Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Polyamorie, sex za socialismu i čeští trans: Ji.hlava představila různé podoby sexuality i genderu

Diváci dokumentárního festivalu v Jihlavě. Foto: Anna Šolcová, MFDF Ji.hlava
Diváci dokumentárního festivalu v Jihlavě. Foto: Anna Šolcová, MFDF Ji.hlava

Od 25. do 30. října probíhal mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. Ačkoliv byl film přirozeně hlavní výplní festivalového programu, nechyběly zde ani hudební nebo diskusní bloky. Rovnost, ať už rasová, genderová, nebo náboženská, byla leitmotivem velké části filmů a přednášek.

Festival Ji.hlava se až na výjimky odehrává každý podzim od roku 1997. Je zaměřený na dokumentární film, formě ale neklade příliš striktní hranice. O tom vypovídají soutěžní sekce festivalu: jednou z nich je například sekce Fascinace, která vyhlašuje nejlepší experimentální film, dále se soutěží v kategorii Svědectví (nejlepší film se společenským přesahem, ať už akademickým, či politickým), v krátkometrážní Krátké radosti nebo v České radosti, která vyhlašuje nejlepší český dokument roku. Ústřední soutěžní sekcí je ale Opus Bonum, kde se vyhlašuje nejlepší z osmnácti nominovaných celovečerních filmů. Letos byla jedna soutěžní sekce věnovaná i virtuálním filmům.

Vztahy mezi (pouze) dvěma lidmi?

Studentskou cenu v kategorii Česká radost získal film Šťastně až na věky v režii Jany Počtové. Dokument plný intimních, ale přesto otevřených výpovědí nenáročnou formou rozebírá moderní lidské vztahy – tak zdůvodnila vítězství v České radosti studentská porota.

Režisérka, která už natočila podobně laděné filmy Nerodič a Generace Singles, v novém filmu otevírá téma alternativních vztahů. Ukazuje citlivě příběhy a výpovědi lidí žijících v polyamorních nebo otevřených vztazích.

Jana Počtová: „Partnerské vztahy silně ovlivňují naše životy. Jako režisérku mě zajímá, jak se v našich osobních životech odráží doba, a zároveň jak naše osobní životy dobu mění.“

Šťastně až na věky boří stereotypní představu, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dokument

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější