Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nevím, proč to premiér říká.“ Babiš příkře usadil Ťoka kvůli ČD Cargo, každý tvrdí něco jiného

Předseda vlády Andrej Babiš spolu s ministrem dopravy Danem Ťokem. Foto: David Taneček, ČTK
Předseda vlády Andrej Babiš spolu s ministrem dopravy Danem Ťokem. Foto: David Taneček, ČTK

Premiér Andrej Babiš a ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) jsou v ostrém rozporu ohledně možné privatizace menšinového podílu v dopravní společnosti ČD Cargo. Zatímco Ťok prosazuje prodej státních akcií, aby získal víc peněz pro České dráhy, předseda vlády to důrazně odmítá. Ministr dopravy přitom pro Deník N podotýká, že jde o záležitost jeho resortu a mohl by podíl prodat i bez souhlasu koaličních partnerů. O možné privatizaci ale připravuje dokument, kterým chce sociální demokraty i Babiše přesvědčit.

„Připravujeme materiál, kterým chceme ukázat, co chceme udělat. Když jsem mu (Babišovi, pozn. red.) vysvětloval, že nejde o žádnou neprůhlednou privatizaci, ale pouze o nabídnutí minoritního podílu na veřejném trhu akcií, tak říkal, že to je pro něj pochopitelné a dovede si to představit,“ řekl dnes dopoledne ministr dopravy.

„Jsem přesvědčen, že ho přesvědčím,“ věřil si Ťok. Babiš ale záhy ministrův návrh příkře smetl ze stolu. „Jak jsem uvedl na tiskovce po vládě: žádná privatizace ČD Cargo, ani částečná, není v plánu. Ani jiných firem. NIC SE PRIVATIZOVAT NEBUDE,“ napsal na Twitteru. Na dotazy ohledně rozporu mezi ním a Ťokem neodpověděl.

Ministr dopravy na nové Babišovo prohlášení reagoval sklesle.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější