Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusové i český web viní Ukrajinu z užití kazetové munice. Důkaz chybí

Ilustrační foto: ČTK
Ilustrační foto: ČTK

Nejdříve ruské ministerstvo zahraničí a pak i český web Novinky obvinily Ukrajinu z užití kazetové munice, která je v mnoha zemích zakázaná. Neexistuje pro to důkaz, záběry na videu zveřejněném Rusy odpovídají úplně jinému typu munice.

Ruské ministerstvo zahraničních věcí 21. října zveřejnilo video, v němž žena představená jako ruská novinářka hovoří o ukrajinském útoku na civilní konvoj u Chersonu. V ruce drží malou kovovou kuličku, doprovodný status tvrdí, že Ukrajinci použili kazetovou munici.

Kazetová munice je taková, kde jedna střela či bomba obsahuje množství malých „bombiček“, takzvané submunice. V angličtině se používá termín „bomblets“ a v původních raketách pro M270, což je těžší předchůdce raketometu HIMARS, byly stovky kusů submunice v každé.

Vojenskou výhodou je, že se velký počet výbušných zařízení rozptýlí po velké ploše. Bylo to vymyšlené za účelem zasažení cílů i s relativně nepřesnými zbraněmi – pak stačí trefit se jen přibližně.

Problém tohoto nápadu je, že ona výbušná zařízení mají určité malé procento selhání a některá nevybuchnou. Jsou poměrně malá, a tak nenápadná submunice „zamoří“ cílovou plochu nástrahami na dlouho. Řada států se proto od roku 2008 připojila k úmluvě o zákazu kazetové munice (USA, Rusko ani Ukrajina ne).

Rusko ovšem žádný důkaz o užití kazetové munice Ukrajinci nedodává. Kovový projektil ukázaný ženou na videu odpovídá wolframové kuličce, kterými jsou zaplněné hlavice raket M30A1 do raketometů HIMARS. Kuličky nevybuchují, zraňují rozptýlením v místě dopadu. Po dopadu jsou inertní a nepředstavují nebezpečí.

Tvrzení Rusů v českém prostředí pomohl rozšířit web

Média

Ověřili jsme

Ruská válka na Ukrajině

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější