Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Minulost jako brzda? Podle expertů zatím Pavel negativní publicitu zvládá, pomáhá mu nečekaný spojenec

Petr Pavel zahájil prezidentskou kampaň. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Petr Pavel zahájil prezidentskou kampaň. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vlna negativních textů o minulosti Petra Pavla nyní jeho preferencemi neotřese, pro jeho kampaň je to ale i tak problém. Podle politologů bude klíčové, jak jej zvládne osobně prezentovat v předvolebním finále.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V posledních dnech se začala opět veřejně přetřásat minulost prezidentského kandidáta Petra Pavla. Některá média přinesla texty, které jeho předlistopadový život hodnotí velmi kriticky.

Právo nabídlo výpověď Pavlova spolužáka ze Zpravodajské správy Generálního štábu s tím, že prezidentský kandidát o své minulosti mlží. Stejný list pak přinesl rozhovor s historikem Petrem Blažkem, který Pavla obviňuje z téhož. Právo pak na své titulní straně přišlo i s textem pojednávajícím o tom, že právě Blažkovi společnost Meta znepřístupnila jeho veřejné příspěvky o Petru Pavlovi.

Značnému ohlasu se těmto zprávám dostalo i na sociálních sítích. Zejména pak mezi odpůrci bývalého náčelníka generálního štábu.

Minulost může být Pavlovým slabým místem. Jeho podpora sice podle různých výzkumů stále posiluje, opakované debaty o jeho předlistopadové kariéře jej i tak limitují. Pro část voličů může být členství v KSČ nepřijatelné stejně jako jeho angažmá v tehdejší armádě, jistý limit ale toto téma představuje i obecně pro jeho kampaň.

Podle politologa Otty Eibla z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity totiž může jít o jakousi brzdu. „Dokud bude Pavel a jeho tým reagovat, nemusí mít prostor pro rozvíjení vlastní kampaně. Téma také může nabírat na intenzitě a důležitosti s tím, jak Pavla budou (či nebudou) dotahovat další kandidáti,“ popisuje Eibl.

Hlavní riziko

Prozatím se z pohledu Petra Pavla prezidentská kampaň vyvíjí velmi dobře. V září a říjnu se vyhoupl do čela žebříčků preferencí, podle dat STEM/MARK je nepřijatelný pouze pro 31 % voličů, což je při jeho známosti a silné podpoře velmi dobrá výchozí pozice.

Politoložka Eva Lebedová z Univerzity Palackého v Olomouci k tomu dodává, že téma minulosti může Pavla ohrozit zejména v jednom případě. A to pokud

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější