Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ceny plynu klesly. Využít se toho dá dříve proklínaným způsobem

Zásobování Evropy plynem ze zámoří je závislé na tankerech schopných převážet zkapalněný plyn. Foto: Adobe Stock
Zásobování Evropy plynem ze zámoří je závislé na tankerech schopných převážet zkapalněný plyn. Foto: Adobe Stock

O dalším vývoji na trhu s plynem rozhodne především to, jak tuhá bude zima. Do cen pak může v příštím roce promluvit také ekonomická situace v Číně nebo schopnost Evropy rozjet společné nákupy plynu.

Ceny zemního plynu na energetických burzách jsou dnes ostře sledované. Na jednu stranu platí, že vývoj na velkoobchodním trhu většinu lidí bezprostředně nepostihuje – domácnosti se totiž typicky spoléhají na tarify s cenou, která bývá zafixovaná na několik let dopředu. Na druhou stranu se ale vyplatí burzu pozorovat v situaci, kdy má člověk tarif odvozený od okamžité (takzvané spotové) velkoobchodní ceny. Nebo když jeho domácnosti brzy končí fixace a on se pomalu rozhlíží po nových nabídkách na trhu.

Nyní platí, že velkoobchodní ceny klesají. Koncem srpna se cena plynu na hlavní evropské plynové burze TTF vyšplhala na rekordních 349 eur (8563 korun) za megawatthodinu. Dnes je cena sotva třetinová a drží se kolem hranice sta eur, což je méně než na začátku války na Ukrajině. Plyn na burze zlevňuje díky nezvykle teplému podzimu, díky němuž není nutné tolik topit. A dolů cenu tlačí i fakt, že státy EU mají před zimou plynové zásobníky zaplněné už skoro z 94 procent. Takový pozitivní vývoj se ale může rázem otočit.

„Plyn je výrazně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější