Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na windfall tax se koalice chce dohodnout těsně před hlasováním. Rozdělují ji spory o sazbu i období zdanění

Daň z mimořádných zisků energetických společností má do státního rozpočtu přinést peníze pro cenový strop na elektřinu a plyn. FOTO: ČTK
Daň z mimořádných zisků energetických společností má do státního rozpočtu přinést peníze pro cenový strop na elektřinu a plyn. FOTO: ČTK

Daň z mimořádných zisků neboli windfall tax by měla státní kase přinést desítky miliard korun nutné k financování pomoci v energetické krizi. Pětice vládních stran se ale stále neshodla na tom, za jaké období se daň bude vybírat. To přitom může být pro objem vybraných prostředků zásadní.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ani týden po jednání koalice o budoucnosti takzvané windfall tax není jisté, zda se vládní strany shodnou na finální podobě. Piráti i nadále prosazují, aby se danily zisky počínaje rokem 2022.

Je proto pravděpodobné, že se o finální podobě rozhodne až těsně před tím, než se daň začne probírat v Poslanecké sněmovně. Schůze začne od úterní druhé hodiny odpolední, představitelé koaličních stran se mají sejít ještě dopoledne.

Situace ohledně windfall tax se začala politicky vyostřovat v minulém týdnu. Po jednání špiček koaličních stran místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová napsala, že se koalice shodla na takzvané retroaktivitě – tedy že daň z mimořádných zisků bude platit zpětně i za letošní rok.

Takovou domluvu ve středu dementoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který windfall tax předložil jako jeden z pozměňovacích návrhů k novele zákona o DPH. Podle Stanjury a dalších zástupců ODS je vhodnější, aby se mimořádné zisky začaly danit až od příštího roku. Jinak podle nich hrozí, že opatření zruší Ústavní soud, který by mohl jeho retroaktivitu označit za protiústavní.

Otázka platnosti daně je zásadní. Pokud se totiž budou zohledňovat už letošní neočekávané zisky určených podniků, mohl by stát

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Veřejné finance

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější