Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruský trik v Bubenči. Ambasáda se pokusila navždy ovládnout zneužívané diplomatické nemovitosti

V této luxusní vile v pražské Bubenči sídlí "Podnik pro správu majetku v zahraničí" Kanceláře prezidenta Ruské federace. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
V této luxusní vile v pražské Bubenči sídlí „Podnik pro správu majetku v zahraničí“ Kanceláře prezidenta Ruské federace. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Rusko se podle informací Deníku N pokusilo zajistit, aby jeho nemovitosti v Česku mohla kancelář ruského prezidenta užívat i v případě, že by se jejich vlastník změnil. České úřady tomu zabránily.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Diplomatický spor mezi Českem a Ruskem ohledně nemovitostí bublá pod povrchem už několik let, na povrch vyhřezne jen občas. Jako například nedávno při zbourání plotu u Českého domu v Moskvě. Právě tento krok byl zřejmě reakcí Rusů na to, že jim české úřady překazily snahu zajistit si trvalé užívání budov, které měly původně sloužit diplomatickým účelům.

O to se Rusko prostřednictvím nezvyklé právní kličky pokusilo v létě. Podle informací Deníku N se snažilo o zapsání takzvaného požívacího práva, které by umožnilo Kanceláři prezidenta Ruské federace většinu ruských nemovitostí i po případném převodu na jiného majitele nejen užívat, ale také by jí zajistilo možnost budovy pronajímat, dál čerpat veškeré výnosy nebo v nich podnikat.

Ruská strana chtěla, aby toto věcné břemeno

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruský vliv v ČR

Zákulisí moci

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější