Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rrrrrrrr. Wrrrrrrrr! Odešel Dan Nekonečný. Jaký člověk se ukrýval za zlatou maskou?

Dan Nekonečný se skupinou Šum svistu v pražské Lucerně. Foto: ČTK
Dan Nekonečný se skupinou Šum svistu v pražské Lucerně. Foto: ČTK

Málokdy se stane, aby se po smrti mediálně známé osoby spustila tak mocná lavina vzpomínání, jako v případě Daniela Nekonečného, který byl v pondělí nalezen mrtev ve svém bytě ve věku pouhých 52 let. I letmá setkání s ním byla tak intenzivní, že si je lidé pamatují desítky let. Redakci Deníku N se podařilo získat archivní fotografie umělce od Veroniky Bromové.

Skoro to ze sociálních sítí vypadá, že není v Česku osoby, která by se s tímto ohnivě tryskajícím šoumenem aspoň jednou krátce nesetkala. Který jiný umělec může o sobě říct něco podobného?

„Potkala jsem ho jednou v samoobsluze. Stál ve frontě přede mnou a všechno, co vyndal z košíku, bylo žluté – sýr, banán, sušenky Tuc, prostě úplně všechno žluté,“ píše na Facebooku novinářka Irena Cápová. „Byl neuvěřitelný ve všech významech toho slova… všechny holky jsme ten večer byly bohyně,“ píše jiná uživatelka.

„Když mě kdysi na Jiřáku pod Nejsvětějším srdcem Páně zastavil, zadíval se mi dlouze do očí a zeptal se: ,Mladý muži, nevíte prosím, kolik je hodin?´ Nad námi hodiny jak fotbalové hřiště…,“ vzpomíná režisér Janek Růžička. „Připadal mi smutný a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější