Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Babiš za Zemanem – Babiš na Hrad?

Na pražském Václavském náměstí se včera konalo shromáždění proti nenávisti. Foto: Barbora Loudová, Deník N
Na pražském Václavském náměstí se včera konalo shromáždění proti nenávisti. Foto: Barbora Loudová, Deník N

Část politické reprezentace vyjadřuje v souvislosti s včerejším shromážděním na Václavském náměstí podporu LGBTQ lidem. Organizátoři akce oslovili předsedy všech parlamentních stran, aby nenávist odsoudili. A Andrej Babiš, který aktuálně napíná veřejnost ohledně své možné kandidatury na Hrad, se o prodlouženém víkendu chystá na výlet do Lán.

Hlavní události dne vybrala a okomentovala Barbora Loudová.

Jsme fér?

V Nitře napadli a kopali do chlapce, protože dal pusu jinému chlapci. Skončil v nemocnici. Incident, který potvrdila slovenská policie, se podle médií stal minulý týden. Tedy krátce poté, co v té samé zemi zastřelili dva mladé muže kvůli tomu, kým byli.

Vedle toho přichází zpráva z Ruska. Země dál zpřísňuje zákony namířené proti sexuálním menšinám. Dolní komora tamního parlamentu v prvním čtení schválila úpravu zákona o takzvané „propagandě homosexuality“. Norma se dosud vztahovala jen na nezletilé. Pokud ale návrh projde, bude zákaz šíření platit i pro dospělé. Trestné tak nejspíš bude údajnou propagandu šířit na veřejnosti, ale i v médiích, na internetu, v knihách nebo v kině a reklamě.

Václavským náměstím ve středu večer znělo heslo Společně proti nenávisti. T⁠isíce lidí v Praze podpořily zrovnoprávnění LGBTQ lidí, odsoudily nenávist a vyzývaly k zastavení šíření předsudků vůči queer lidem.

„Jo, měla jsem strach přijít a vlastně i teď jsem ostražitá,“ řekla na shromáždění Deníku N třeba čtyřiadvacetiletá Eliška.

„Než jsem sem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější