Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (249. den): Ukrajinci v Sevastopolu podnikli útok, který se asi dostane do dějin vojenství

Ruská fregata Admirál Makarov. Foto: Ministerstvo obrany RF
Ruská fregata Admirál Makarov. Foto: Ministerstvo obrany RF
  • Válka dronů má novou podobu.
  • Rusové zaútočili na novém místě, potřebují další železnici.
  • Ruští záložníci přicházejí na frontu se starými zbraněmi ve špatném stavu.
  • Mapa dne – okolí Doněcka.
  • Vtip dne: nová bizarnost v ruských médiích – žid a ateista souhlasí s muslimem, že Rusko na Ukrajině vede džihád proti celému Západu.
  • Videa dne: jak se z odminovacího zařízení stala ničivá zbraň; jak fungují moderní vozy MRAP – pod Mastiffem z Británie vybuchla mina, ale posádce se nic nestalo; Remarque u Bachmutu; lidé ve válce neumírají jen v boji, ale také kvůli chybám svých kolegů – ruský transportér se při útěku před bombardováním převrátí.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z neděle 30. října. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Válka dronů má novou podobu. Ani více než dva dny po víkendových událostech v Sevastopolu není znám přesný průběh a škody, jaké utrpěla ruská Černomořská flotila. Oficiální hlášení Kremlu je bagatelizují, ale těžké mraky černého kouře nad přístavem spíše naznačují víc než jen lehké poškození jedné minolovky, jak zní verze ruského ministerstva obrany.

Ačkoli dále pokračují ruské útoky proti ukrajinské infrastruktuře i pozemní boje na více místech (včetně pozvolného ukrajinského postupu na Svatove), právě dění v přístavišti ruské flotily je událostí uplynulých dnů. Důvodem není jen význam cíle a bezprostřední politické důsledky, ale zejména způsob uskutečnění útoku.

Než přejdeme k vojenské stránce věci, dostanou velmi stručně přednost politické souvislosti. Ukrajinci zaútočili na ruské loďstvo, na což Moskva zareagovala oznámením, že jde o porušení dohody umožňující dodávky ukrajinského obilí do světa. Samozřejmě, že se jedná o velmi chabou záminku. Přesně ta Černomořská flotila totiž neustále pomocí střel s plochou dráhou letu bombarduje Ukrajinu. Z jakéhokoli pohledu je tedy legitimním a dobře vybraným cílem. Představa, že my vám umožníme vyvážet obilí a vy nám za odměnu dovolíte beztrestně vás dále bombardovat, se může zrodit jen v hlavě kremelských propagandistů.

Jaký byl průběh útoku. Začátkem září moře vyplavilo na pobřeží Krymu záhadné plavidlo. Nikdo se k němu nehlásil, ale z fotografií bylo zřejmé, že bylo bezposádkové a ten, kdo ho poslal na moře, ho řídil pomocí pozorovacích přístrojů, které jsou zřetelně vidět na horní straně člunu.

Plavidlo bylo poměrně malé a jedna z hlavních teorií okamžitě byla, že se jedná o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější