Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Petr Kellner jako dravec s predátorským instinktem. Nejbohatší Čech dokázal pohnout zahraniční politikou státu Nejbohatší Čech dokázal pohnout zahraniční politikou státu směrem na Východ

Nejbohatší Čech Petr Kellner (na snímku z 23. srpna 2020) zemřel 27. března 2021 při nehodě vrtulníku v aljašských horách. Foto: ČTK
Nejbohatší Čech Petr Kellner (na snímku z 23. srpna 2020) zemřel 27. března 2021 při nehodě vrtulníku v aljašských horách. Foto: ČTK

Majitel skupiny PPF Petr Kellner zemřel v roce 2021 při pádu vrtulníku na Aljašce. Deník N přinesl jeho aktualizovaný profil, který vznikl na základě rozhovorů s lidmi, kteří nejbohatšího Čecha znali a měli možnost nahlédnout, jakým způsobem uvažuje a jak dokáže tahat nejen za byznysové nitky, ale i za ty politické.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Většina Kellnerových firem sídlí v zahraničí, u nás z nich odvádí jen pětinu daní, a přesto má stálou přízeň prezidenta. Česko se stalo rukojmím Kellnerova byznysu, varují lidé z jeho okolí.

Temně laděné pozadí poslední zveřejněné fotografie Petra Kellnera ve výroční zprávě PPF za rok 2017 jako by předznamenávalo období, které nejbohatšího Čecha čeká.

Zatímco ještě donedávna byl nedotknutelným mužem skrytým v pozadí, s kauzou Huawei se věci změnily. Kellner se tehdy začal obávat o svůj klíčový byznys v Číně, a byl tak donucen částečně vyložit karty.

Uvnitř článku naleznete unikátní vizualizace celého byznysového impéria Petra Kellnera.

Díky tuzemským opatřením proti čínské společnosti se ukázalo, jak moc je Kellnerův byznys spjatý s politikou. Obavy o jeho podnikání v Číně, které je pro Kellnera klíčové, vyjádřil otevřeně přímo prezident Miloš Zeman, zástupce Huawei pak přijal na Pražském hradě a osobně pak letěl do Číny. Ve své funkci už popáté.

Otevřela se tak otázka, do jaké míry český prezident a ostatní politici hájí zájem státu a do jaké míry jednají v zájmu Kellnerova podnikání. Deník N se rozhodl aktivity nejbohatšího muže Česka s vlivnými kontakty, který si zarytě chrání své soukromí, detailně zmapovat.

Vzal si tuto zemi jako rukojmí pro svůj byznys, shodují se svorně oslovené zdroje z Kellnerova okolí, podle kterých je to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Petr Kellner

Zákulisí moci

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější