Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Částečný součet upozorňuje na částečné zatmění Slunce. A také na bostonské experimenty s virem a strach z umělé inteligence

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Co se do mých jiných článků v Deníku N nevejde, to najdete každý týden tady. Dnešní Částečný součet vám mimo jiné poví o planetě s kovovou atmosférou, prozradí, kolik lidí se nechalo po smrti zmrazit a proč jsou vyhlídky na jejich oživení horší než bídné.

Nejdřív ale – kolik je hodin? Jestli tyhle řádky čtete v úterý 25. 10. kolem poledne, nechte toho a běžte se podívat na Slunce. Je půvabně vykousnuté, jako jablíčko z loga firmy Apple. Částečné zatmění začne v 11.12, maxima dosáhne ve 12.17, skončí ve 13.22. (To jsou údaje pro Prahu. Pro nejzápadnější část území jednu minutu odečtěte, pro nejvýchodnější dvě přičtěte. Slunce byste měli jako vždy pozorovat jen s tmavým filtrem, jinak hrozí poškození zraku!)

Stručně o věcech, o nichž stačí stručně

  • Železničářská terminologie dovede být úchvatná. Víte, co to je státní postrk? (Nic takového, co byste si nejspíš představili. Zkuste i slovníček opravdového slangu, výborná je třeba „myslivcova rakev“.)
  • Dánská politická strana, kterou formálně řídí umělá inteligence personifikovaná jako Leader Lars. Happening, který se očividně nevzdává možnosti stát se reálným politickým projektem. Lars je naprogramován tak, aby názorově odpovídal příznivcům všech stran mimoparlamentní opozice (proto se projekt jmenuje Syntetická strana), což nevyhnutelně znamená, že v jednom kuse odporuje sám sobě. To ho bezpochyby činí uvěřitelnějším.
  • Vynikající seznam mladých českých popularizátorů vědy, který se maskuje jako úvodník Vesmíru.
  • Naprosto nepochopitelný příběh norského restaurátora. (Dlouhé čtení, stojí za to. Vyšlo roku 2021, takže jste to možná už viděli.)
  • Proč byste neměli za tečkou na konci věty psát dvě mezery. A proč byste je naopak psát měli. Vášnivost argumentů obou stran je zábavná.
  • Člověk, který je tak citlivý na soukromí, že si provozuje vlastní mailový server, jenže mu to stejně není nic platné. „Google má většinu mých mailů, protože má všechny vaše.“ To stojí za zamyšlení. Před vlivem internetových gigantů se dnes není kam a jak schovat.
  • Jsou lidé, kteří se živí tím, že aktivně testují firemní bezpečnostní opatření. A tohle jsou jejich poznámky z terénu. Kdybyste někdy museli vlézt někam, kam nemáte, mohou se hodit.
  • 22/7 není příliš dobrá aproximace čísla pí. Existuje ale jednoduchý, dobře zapamatovatelný zlomek, jehož hodnota se od pí začne lišit až na sedmém desetinném místě. (Náhody v matematice existují, ne že ne.)

Stručně o věcech, které by si zasloužily víc

Astronomové z European South Laboratory při pozorování exoplanet objevili v atmosféře dvou z nich prvek baryum. Je to nečekané, baryum je totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější