Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (246. den): Zima se blíží. Putin chce nechat Ukrajinu zmrznout, ale mráz může porazit jeho

Ruské rakety často ničí civilní cíle. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Ruské rakety často ničí civilní cíle. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
  • Jaká rizika čekají ukrajinskou armádu v zimě a co podle australského generála mluví v její prospěch.
  • Ruské zdroje hlásí důležitou změnu u Svatova.
  • Generál Blato naznačuje, co umí.
  • Ani požehnání kněze nezachránilo ruský pontonový most před zničením HIMARSy.
  • Co je nového na hranicích s Běloruskem – Ukrajinci připouštějí možnost útoku, ale není akutní.
  • Rusové chápou, že se mohou už jen zakopat.
  • Mapy dne – Svatove; pohyby armády v Bělorusku; mapa zničených ukrajinských rozvodných stanic.
  • Graf dne – o vztahu mezi demokraciemi a diktaturami.
  • Videa dne – začátek rasputice; Tomáš Forró byl s gruzínskou legií během netradičního útoku; pontonový most během požehnání a několik měsíců poté; běloruští vojáci pašující lidi na Západ.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze čtvrtka 27. října. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Jaká rizika čekají ukrajinskou armádu v zimě a co podle australského generála mluví v její prospěch. V dnešním díle se blíže podíváme na možnosti, které mají Rusové a Ukrajinci během zimy k dispozici. Jak jedni, tak druzí mají plán, jak toho využít ve svůj prospěch. Rusové se ji budou snažit přežít, Ukrajinci ovládnout.

Rozhodujícím faktorem bude počasí a rychlost, s jakou může každá strana nasazovat posily, respektive ničit nepřátelské jednotky.

Začneme počasím. Během druhé světové války začínaly všechny velké ofenzivy v létě nebo v zimě. Zvláště Rudá armáda ráda útočila v zimních měsících. Je to proto, že poskytují výhodu zmrzlé půdy, která unese i těžkou techniku, a útočící strana tak není závislá jen na velmi řídké sítě zpevněných cest. Zmrzlé ukrajinské pláně jsou vhodným místem pro manévrovací boje, pro pokusy o obejití nebo obklíčení nepřítele. Nevýhodou zimy je však mnohem kratší sluneční svit. Ve tmě se operace omezují na útoky menších jednotek nebo na ostřelování.

Z dosud známých zpráv a signálů z bojiště lze odhadnout záměry ukrajinských generálů, ale i Vladimira Putina. Rusové se zakopávají všude, kde se dá, budují opevnění a zákopy. Vědí, že s armádou v tomto stavu nemohou zaútočit, a budou se snažit přečkat zimu ve stavu, který jim umožní začlenit do ní na jaře mobilizované jednotky. Mezitím, jak píše ve své analýze bývalý australský generál Mick Ryan, bude Putin pokračovat v útocích na civilní infrastrukturu Ukrajiny.

Ryan tuto strategii nazývá „odepírání tepla“. V nejchladnějších měsících roku jde podle něj o „promyšlenou strategii, která má terorizovat obyvatelstvo a vytvářet tlak na ukrajinskou vládu, aby uzavřela příměří nebo jinou dohodu s ruskými agresory“.

Historie však opakovaně ukázala, že takové útoky na civilisty jejich morálku nezlomí. Putinovi navíc selhala sázka na energetické vydírání Evropy.

Iniciativu má v současnosti ukrajinská armáda a i podle Ryana si ji bude chtít udržet přinejmenším v Chersonské a Charkovské (Luhanské) oblasti. Kromě kratších dní ale bude čelit i dalším výzvám. V zimě vojáci více trpí, jejich zásobování je obtížnější a těžší je také skrýt se před nepřátelským průzkumem, zamaskovat připravovaný útok; vojenská vozidla jsou na sněhu většinou dobře viditelná, což pohybujícího se útočníka znevýhodňuje. Kolová technika se trápí, naopak stroje s pásy se na sněhu pohybují lépe.

Proto budou kolové slovenské Zuzany 2 nasazeny spíše na jihu, kde by mělo být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější