Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Hodíme vidle do předsedání EU? Pak možná pomůže britský syntetický alkohol!

Koláž titulních stran Deníku N. Foto: Deník N
Koláž titulních stran Deníku N. Foto: Deník N

Smetanu toho nejzajímavějšího ze středy slízl a převyprávěl Ivan Adamovič.

Psalo se u nás

Předsednictví České republiky Evropské unii se koná jednou za více než deset let, tak si to nemůžeme odpustit bez notné dávky nejistot a házení vidlí do systému. V roce 2009 to začalo představením mezinárodního uměleckého díla Entropa, úchvatné spolupráce výtvarníků z jednotlivých členských zemí, jehož autorství se nakonec smrsklo na jméno David Černý. Následně položil Paroubek vládu. No a letos se premiér Babiš nechal podle svědectví ministrů slyšet, že předsednictví raději odpískáme předem, protože to je jen prázdné žvanění. Premiér to ovšem popřel.
Podle sněmovního výboru pro evropské záležitosti by to byla ostuda a nelíbí se to dokonce ani komunistům. Celou záležitost nám okomentoval v rozhovoru i Saša Vondra.

Nervozita mezi Ruskem a Českem pokračuje. Nově Rusové osočili českou šéfku Výkonného výboru Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Janu Reinišovou, že nejedná nestranně a nadržuje Američanům. Výbor mimo jiné v minulosti vyšetřoval případ Skripalovy otravy nebo použití bojových otravných látek v Sýrii.

Kolega Jan Moláček se deset let snažil udělat rozhovor s legendou rakouské politické žurnalistiky Paulem Lendvaiem. A podařilo se až teď, v barvách Deníku N. Náhoda? Nemyslíme si! Takřka devadesátiletý Lendvai okomentoval Maďarsko, Česko i své Rakousko. Moc optimismu tu nehledejte.

Nikdo nefotil za druhé světové války vojenská letadla lépe než Ladislav Sitenský. Jeho vnučka hledá prostory pro reprezentativní výstavu fotografií. Na Pražském hradě ale ne, to by se děda vzhledem k současnému osazenstvu v hrobě obracel.

Psalo se také u nás

Dan Konečný se kdysi přejmenoval na Nekonečného, ale všechno jednou končí. Život zpěváka i pro jeho blízké ale skončil překvapivě brzy. Následovalo neobvykle masivní smutnění na sociálních sítích. Byl zlatavý sršatec jen mělkým pozérem, nebo zásadním hybatelem kultury 90. let? Svědkové Danielovi promlouvají.

Když někdo nečekaně zemře, je třeba ohlídat jeho blízké, protože jsou náchylnější k depresím a sebevraždě. Smutně se tento fakt potvrdil v americké Floridě. Již tři pozůstalí po obětech střelby ve škole v Parklandu spáchali sebevraždu. Ve dvou případech to byla pociťovaná vina za to, že na rozdíl od zastřelených masakr přežili.

Bude pozítří brexit, nebo nebude? Jan Kudláček provedl důkladnou analýzu, jaké mají před sebou Británie a Evropa vyhlídky.

Petra Procházková se vydala na velkou ukrajinskou reportáž. Jestli chcete na Ukrajinu, musíte se tam nejdřív dostat, že. Ve skutečnosti dobrodružství začíná už po cestě samotné. Je lepší snídat piroh nebo sušenou rybu?

Kdyby psal svá díla George Orwell dnes, asi by se věnoval dezinformačním webům, míní v komentáři Jan Moláček. Je to totiž 1984 v malé, každodenní praxi.

Komerční sdělení

Společnost netvoří jen neziskovky nebo státní instituce. Obětem domácího násilí pomůže nově v ČR i soukromý sektor. Vodafone zavedl novou interní směrnici a všechny zaměstnance

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější