Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vzdát se předsednictví by byla ostuda, zní ze Sněmovny. Babišovy úvahy kritizují i komunisté

Premiér Andrej Babiš s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Foto: vlada.cz
Premiér Andrej Babiš s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle několika zdrojů z vlády hovořil o tom, že by se Česká republika mohla vzdát předsednictví Evropské unie v druhé polovině roku 2022. Důvodem mají být vysoké náklady. Sám Babiš ale v reakci uvedl, že nad takovým krokem nepřemýšlí. Nesouhlas se svými výroky si ale vysloužil jak od některých ministrů, tak i od členů sněmovního výboru pro evropské záležitosti.

Pokud by o tom Česko skutečně uvažovalo, podle Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL), předsedy výboru pro evropské záležitosti, by to byla ostuda. Zorganizovat předsednictví podle něj zvládly i menší země jako Litva či Estonsko.

„Máme možnost předsedat nejbohatšímu svazku v Evropě, na světě. A premiér uvažuje, že ušetříme miliardu nebo dvě?“ diví se Benešík a dodává, že díky předsednictví může naše země prosazovat vlastní zájmy. „Pár miliard je investice do toho, aby Evropa i Česká republika vydělaly. Pokud se dobře zorganizuje, může mít velmi pozitivní dopady,“ dodal.

Místopředseda výboru Ondřej Veselý (ČSSD) Deníku N řekl, že o takovém návrhu nic neví. „Pokud by se něco takového stalo, teoreticky to možné je, ale byla by to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

České předsednictví v EU

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější