Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Si Ťin-pchingův dveřník měl kliku s klikami: šestka mezi čínskými komunisty Ting Süe-siang (59)

Ting Süe-siang: Si Ťin-pchingův dveřník, který umí dobře šplhat. Foto: Wang Tching-šu, Reuters
Ting Süe-siang: Si Ťin-pchingův dveřník, který umí dobře šplhat. Foto: Wang Tching-šu, Reuters

Si Ťin-pchinga všichni známe (a ještě poznáme). Kdo jsou však ti, kteří mu v novém Stálém výboru politbyra hrají druhé housle? Deník N představuje (staro)nové nejmocnější muže Číny: Ting Süe-siang se umí otáčet a po stranickém žebříku šplhá jedna radost.

„Asi žádný jiný funkcionář nestrávil se Si Ťin-pchingem tolik času jako on. Je to ředitel jeho kanceláře a skoro pořád mu je po boku. Si očividně věří v jeho loajalitu a schopnosti,“ řekl nedávno o Ting Süe-siangovi analytik Neil Thomas v rozhovoru s Reuters.

Ať nedojde k mýlce: v Ting Süe-siangovi je víc než jen to, že už roky splétá pouta blízkého vztahu se Si Ťin-pchingem jako jeho osobní tajemník. Dokáže zařídit věci tak, aby se hýbaly žádoucím směrem. Pracovat technokraticky (a s technokraty). A zjevně má, Thomasovými slovy, politický fištrón. Jiní by možná řekli, že Ting Süe-siang umí dobře šplhat.

Pokud si Komunistickou stranu Číny představíme jako žebřík, je skoro jisté, že na valné části jeho příček najdeme Tingovy stopy. Poprvé po tom žebříku sáhl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Sjezd KS Číny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější