Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Někdo na mě křičí, odplivne si.“ Jaké vzpomínky oživil útok v baru Tepláreň u queer lidí v Česku

Foto: Jakub Elliot Míl
Foto: Jakub Elliot Míl

Od vraždy Juraje a Matúše před bratislavským barem Tepláreň uplynuly víc než dva týdny. Co tento čin motivovaný nenávistí k lidem s jinou než heterosexuální orientací probudil v queer lidech v Česku? Jaké vzpomínky jim oživil? A s jakými projevy nenávisti se setkávají kvůli tomu, kým jsou?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Šestadvacetiletý student pražské právnické fakulty Jakub Elliot Míl se o útoku v baru Tepláreň dozvěděl ráno cestou do práce. Okamžitě se zděsil, protože před týdnem a půl tento bratislavský podnik sám navštívil. Začal proto obepisovat své známé, zda jsou všichni v pořádku.

„S Jurajem jsem se seznámil letos po Prague Pride. A když jsem byl před časem na služební cestě v Bratislavě, strávil jsem s ním, jeho přáteli i s Matúšem dva večery v baru Tepláreň,“ vzpomíná. „Je to malý bar a chodili tam neuvěřitelně milí a přátelští lidé, přijali mě mezi sebe. Byl to pro mě zkrátka hezký zážitek. Vytvářeli tam příjemnou a inkluzivní atmosféru, bezpečný prostor, kde mohli trávit volný čas a být sami sebou,“ říká.

„Zprvu jsem nemohl pochopit, že se něco takového stalo tak blízko nás. Převládal ve mně pocit smutku, který se však potom přelil v naštvání a rozhořčenost. Jsem frustrovaný a cítím určitou beznaděj z toho, jakým způsobem se společnost ke queer lidem staví,“ dodává Elliot.

Dneska bych to nahlásil

S agresí motivovanou nenávistí k menšině se sám setkal. Útok v Bratislavě mu připomněl událost před několika lety, kdy byl při návratu z maturitního večírku cizí třídy fyzicky napaden.

„S tím člověkem jsem se po cestě domů normálně bavil, pak přišly narážky typu: ‚Takže jsi teda buzerant?‘ Nakonec mi dal na tmavém místě za náměstím několik ran

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější