Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukrajinský filozof: Rusko je zraněné impérium se zašlou slávou, podobně jako jím bylo Hitlerovo Německo

Foto: Jose Pablo Dominguez
Foto: Jose Pablo Dominguez

Všichni věříme ve vítězství proti Rusku, ale nemáme žádné iluze o tom, že najednou celé Rusko zázrakem padne nebo se rozpadne jako Sovětský svaz. Realističtější scénář je, že bude dále existovat a pokoušet se o pomstu a o obnovení války. Ukrajina i Evropa by na to měly být připraveny, říká ukrajinský filozof Volodymyr Jermolenko, který byl před měsícem na pozvání Středoevropského fóra v Bratislavě.

V rozhovoru mluvíme mimo jiné o tom:

  • jestli útok Ruska sjednotil ukrajinský národ a jaký význam má v tomto příběhu ukrajinština;
  • jestli máme číst ruskou literaturu a jak;
  • proč jsou někteří západní levičáci jako Noam Chomsky tak slepí vůči Rusku;
  • jak Evropané nerozuměli tomu, že Rusko je impérium.

Hodně se psalo a mluvilo o tom, že útok Rusů na Ukrajinu udělal z Ukrajinců politický národ, protože sjednotil společnost, která byla dříve rozdělená na proruskou a protiruskou část. Jsou Ukrajinci nyní jeden spojený národ?

Zčásti ano. Pokud se odvoláme na ukrajinské intelektuály z 19. století, například v pojetí mého oblíbeného Mychajla Drahomanova, byla Ukrajina součástí dvou impérií – habsburského a ruského. Ale když v té době ukrajinští etnografové snili o Ukrajině jako státě, měli na mysli téměř přesně to území, kterým dnes Ukrajina je.

Jednou z velkých událostí právě v období mezi lety 1860–1870 bylo, když se ukrajinští intelektuálové přestěhovali kvůli represím z ruské části Ukrajiny na území patřící Rakousku-Uhersku. Najednou zjistili, že tam žijí lidé, kteří mluví stejným jazykem a Tarase Ševčenka čtou se stejnou vášní jako oni. Ukrajinský jazyk byl poté na ruském území na půl století zakázán.

Mezi lety 1910–1920 došlo ke krátkému období kulturní přeměny, tedy dokonce ještě i v dobách Sovětského svazu. Vzápětí však byla ukrajinská obroda brutálně potlačena a čtyři miliony lidí, zhruba dvacet procent populace, zemřely během hladomoru začátkem 30. let. Demografie Ukrajiny se radikálně změnila a přišlo mnoho Rusů. To je ruská taktika – totéž nyní dělají na Krymu.

Ukrajina byla tedy rozdělena zhruba až do roku 2010, ale postupně se začali rusky hovořící obyvatelé přiklánět k ukrajinské identitě. Ne tak etnické, jako spíše politické.

První invaze v roce 2014 také vedla k posílení ukrajinské identity. Teď si zkuste promluvit s lidmi v Charkově, což je převážně rusky mluvící město 40 kilometrů od ruské hranice. Je jasné, že nechtějí být součástí ruského světa.

Otázkou nyní není jazyk, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Rozhovory

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější