Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Pan prezident by si přál…“ Jak Zeman a jeho lidé tlačili na Babiše i ministry

Ilustrace: Deník N
Ilustrace: Deník N

V seriálu Zemanovo finále popisujeme poslední roky vládnutí Miloše Zemana, jeho vztahy s okolím, vliv jeho nejbližších spolupracovníků i okamžiky, které byly pro jeho prezidentství určující. Deník N hovořil s desítkami lidí, kteří u klíčových okamžiků byli. Druhý díl se věnuje požadavkům, které prezident a jeho nejbližší spolupracovníci vznášeli vůči premiérovi Andreji Babišovi a jeho ministrům. A často byli úspěšní.

Bylo jen několik věcí, na kterých prezident Miloš Zeman během vlády Andreje Babiše (ANO) skutečně lpěl – trval na odvolání Michala Koudelky z čela Bezpečnostní informační služby, a naopak některé své spojence chtěl na jejich postech ponechat – šéfa ČEZ Daniela Beneše nebo ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka.

Prezident měl ale i jiné požadavky, stejně tak jeho nejbližší okolí – neplacený poradce Martin Nejedlý a kancléř Vratislav Mynář. Oba je většinou artikulovali stylem: „panu prezidentovi by se líbilo“ či „hlava státu by si přála“. Dost často tato přání souvisela s Ruskem a jeho zájmy v Česku.

Jen v posledních dvou letech svedl Babiš s Hradem poziční boj nejen o Koudelku, ale také o účast ruského Rosatomu v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, výjimku pro ruskou vakcínu Sputnik nebo dopady kauzy Vrbětice.

Babiš se sice na rozdíl od prezidenta na ruskou stranu nepřikláněl, zároveň ale Zemanovu okolí v mnoha případech nedokázal říct věci jasně. Místo toho se snažil situaci ukormidlovat tím, že rozehrával hry „na všechny strany“, což mělo své následky.

Vydání Nikulina

Prvním případem, kdy se Zeman vměšoval do rozhodování Babišovy vlády – ještě té první –, bylo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Zemanovo finále

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější