Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rozdílné plány, nesdílené informace, zrušená jednání. Rozpory Francie a Německa jsou větší než obvykle

Německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron 26. října 2022 v Elysejském paláci v Paříži. Foto: Arthur Nicholas Orchard, Hans Lucas, Reuters
Německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron 26. října 2022 v Elysejském paláci v Paříži. Foto: Arthur Nicholas Orchard, Hans Lucas, Reuters

V uplynulém týdnu se zdálo, že se francouzsko-německé vztahy značně otřásly. Dvojice zemí – která je hnací silou Evropské unie a která tradičně není zdaleka ve všem v souladu – však zažívá spory, které se jeví dramatičtěji, než je obvyklé. Vřelost jejich klíčových vztahů opadá už od začátku ruské ofenzivy na Ukrajině. V čem rozpory spočívají? A proč to může ohrozit akceschopnost celé sedmadvacítky?

Minulý týden vše nasvědčovalo tomu, že klíčové vztahy mezi Berlínem a Paříží skřípou. Série kroků, ve kterých se země navzájem opomíjely, a rozhodnutí, která jedna ze stran učinila bez té druhé čistě ve vlastním zájmu, eskalovala bezprecedentním zrušením francouzsko-německého mezivládního setkání.

Napětí mezi klíčovou dvojicí států Evropské unie však odkrylo dlouhodobé neshody, které jsou podle některých pozorovatelů hlubší, než u nich bývá zvykem. A které navíc mohou mít dopad na celou Unii.

Právě z důvodu otřesů ve francouzsko-německém partnerství se nejvyšší představitelé obou zemí – německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron – minulou středu setkali v pařížském Elysejském paláci. Cílem schůzky bylo nalezení společné řeči – bez závěrečné tiskové konference, která se nekonala.

Společné jednání vlád bylo dlouhodobě plánováno na konec října. Nově však bylo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Francie

Německo

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější