Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Počítejte s vyšším příspěvkem, je to jisté, dozvěděli se někteří rodiče. Ministerstvo: Úřednice jsou jen lidi, chtěly pomoct

Ilustrační foto: Adobe Stock
Ilustrační foto: Adobe Stock

Kabinet Andreje Babiše v posledních týdnech naštval desetitisíce rodičů, kteří počítali s tím, že jim od Nového roku stoupne rodičovský příspěvek o 80 tisíc. Někteří z nich tvrdí, že jim zaměstnanci úřadů práce radili, ať si právě s ohledem na jisté zvýšení už teď zvednou částku, kterou čerpají.

„Zvyšte si částku, kterou teď měsíčně čerpáte. Po Novém roce totiž dostanete ještě 80 tisíc korun navíc.“ Některé matky, které počítaly s tím, že jim od ledna 2020 stoupne rodičovský příspěvek, tvrdí, že podobné rady dostávaly na pobočkách úřadu práce.

O podobnou zkušenost se s redakcí Deníku N podělilo okolo dvou desítek žen, například z Třeboně, Olomouce, Žďáru nad Sázavou, Litovle, Kralup nad Vltavou nebo Znojma.

Že se rodičovský příspěvek zvýší, slíbila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová loni v listopadu. O 80 tisíc korun více měli dostat všichni rodiče bez ohledu na to, zda dosavadní příspěvek už vyčerpali, nebo ne.

Když ale koaliční rada minulý týden odhlasovala, že tyto peníze půjdou jen na děti narozené po Novém roce 2020, strhla se na Facebooku hlavně mezi matkami bouře. Někteří rodiče starších dětí už s dalšími penězi počítali a upravili si podle toho čerpání celého příspěvku. Do skupiny „Chceme spravedlivý rodičovský příspěvek“ se během deseti dní přidalo téměř 70 tisíc členů a nespokojení rodiče podepisují po celé republice petici proti současnému návrhu.

Většina rodičů vycházela jen ze slibu Maláčové, takže věděli, že navýšení ještě není definitivní a aby návrh začal platit, musí jej odsouhlasit vláda a pak projít klasickým schvalovacím kolečkem v Poslanecké sněmovně a Senátu. Jiné matky však tvrdí, že když

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rodičovský příspěvek 5000,-

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější