Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš potřebuje Zemanovo marketingové kouzlo z minulých voleb, říká expert

Andrej Babiš by podle dosavadních průzkumů prohrál ve druhém kole prezidentských voleb. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Andrej Babiš by podle dosavadních průzkumů prohrál ve druhém kole prezidentských voleb. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš oznámil, že bude kandidovat na prezidenta. Zařadil se tak po bok již známých favoritů voleb. Jak by mohla vypadat jeho kampaň? Politolog Miloš Gregor z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity popisuje, že Babišovým cílem by mohlo být zopakování Zemanova úspěšného druhého kola voleb v roce 2018. „Bude se tak snažit mobilizovat voliče, kteří k volbám nechodí, a přesvědčit je, že demokracie posledních třiceti let je hrozná a on by to dělal jinak a lépe,“ popisuje Gregor.

Na co se v rozhovoru také ptáme?

  • Je Babišovo rozhodnutí kandidovat z jeho pohledu správným krokem?
  • Stane se právě expremiér klíčovým tématem prezidentských voleb?
  • Jak by mohla vypadat Babišova kampaň?
  • Kde může předseda ANO získat svou hypotetickou voličskou většinu?

V minulých týdnech a měsících se spekulovalo, koho vyšle hnutí ANO do voleb. Nakonec kandiduje sám Andrej Babiš. Dává to podle vás smysl?

Bylo to nevyhnutelné. Pokud jsme viděli jakýkoliv průzkum z poslední doby, bylo zřejmé, že nikdo z hnutí ANO nemá ani vzdáleně takovou šanci na úspěch v prezidentských volbách jako Andrej Babiš. Z tohoto pohledu šlo asi o jedinou logickou variantu.

Zmíněné průzkumy ale také ukazují, že ani sám Andrej Babiš nemá tak dobrá čísla. Zejména poslední výzkum Ipsosu pro podcast Insider, podle nějž by i v prvním kole výrazně prohrál s Petrem Pavlem. Není celá tato kandidatura riskantní?

Je. A troufám si tvrdit, že je to jeden z důvodů, proč Andrej Babiš s oznámením kandidatury tak dlouho otálel.

Důležité ale je ptát se, jaké jsou jeho motivace. Jedna věc je snaha hnutí ANO jako nejsilnější opoziční strany mít svého vlastního kandidáta. Pak jsou tu ale osobní motivace Andreje Babiše. Pokud se podíváme na jeho vyjádření za celou politickou kariéru, podle svých slov nikdy nestál o to, být prezidentem. Prezidentský post popisoval jako pozici, která není dostatečně vlivná, aby prezident mohl ovlivňovat řadu věcí. A najednou kandiduje. Nabízí se tak otázka, zda jeho motivací

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější