Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Protikorupční rada vlády se rok a půl nesešla. Nově ji povede ministr Šalomoun

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun je nově též předseda protikorupčí rady vlády. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr pro legislativu Michal Šalomoun je nově též předseda protikorupčí rady vlády. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí naposledy jednala, když v jejím čele stála Marie Benešová (za ANO). „Doufali jsme, že v novém volebním období bude rada jednat znovu a o něco efektivněji. Bohužel se zatím fyzicky nesetkala,“ řekl Deníku N
Lukáš Kraus z protikorupční organizace Frank Bold, která je také součástí poradního orgánu. Vláda dnes schválila změny v radě. Nově ji povede ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti).

Poslední jednání rady proběhlo loni v červenci ještě za vlády Andreje Babiše (ANO). Radě, která má za úkol koordinovat a vyhodnocovat problematiku boje s korupcí a předkládat vládě návrhy na opatření ke snížení korupčního rizika, tehdy předsedala ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

„Už v dubnu jsme se divili, že se rada dlouho nepotkala, a tak jsme požádali o svolání. Tehdy jsme se dozvěděli, že se ještě bude jednat o statutu rady a jednacím řádu,“ říká Kraus z Frank Bold.

Současný kabinet chtěl podle něj nejprve zhodnotit, jak rada funguje, a pak až pokračovat. To se ve Frank Bold dozvěděli poté, co 28. dubna spolu s dalšími členy rady poslali žádost o svolání schůze. Svolání rady bylo i jedním z bodů červnové výzvy vládě po kauze Dozimetr.

Součástí rady je kromě Frank Bold ještě dalších šest protikorupčních organizací – například Transparency International, Oživení nebo Nadační fond proti korupci. Do rady patří také ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu, ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů, nejvyšší státní zástupce, předseda Svazu měst a obcí, předseda Asociace krajů či prezident Hospodářské komory.

Nově radu už nepovede premiér, nýbrž ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (Piráti). Právě tuto změnu dnes schválila vláda. Místopředsedy jsou pak předseda vlády, ministr spravedlnosti, ministr vnitra, ministr financí, ministr zdravotnictví a ministr pro místní rozvoj.

„Pro Piráty je boj s korupcí jedním ze stěžejních témat, kterému se dlouhodobě a systematicky věnují. Jsem proto rád, že můžu nyní vést protikorupční radu. Je pravda, že se už dlouho nesešla, takže

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Korupce

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější