Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pilot pomáhal hasit v Hřensku, dostal pokutu sto tisíc. Nejde jen o byrokracii, porušoval pravidla, tvrdí úřad

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pilot Jan Vlk zasahoval u ničivého požáru u Hřenska, nad Českým Švýcarskem létal s vlastním vrtulníkem. Teď dostal od Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) pokutu 100 tisíc korun. „Úřad při rozhodování zohledňuje veřejný zájem, nemůže ovšem přehlížet porušování, či dokonce opakovaná porušení pravidel stanovených právním řádem,“ uvedl ÚCL.

Byl jedním z mnoha pilotů, kteří se na hašení největšího požáru v historii podíleli. Kromě něj létaly na nebi také stroje armády a policistů, do boje s živlem se zapojily i takzvané „anduly“ nebo požární letadla ze zahraničí.

Před několika týdny, zhruba čtvrt roku po zásahu, Janu Vlkovi dorazil dopis z Úřadu pro civilní letectví. V něm stojí, že svojí účastí na hašení požáru porušil zákon o civilním letectví, za což mu organizace vyměřila pokutu sto tisíc korun. „Hasičům jsme řekli, že máme možnost s požárem pomoct a že jim pomůžeme zdarma. Sami proto souhlasili, abychom přiletěli,“ řekl Deníku N Vlk.

Z Vlkova vyjádření vyplývá, že jeho provinění spočívalo především v tom, že pro lety nad lesem neměl speciální požární výcvik. Může sice létat s nákladem pod vrtulníkem, jeho firma, která stroj provozuje, by ale měla potřebné školení dokončit až letos v zimě. Redakce Vlka požádala o celé znění rozhodnutí ÚCL, ten jej ale neposkytl.

Vlk přiznává, že formální razítko jeho společnosti chybí, tvrdí však, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Požár u Hřenska

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější