Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přehledně: Co o Pavlovi říkají archivy, co říká on a co historici

Petr Pavel v Aréně N. Foto: Adam Hecl, Deník N
Petr Pavel v Aréně N. Foto: Adam Hecl, Deník N

Když předloni dnešní favorit prezidentské volby Petr Pavel umístil na svůj web svou dokumentaci z předlistopadových archivů, učinil tak proto, aby ji na něj v budoucnu nešlo „vytáhnout“. Přesto – nebo možná podle očekávání – se stala tématem předvolebního podzimu. Shrnujeme přehled hlavních informací, které lze vyčíst z archivů, způsob, jak je Pavel vysvětluje, i pohled historiků.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Dokumentace, kterou o sobě Petr Pavel zveřejnil, má 168 stran a najít ji lze na jeho webu. Hledající nejdříve spatří Pavlovo osobní vysvětlení k minulosti a po chvilce scrollování se objeví skeny z Archivu bezpečnostních složek ČR.

Minulost Petra Pavla se v médiích probírá v zásadě ve čtyřech souvislostech: po stránce jeho členství v normalizační KSČ, kvůli kariéře u armádních výsadkářů, po stránce studia Zpravodajského institutu rozvědky generálního štábu a kvůli už polistopadovému hodnocení části tohoto studia.

Kritice se vytrvale věnuje historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů, který v uplynulých třech měsících na svém facebookovém profilu problematizoval kandidujícího generála téměř v padesáti statusech, tedy v průměru jednou za dva dny. Blažek se k politice vyjadřuje relativně často, vyjádřil sympatie pro jednoho z Pavlových soupeřů, senátora a konzervativního katolíka Pavla Fischera.

Co tedy o Pavlovi říkají archivy, co říká on sám a co k tomu říkají historici?

Komunista v letech 1985–1989

Z pohledu aktuálně probíraných míst z Pavlovy minulosti je angažmá v komunistické straně samotné spíše okrajové téma – i tím, že nejde o informaci, v níž by byl vnímaný jakýkoliv vývoj.

Petr Pavel (1961) podle svých slov podal přihlášku do strany v únoru 1983. Pro magazín Reportér před osmi lety uvedl, že si ho v době dokončování diplomové práce na Vysoké vojenské škole pozemního vojska zavolal vedoucí ročníku, podplukovník se zastaveným kariérním postupem kvůli postojům z roku 1968, a řekl mu, aby uvažoval aspoň o kandidátském statusu, aby se dostal k elitnímu výsadkářskému útvaru v Prostějově.

„Já jsem měl tehdy jen jedinou myšlenku, abych šel sloužit právě tam. A jestli v cestě stálo jen to, abych podal přihlášku do KSČ,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější