Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jaká část „obytňákové“ kampaně sloužila k propagaci Babiše, si určí ANO. Úřad to zkontroluje do příštího léta

Andrej Babiš je kandidátem hnutí ANO na prezidenta. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Andrej Babiš je kandidátem hnutí ANO na prezidenta. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„Část výdajů z kampaně, kterou Andrej Babiš dělal od začátku července, by se měla zahrnout do limitu výdajů kampaně Andreje Babiše – kandidáta na prezidenta,“ vysvětluje František Sivera z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Jaká část to ale bude, si podle něj stanoví samotné hnutí ANO. Jeho úřad to až poté může rozporovat. Výsledky kontroly budou ale až příští léto.

Andrej Babiš potvrdil svou kandidaturu na prezidenta a dnes požádá poslance hnutí ANO o podpisy, které nepochybně získá, a kandidovat tak bude. Od začátku roku jezdil po českých obcích se svým karavanem. Bude to váš úřad nějak řešit? Zmapovali jsme totiž, že na některých jeho zastávkách ani nikdo v komunálních a senátních volbách za ANO nekandidoval.

Samotné oznámení kandidatury není v zákoně nijak popsáno. Je to takový prázdný pojem a nic neřeší. Naopak podle zákona ode dne vyhlášení voleb, tedy v případě prezidentských voleb od začátku července, jsou veškeré výdaje, které kandidáti učiní, zahrnutelné do limitu kampaně.

Když se ptáte konkrétně na to, co probíhalo v průběhu senátních a komunálních voleb: financování těch výdajů zajišťovalo hnutí ANO a z našeho pohledu byla součástí toho i prezentace či propagace Andreje Babiše. Jak jsme řekli už několikrát, část těchto výdajů by měla být zahrnutá do výdajů kampaně pana Babiše jako bezúplatné plnění. Ty výdaje hradilo hnutí ANO – jako podporovatel Andreje Babiše coby kandidáta na prezidenta mu tím pádem poskytlo bezúplatné plnění.

Od vyhlášení prezidentských voleb se tedy bude počítat nějaká poměrná část kampaně, které se Andrej Babiš osobně zúčastnil například na Jihlavsku nebo Jičínsku, i do výdajů jeho prezidentské kampaně?

Ano.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Rozhovory

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější