Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (239. den): Zaútočí Rusové z Běloruska? A chystají něco u Chersonu? Co mluví pro a co proti

Ruskému prezidentovi ukazují vzorové mobilizované vojáky. Foto: ruské ministerstvo obrany
Ruskému prezidentovi ukazují vzorové mobilizované vojáky. Foto: ruské ministerstvo obrany
  • Běloruský scénář – koho Rusové stahují k Lukašenkovi, jak se chovají a kde to dělají.
  • Chersonský scénář – kdo už hráz protrhl a komu by to nevyhovovalo.
  • Mapa dne – jak Rusové vidí záplavy u Chersonu.
  • Videa dne – jak ruskou armádu ukazují Putinovi a jak to vypadá na ulici ruského města; jak pokračuje oprava mostu na Krymu; ultranízký a riskantní let ukrajinského vrtulníku; jak dnes vypadá Antonivský most.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze čtvrtku 20. října. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

V těchto dnech probíhají dva paralelní procesy, které mají kombinaci různých vysvětlení. V obou případech Rusko vypouští do světa balónky a v obou případech může jít o hrozbu skutečnou i falešnou. Je také možné, že v jednom případě jde o ruskou „maskirovku“ před něčím velkým a v druhém o blaf. Problém je, že pokud platí tato možnost, nevíme, který případ je který.

Konkrétně jde o množící se zprávy, že Rusové opět zaútočí ze severu z Běloruska a vyhodí do povětří vodní elektrárnu Kachovka na jihu. Respektive, že jejich avizované stažení ze západního břehu Dněpru je součástí ďábelského plánu s neznámým koncem. Dnešní díl Vývoje bojů se pokusí shrnout, nakolik jsou tyto scénáře reálné.

Běloruský scénář – koho Rusové stahují k Lukašenkovi, jak se chovají a kde to dělají. Pokud by Rusové znovu zaútočili ze strany Běloruska, opakoval by se scénář z 24. února. Neúspěšný útok na Kyjev tehdy přišel právě odtud. Tentokrát se ale spekuluje o tom, že Rusové zaútočí mnohem západněji – poblíž hranic s Polskem, aby Ukrajinu odřízli od zásobování ze Západu. Pokud by se jim to podařilo, znamenalo by to zásadní změnu v průběhu války.

Ukrajinci se ale na takovou možnost připravují a útok by navíc probíhal obtížným lesnatým terénem, v němž mají neustále připravené zálohy.

Pokud vás zajímají pohyby vojsk v Bělorusku, doporučuji sledovat projekt běloruské opozice, který monitoruje minutu po minutě činnost běloruské i ruské armády. Včera zaznamenali tyto pohyby:

O den dřív:

Co lze z těchto informací vyčíst? Britská rozvědka je ohledně možnosti nového ruského útoku ze severu skeptická. Podle jejího názoru je běloruská armáda slabá a Rusko nemá kapacitu ji posílit tak, aby kombinovaná formace představovala vážnou hrozbu. Podle Britů je pravděpodobnější, že Putin a Lukašenko se tímto způsobem pokusí odlákat alespoň část ukrajinské armády k ochraně hranic, ale o útok se reálně nepokusí.

Zkušenosti z týdnů před zahájením invaze rovněž hovoří proti alternativě, že se chystá nový útok na severu. V té době západní zpravodajské služby varovaly před blížícím se útokem, informovaly o koncentraci ruských jednotek, zveřejňovaly satelitní snímky skladů, polních nemocnic apod. To vše by muselo být přítomno na snímcích z vesmíru i nyní. Nic z toho se ale zatím neobjevilo.

Velmi užitečné shrnutí ruských aktivit na území Běloruska připravil běloruský novinář

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější