Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman a Babiš. Popisujeme zlomové okamžiky klíčového spojenectví

Ilustrace: Deník N
Ilustrace: Deník N

V seriálu Zemanovo finále popisujeme poslední roky vládnutí Miloše Zemana, jeho vztahy s okolím, vliv jeho nejbližších spolupracovníků i okamžiky, které byly pro jeho prezidentství určující. Deník N hovořil s desítkami lidí, kteří u klíčových okamžiků byli. První díl se věnuje rozporuplnému vztahu mezi dvěma pragmatickými hráči, kteří uzavřeli spojenectví z rozumu a dlouho spolu ovlivňovali českou politiku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Miloš Zeman a Andrej Babiš v posledních letech působili jako nejbližší političtí spojenci, ale nebylo tomu tak vždy. Znají se už celá desetiletí, kvůli dávnému sporu z 90. let byl jejich vztah dlouho na bodu mrazu, nakonec k sobě ale našli cestu – čistě z pragmatických důvodů. Zeman dokázal Babiše v klíčových okamžicích podržet, ale nebylo to zadarmo: umožnilo mu to protlačit své lidi na vládní posty i do čela klíčových úřadů. Bývalý premiér zároveň nikdy nedokázal překonat odpor k lidem, kteří hlavu státu obklopují.

Toto napětí kulminovalo v době, kdy byl prezident ve vážném zdravotním stavu dlouhé týdny v nemocnici. Kupící se neshody dosáhly vrcholu po loňských sněmovních volbách, kdy Babiš odmítl hrát se Zemanem jeho poslední velkou hru a vzdal se nabídky, aby znovu sestavoval vládu. Trvalo rok, než spolu oba politici znovu začali mluvit. Impulzem byla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Zemanovo finále

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější