Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Budeme se tu scházet každoročně.“ Pražské shromáždění odsoudilo bratislavský homofobní útok

Foto: Barbora Loudová, Deník N
Foto: Barbora Loudová, Deník N

Tisíce lidí se dnes sešly na Václavském náměstí v Praze na památku obětí homofobní vraždy v Bratislavě. Organizátoři a vystupující vyzvali k zastavení šíření předsudků vůči LGBTQ lidem a k přijetí zákona, který by umožnil uzavřít manželství i párům stejného pohlaví.

Sledujeme: LGBTQ

Na schvalování novely občanského zákoníku měli dnes poslanci necelé dvě hodiny. V 11:00 totiž Sněmovna zahájila z podnětu opozičního hnutí ANO mimořádné jednání o migračním paktu Evropské unie. Dolní komora přitom měla podle původních kuloárových informací ČTK hlasovat o narovnání práv párů stejného pohlaví v jejich svazcích už dnes. Poslanci k němu dosud nedospěli v souvislosti s obsáhlým vystoupením Jana Síly (SPD), který opět citoval zejména z prací amerického sociologa Marka Regneruse. Na jeho díla se často odvolává například Aliance pro rodinu.

V úvodu schvalování novely občanského zákoníku Josef Bernard za její předkladatele podpořil pozměňovací návrh skupiny poslanců kolem Josefa Cogana (oba STAN), aby se tyto svazky nazývaly partnerstvím místo původně navrhovaného manželství. Trval ale na tom, aby stejnopohlavní dvojice měly stejná práva, jako mají v manželství žena a muž. Ve hře jsou totiž i úpravy s užšími právy, konkrétně k dětem.

„Rovnoprávnost a důstojnost lidí je pouze jedna,“ zdůraznil Bernard. Sněmovna se podle něho díky novele názorově posunula a i z podaných pozměňovacích návrhů podle poslance STAN vyplývá, že nynější zákon o registrovaném partnerství není dostačující. Registrovaní nemají nyní podle zákona třeba společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod. Registrované dvojici zákon neumožňuje adopce.

Lidovecká poslankyně Romana Bělohlávková uvedla, že je ráda že homosexualita je ve společnosti vnímaná jinak než před sto lety. Varovala ale také před působením aktivistů a volala po nezávislých studiích o vlivu stejnopohlavních párů na vývoj jimi vychovávaných dětí Podpořila jiný pozměňovací návrh, podle kterého by homosexuálové a lesby mohli místo do manželství vstupovat rovněž do partnerství se všemi právy manželů, ovšem kromě postavení dětí v manželství, včetně úpravy osvojení.

Spoluautor této úpravy Karel Haas (ODS) poukazoval na to, že svazky ženy a muže a dvou osob stejného pohlaví jsou rozdílné. Požadavek na narovnání práv označil Haas za spravedlivý a legitimní. Ohledně práv k dětem ale citoval nálezy Ústavního soudu, podle nichž neexistuje základní právo na osvojení dítěte a neexistuje obecné právo stát se rodičem.

Ústavně-právní výbor nedal kladné stanovisko k žádnému z pozměňovacích návrhů a už dříve odmítl podpořit i původní znění novely. Strany vesměs nechávají v takových záležitostech svým poslancům volné hlasování. (ČTK)

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

LGBTQ

Praha

Slovensko

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější