Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Muži narostl dluh „nemravně“ na čtyřnásobek, soud mu exekuci zastavil. Břemena se mohou zbavit statisíce lidí

V Bruselu se opět řeší ceny energií. Ilustrační foto: Fotolia
V Bruselu se opět řeší ceny energií. Ilustrační foto: Fotolia

V Česku jsou podle odhadů až stovky tisíc exekucí, které jsou vedené protiprávně, a mohly by se proto zastavit. Dlužníci o takových možnostech ale často nevědí. Stejně na tom byl i Karel Gizman, na jehož stranu se nedávno postavil Krajský soud v Ústí nad Labem a nařídil exekuci zastavit. „Z člověka, který patří víceméně do střední třídy, se stane lúzr. Přijdete o všechny úspory, o dovolené se nedá mluvit, jezdíte ve starém autě. Kolegové, kteří mají stejné příjmy jako vy, žijí normálním způsobem,“ popisuje muž svou zkušenost s exekucí.

Co znamená být v exekuci, Karel Gizman naplno pocítil ve chvíli, kdy mu na účet poprvé přišla výplata, z níž ukrojil exekutor. Namísto obvyklých zhruba 40 tisíc tak musel najednou otec od rodiny začít hospodařit se třinácti tisíci na měsíc, z nichž splácel ještě další pohledávky. „Tři noci jsem nespal, byl jsem psychicky na dně, a pak jsem si řekl, že s tím musím něco udělat,“ vzpomíná nad kávou v cukrárně na litvínovském náměstí šestačtyřicetiletý statný muž.

Dlouho zvažoval, zda svůj příběh zveřejnit. Jako operátor v elektrárně Počerady zodpovídá za provoz výrobního bloku, vystudoval báňské inženýrství a svým příjmem se řadí mezi vyšší střední třídu. Tím, že se ocitl v exekuci, se stejně jako mnoho dalších dvakrát nechlubí.

Přitom se v Česku s exekucí potýká skoro každý desátý člověk. Často je k ní dovede nevýhodný úvěr, jako i Gizmana, když si před třemi lety půjčil u společnosti Profi Credit. Jeho matka tehdy potřebovala rychle splatit jiné své pohledávky, tak vzal úvěr na sebe.

Vydal se na litvínovskou pobočku firmy, protože věděl, že tam mu peníze bez problému a rychle půjčí. Sice už měl u bank několik úvěrů, které do té doby bez problému splácel, věřil ale, že další utáhne a že mu sourozenci vypomůžou. Jenomže na dluh nakonec zůstal sám. A brzy zjistil, že tento úvěr je jiný než ty ostatní.

„Když jsem pak viděl ty úroky přes sto

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější