Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kolik váží literární prachy Kunderova romanopisce Jana Nováka

Jan Novák. Foto: Richard Klíčník
Jan Novák. Foto: Richard Klíčník

Když Jan Novák předloni vydal mnohasetstránkovou knihu o Milanu Kunderovi, smrsklo se jeho tvůrčí portfolio rázem na jedinou položku. Najednou byl Novák pro zdejší kulturní obec jen tím, kdo se nevybíravě navezl do našeho národního génia, posledního velkého českého spisovatele globálního formátu. Všechno ostatní, co kdy tenhle Čechoameričan původem z Kolína realizoval, zmizelo hluboko v Kunderově stínu. A že těch rolí a výstupů má Novák, příští rok sedmdesátiletý, za sebou víc než dost. Nejnověji k nim přibyl titul Těžký prachy.

Novák měl vždycky nos na velká jména a velká témata. Jednou třaskavá, provokativní, jindy mediálně atraktivní. Každopádně dobře prodejná. V literatuře, stejně jako v divadle nebo ve filmu.

Miloš Forman, bratři Mašíni, Věra Čáslavská, Emil Zátopek. Anebo Fjodor Dostojevskij, Václav Havel, Josef Škvorecký, Michal Viewegh. Vždycky dokázal vytěžit z příležitosti maximum. A co víc: po svém.

Černobílý tvrďák

U Kundery to ale dopadlo tak napůl. Z knihy bylo sice už po pár stránkách jasné, že Novák umí řemeslo na výbornou, a možná ještě líp, že mu to píše, že ho psaní náramně baví.

Novák ale podle mnohých čtenářů nenapsal monografii, spíš trochu zlomyslný

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější