Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišovou hlavní nadějí nejsou jeho příznivci, nýbrž odpůrci

V kampani před prezidentskými volbami dostává pravda zpravidla poněkud na frak. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
V kampani před prezidentskými volbami dostává pravda zpravidla poněkud na frak. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Glosa Josefa Boušky: Fázi sestavování pelotonu máme za sebou. Teď přijde na řadu oblíbený český sport: prodemokratický, západně orientovaný volič začne s rozběhem nakopávat prodemokratické, západně orientované kandidáty.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Řady prezidentských kandidátů jsou po oznámení kandidatury Andreje Babiše kompletní. Podle mnoha profesionálních i lidových analytiků nemá Babiš šanci na úspěch, protože tak praví současné průzkumy. Nabízí se otázka, zda tito lidé již někdy v minulosti viděli nějaký průzkum či alespoň volby, a pokud ano, proč to na nich nezanechalo žádné stopy.

Pouhý týden před prezidentskou volbou roku 2018 tvrdila data agentury STEM/MARK, že Jiří Drahoš by ve druhém kole obdržel o šest procent více hlasů než Miloš Zeman. Konkurenční model Kantar TNS a Median dával Drahošovi náskok čtyř a půl procenta. Týden před prvním kolem hlasování – a víme, jak to dopadlo. O pět let dříve měl Jan Fischer hravě porazit Karla Schwarzenberga, aby za pár týdnů koukal knížeti na záda se ztrátou sedmi procent.

Jen úplný blázen proto může tvrdit dva měsíce před nadcházející volbou, že dominantní osobnost poslední dekády české politiky nemá nárok. Pár věcí je však jasných už nyní.

Každý z kandidátů

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

patak1@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Názor

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější