Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Impérium Petra Kellnera. Ovládá spleť téměř čtyř stovek firem ve více než 30 zemích světa

Zmapovali jsme byznys nejbohatšího muže, který nikdy nechtěl být viděn, a přesto, nebo právě proto významně zahýbal nejen českým byznysem, ale také politikou. Deník N přináší unikátní vizualizace podnikatelského impéria Petra Kellnera, který v sobotu zemřel při pádu vrtulníku na Aljašce.

Petru Kellnerovi nebylo ještě ani třicet let, když společně se dvěma přáteli založil PPF investiční společnost. A právě tato tři písmena se později stala symbolem jeho klíčového úspěchu, který jej v jeho necelých 55 letech vynesl na 73. příčku žebříčku nejbohatších lidí světa.

Jeho majetek ocenil časopis Forbes na 14,9 miliardy dolarů (podle aktuálního kurzu v přepočtu 293 miliardy korun), a mezi Čechy mu tak již tradičně patří suverénně první místo.

Uvnitř článku naleznete unikátní vizualizace celého byznysového impéria Petra Kellnera.

Podle posledních dostupných dat ovládal či spoluvlastnil ve třiceti dvou zemích 373 firem, se zásahem do rozličných segmentů trhu od finančnictví přes telekomunikace až po strojírenství či biotechnologie. Společným jmenovatelem je složitá struktura jejich vlastnictví. Většinu neovládá přímo, ale přes spleť zahraničních firem.

Celé Kellnerovo impérium jako by odráželo jeho osobnost – snahu zůstat v zákrytu, chráněn neproniknutelnou strukturou, za kterou může jen on sám, ale která mu současně umožňuje dát najevo úspěch. Poslední plánovaná akvizice před jeho tragickou smrtí, byl nákup 29 % banky Moneta.

Základ jeho byznysu byl koncentrován především na Východě – v Rusku a Číně. Tedy v zemích, kde jsou porušována lidská práva a kde se podnikání neobejde bez politické provázanosti. V posledních letech

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Petr Kellner

Zákulisí moci

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější