Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kanye West, jeho běsi a „gentrifikace“ nemoci

To, že je Kanye West duševně nemocný, je už dlouho veřejně známo. Foto: Kenny Su, CC BY 2.0
To, že je Kanye West duševně nemocný, je už dlouho veřejně známo. Foto: Kenny Su, CC BY 2.0

Kanye West je globálně známý a velice bohatý člověk. Také je to duševně nemocný člověk. Má se to brát v potaz, když se dopouští skandálních antisemitských výroků? Dle mediálních reakcí na Westovy výlevy asi ne. Vypovídá to cosi nejen o Westovi a nechutnosti jeho stanovisek, ale i rozpornosti vztahu dnešního Západu k duševní nemoci.

Americký rapper a hudební producent Kanye West (v současnosti používá jméno Ye) patří mezi nejznámější a komerčně nejúspěšnější hudebníky na světě. Jeho reputace i jeho finance ale v říjnu utrpěly značnou škodu. Na sociálních sítích Twitter a Instagram publikoval řadu antisemitských statusů, v podobném duchu se vyjadřoval v rozhovoru pro podcast Drink Champs a v rozhovoru s populárním moderátorem Fox News Tuckerem Carlsonem i při dalších příležitostech.

Sypal ze sebe nespojitá a často bizarní tvrzení, vycházející z různých konspiračních teorií. Například de facto opakoval teze extremistické sekty Černých hebrejských izraelitů, podle níž jsou potomky židů, o nichž se píše ve Starém zákoně, černoši, jež dnešní Židé o tohle dědictví připravili a ukradli jim identitu. Případně že vedení obchodního řetězce GAP dopředu vědělo o masakru ve škole ve městě Uvalde v Texasu, že média (ovšemže ovládaná Židy) propagují obezitu v rámci snahy o genocidu černých Američanů a podobně… Když ho minulé úterý do svého podcastu pozval vědec z prestižního MIT Lex Fridman, původem Žid z někdejšího Sovětského svazu, a chtěl tak dát umělci příležitost k omluvě, West na svých pomatených tvrzeních trval a dál je rozváděl. Nepouštěl se ovšem jenom do Židů, pronesl i pár skandálních výroků (třeba o příčině smrti George Floyda), jimiž proti sobě popudil významnou část černých Američanů.

Bipolární hvězda

Skandál nepřišel zčistajasna, Westovo chování je přinejmenším podivné už delší dobu. Stačí připomenout jeho útoky na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější