Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ředitel Světa knihy z Frankfurtu: Vrátíme Česko na světovou literární mapu. Máme na to?

Svět knihy Praha nacpaný k prasknutí. Foto: Svět knihy
Svět knihy Praha nacpaný k prasknutí. Foto: Svět knihy

O právě probíhajícím Frankfurtském knižním veletrhu, největším knižním veletrhu na světě, a české účasti na něm píše pro víkendovou rubriku Za oponou ředitel českého Světa knihy Radovan Auer. Bude za čtyři roky čestným hostem veletrhu Česko?

V říjnu do Frankfurtu, má každoroční povinná disciplína. Vždycky jsem létal, letos jedu poprvé vlakem. Drobný osobní příspěvek k ekologii. Sice dvakrát přesedám, ale kdybych k letu přičetl odbavení a cestu na letiště, není časový rozdíl zas tak velký. A mám stoleček, zásuvku, wifi, pracuju, takže to vůbec není ztracený čas. Přestupy jsou akorát tak na cigaretu.

Mám vlaky rád a k české literatuře vlastně patří. Nejen díky Jaroslavu Rudišovi. Se spisovatelkou Markétou Pilátovou jsme si onehdá notovali, že i ona se po celé Evropě na svá čtení přesouvá po kolejích. Ty české mají nezaslouženě špatnou pověst, německé dráhy nám mohou v lecčems závidět.

Teď ale vše jede načas a já v úterý po poledni vystupuju na frankfurtském hlaváku. Odjíždím tramvají na předměstí, kde za malý pokojík bez snídaně účtují raketu. I to je realita frankfurtského veletrhu. Je trochu nepatřičné navlékat se v té kóji do obleku. Ale letošní slavnostní zahájení je ještě o něco

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kulturní provoz

Literatura

Za oponou

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější