéprávnostiVčera 18:30Politická Pointa N: Dočkali jsme se. Uprchlíci se opět stali ústředním tématem kampaněVčera 17:40Loutkáři z Brna spí a schovávají se před bombami v ukrajinském hotelu, vedle nějž zabíjela ruská raketaVčera 17:07Šéfka Akademie věd Zažímalová chce do Senátu. S podporou ODS vyzve HilšeraVčera 16:32Cepín jsem měla zapíchnutý asi úplně všude, říká mistryně světa v ledolezeníVčera 16:09Izrael jen testoval vody, nastražil past. Velký úder na Írán teprve chystá, míní západní zdrojeVčera 16:08Vývoj bojů (785. den): Byl by to úspěch na úrovni zázraku. Ukrajina se chlubí sestřelením bombardéru, který ničil jejich městaVčera 15:19Nenechte to nám gerontům na krku, je to na vás, říká ministr Dvořák ve Studiu N liveVčera 15:06Perpetuum mobile vlády nad Mánesem. Správní rada si prodlužuje mandát bez voleb, umělci protestují, víc nemohouVčera 14:56„Bylo to půl milionu.“ BIS pustila poslancům nahrávku, na níž Bystroň přebírá penízeVčera 14:19ANO ruší účast na jednáních o důchodové reformě. „Nemáme se o čem bavit,“ vzkázala SchillerováVčera 13:23„Biden působil klidně a ztišeně.“ Fiala popisuje svou zkušenost z Bílého domu i jednání v CIAVčera 12:51Policie stíhá v Brně šest lidí kvůli podezření z korupce. Ve vazbě je šéf bytového odboru ŘečkovicVčera 12:50Proměna PPF: Kellnerův svět zmizel, přicházejí nová pravidlaVčera 12:45Šlo to v Izraeli, v čem je problém u Ukrajiny? Co by obnášela „bezletová“ zóna proti ruské agresiVčera 12:22Rusko proti Západu plnému děvek. Nová ruská počítačová hra je vítězstvím ideologie nad profesíVčera 10:26Katyň 1940: proč je osmdesát let starý masakr opakovaně předmětem propagandy?Včera 09:25Aby dědeček mohl zůstat doma. Na jakou péči mají rodiny nárok a kolik stojí?Včera 07:30V íránské provincii Isfahán se ozvaly exploze. Média tvrdí, že zaútočil IzraelVčera 07:04ČR bude mít nárok na výjimku v rámci migračního paktu | USA zablokovaly palestinskou žádost o členství v OSN | Knihou roku se stala Hella Aleny MachoninovéVčera 06:30Sedmdesátiletá česká žirafa Lenka a tisíciletá slovenská borovice přivítají návštěvníky česko-slovenského pavilonu v BenátkáchVčera 06:12Slováci nejsou rusofilní zabedněnci. Je to mýtus, říká sociální antropologVčera 06:08Tibet funguje jako test kvality demokracie svobodného liberálního světaVčera 06:06Putinovo Rusko je jaderný psanecVčera 06:04Polární ekoložka vypráví o zlověstném dešti i tiché samotě v AntarktiděVčera 00:03„Je jedním z nejsilnějších hlasů proti ruské agresi.“ Americká CNN přinesla rozhovor s prezidentem Pavlem