Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bůh je trans a Miloš Zeman je žena: MFDF Jihlava uvádí film Lidi o nebinární identitě a českých trans lidech

Lenka Králová jako Mily Zemanů ve filmu Lidi. Foto: Film Lidi
Lenka Králová jako Mily Zemanů ve filmu Lidi. Foto: Film Lidi

Režisérx Kateř Tureček tento týden na jihlavském mezinárodním festivalu dokumentárních filmů představuje svůj absolventský film Lidi. Vypráví v něm o vlastní zkušenosti s přijetím nebinární trans identity.

Kateř Tureček v hovoru o sobě střídá oba rody a vede ho v hrdé moravštině, v psaném textu upřednostňuje přidávání přípony x. Rozhodli jsme se v případě tohoto článku toto přání respektovat.

Co kdyby Miloš Zeman zjistil, že jeho genderová identita je jiná, a musel se vyoutovat před celým národem? ptá se provokativně Lenka Králová, jedna z hrdinek nového filmu Kateř Tureček. A rovnou tuto situaci inscenuje, když s nenapodobitelnou dikcí českého prezidenta pronese vysněný první státnický trans projev. „Možná to pro vás bude šokující, ale fakt je ten, že se cítím být ženou. Dnes tedy před vás poprvé předstupuji jako Mily Zemanů,“ říká před nadšeně bouřícím davem.

V českém veřejném prostoru nejsou trans osoby příliš viditelné, proto byl pro režisérx Kateř Tureček tak významný například loňský

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dokument

Film

LGBTQ

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější