Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O Babiších a lidech

Karavan, s nímž Andrej Babiš už řadu měsíců objíždí republiku, změnil nátěr. Foto: ČTK
Karavan, s nímž Andrej Babiš už řadu měsíců objíždí republiku, změnil nátěr. Foto: ČTK

Komentář Ondřeje Štindla: Andrej Babiš vytáhl do prezidentských voleb. Jeho vyhlídky mohou být výrazně nadějnější, než naznačují průzkumy veřejného mínění. Může věřit v to, že mu napomohou okolnosti, na něž český politik nemusí mít velký vliv – válka a její dopady.

Babiš oznámil, že bude kandidovat na prezidenta, a rozsekl tak dilema, o němž mnozí tzv. pozorovatelé včetně mě předpokládali, že pro něj nemá dobré řešení. Že si šéf ANO může vybrat jen mezi deštěm a okapem, Scyllou a Charybdou, paličkou a válečkem… rozumíme si. To vnímání bylo založené na průzkumech, které někdejšímu premiérovi nedávají velké šance ve druhém kole prezidentské volby, protože skupina jeho rozhodných odpůrců se v nich zdá příliš velká na to, aby z volby vyšel jako vítěz.

Mohl si tak vybrat, jestli volbu rovnou vzdá, nebo do ní půjde a velmi pravděpodobně se nechá porazit. Obě ty možnosti mu pak měly přinést totéž – ztrátu aury vítěze, která je pro Babišovo politické přežití důležitá. Protože AB si prohru dovolit nemůže, ani jeho servisní organizace (ANO) si ji dovolit nemůže. K čemu by v politice bez faktické moci byli? K prosazování nějakých myšlenek, jež mohou po letech v opozici ve veřejném prostoru převážit? Jakých asi? Moc a hned, pokud možno, jinak ten projekt velký smysl nedává.

Čas může být na Babišově straně

Na začátku listopadu ale Babišovy vyhlídky mohou působit nadějněji, jakkoliv

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Názor

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější