Asociace na ochranu spotřebitelů Foodwatch France dnes oznámila, že podává žalobu na firmy Ferrero a Nestlé. Obě firmy viní z toho, že jejich výrobky byly závadné a způsobily zdravotní obtíže desítkám lidí.
Evropské úřady již vyšetřují několik případů salmonely, které by mohly souviset s čokoládami Kinder od firmy Ferrero. Ve Francii se desítky lidí nakazily bakterií E. coli po konzumaci pizzy Buitoni, která patří Nestlé. O žalobě informovala agentura AFP.
Žaloba má celkem sedm bodů, včetně „uvedení zdraví škodlivých výrobků na trh, ohrožování života třetích osob a podvodu s přitěžujícími okolnostmi“. K žalobě se přidaly i rodiny, jejichž děti měly zdravotní obtíže po konzumaci kritizovaných výrobků. Právní kroky provází otevřený dopis, který asociace poslala na ministerstva zemědělství, hospodářství a zdravotnictví. Pod dokument sbírá podpisy veřejnosti.
Foodwatch France chce žalobou poukázat na „nezodpovědnost těchto dvou potravinářských gigantů“ a „prolomit atmosféru beztrestnosti nadnárodních firem“. Nestlé a Ferrero podle asociace musí „nést odpovědnost za své činy“.
Italský výrobce cukrovinek Ferrero na začátku dubna pozastavil provoz ve své továrně v belgickém Arlonu kvůli vyšetřování desítek případů salmonely, které by mohly souviset s čokoládami této společnosti. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) k 18. květnu evidoval 324 případů salmonely, z toho 266 potvrzených, ve 14 evropských zemích, píše AFP. Všechny případy ale nemusí nutně souviset s výrobky firmy Ferrero.
Od konce února se ve Francii prokázala otrava bakterií E. coli u 56 lidí, v naprosté většině to byly děti. Některým z nich selhávaly ledviny, dvě děti po konzumaci pizzy zemřely. Mražená pizza značky Buitoni se vyváží do 23 zemí, z toho 15 je v Africe. (ČTK)